Σπείρα που εξαπατούσε οδηγούς ταξί εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής
Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν επτά άτομα ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος». Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 34 άτομα και εξιχνιάστηκαν 66 περιπτώσεις εκ των οποίων 21 σε περιοχές της Αττικής και 45 σε διάφορες επαρχιακές πόλεις και στα νησιά ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισαν οι δράστες υπερβαίνει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τις 110.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη , σε περιοχές της Χαλκίδας της Εύβοιας, του Καλάμου, της Μαγούλας, του Περάματος και του Κορωπίου Αττικής, τα επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και τέσσερις άνδρες, ηλικίας 66, 48, 33 και 47 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται ακόμα 27 άτομα, εκ των οποίων οι 22 είναι Έλληνες, ηλικίας από 28 μέχρι 84 ετών και οι υπόλοιποι 5 αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως και 47 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η δράση τους προσδιορίστηκε στην Κέρκυρα, την Μυτιλήνη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαλαμίνα, τη Μύρινα Λήμνου, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Πάτρα, το Κρανίδι, τη Θάσο, τη Βόνιτσα, τη Νιγρίτα Σερρών, τα Τρίκαλα, την Παραλία Άστρους, τη Κατερίνη, στη Μήλο, το Κοπανάκι Μεσσηνίας, τη Ραψάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Σκύδρα, το Αμύνταιο, τον Εύδηλο Ικαρίας, την Κάλυμνο, την Παλική Κεφαλληνίας, την Προσοτσάνη Δράμας, τα Γρεβενά, τις Φέρρες, το Δροσάτο Κιλκίς, το Σιδηρόκαστρο Σερρών και την Αστυπάλαια.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δράστες από τις αρχές Φεβρουαρίου δημιούργησαν την σπείρα και εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που την αποτελούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και οι χώροι των συναντήσεών τους.

Επιπλέον, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της σπείρας, διακριβώθηκαν οι διασυνδέσεις τους, τόσο στην Αττική, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα χαρτογραφήθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας, είτε μέσω διαφόρων φορέων, σε ολόκληρη την χώρα και συστήνονταν σαν άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης (όπως υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, ιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.)

Παρουσιαζόμενοι με τις ιδιότητες αυτές, ανέφεραν στους αυτοκινητιστές ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα σχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα για να τους δελεάσουν ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανέρχονταν σε 300 ευρώ κάθε ημέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά στο χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ, περίπου για ένα μήνα.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους οδηγούς ταξί να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Όπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ως προς τους ρόλους και τη σχέση των μελών της ομάδας, προέκυψε ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 66χρονος, ενώ ο 48χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Παράλληλα, ο 66χρονος και η 39χρονη προσέγγιζαν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι παραπάνω καταθέσεις σε δικούς τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι αμοιβής. Τους μετέφεραν μάλιστα και σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως στις περιοχές της Χαλκίδας, του Λουτρακίου και των Μεγάρων, προκειμένου να προβαίνουν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

Ενδεικτικά στις 3 Φεβρουαρίου στην Κέρκυρα, ένας από τους δράστες επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Ραδιοταξί, και αφού του συστήθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για μίσθωση του ταξί του για την μεταφορά μελών επιτροπής της Ε.Ε., το χρηματικό ποσό των -1.500,00 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 49χρονης συλληφθείσας.

Επίσης στις 13 Φεβρουαρίου, στην Ηγουμενίτσα, ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο οδηγούς ταξί και αφού τους συστήθηκε ως πρέσβης, τους έπεισε και κατέθεσαν ως εγγύηση για την μίσθωση των αυτοκινήτων τους, για την μεταφορά αυτού και των συνοδών του, το χρηματικό ποσό των 1.800,00 ευρώ έκαστος, δηλαδή συνολικά 3.600,00 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 24χρονης συλληφθείσας.

Ακόμη στις 26 Ιουνίου, στον Γέρακα Αττικής, ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο αυτοκινητιστές – οδηγούς ταξί, και αφού τους συστήθηκε ως Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τους έπεισε να καταθέσουν ως εγγύηση για την μίσθωση του αυτοκινήτου – ταξί τους, για την μεταφορά Ελληνο-αμερικανών ιερέων, το χρηματικό ποσό των 1.800,00 ευρώ έκαστος, σε τραπεζικό λογαριασμό με στοιχεία κατόχου 31χρονης κατηγορουμένης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και κατά τη διάρκεια ερευνών που έγιναν στις οικίες τους καθώς και σε ΙΧ αυτοκίνητο του 66χρονου, το οποίο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς και διαφυγής των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων, ημερολόγια και έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ιδίως με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, αριθμούς κινητών τηλεφώνων και επίθετα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους στις επικοινωνίες τους με τους παθόντες.

Επιπλέον βρέθηκαν κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, βιβλιάρια και κάρτες αναλήψεων διαφόρων τραπεζών με τα ονόματα των κατηγορουμένων, αποδείξεις καταθέσεων σε τράπεζες, αποδείξεις συναλλαγών μέσω Α.Τ.Μ., καθώς και χρηματικά ποσά.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ότι στην κατοχή του 48χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, στην οποία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διακριβώθηκε η ενεργοποίηση τριών τηλεφωνικών συνδέσεων, που χρησιμοποιούσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Την συγκεκριμένη συσκευή, ο 48χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει στη θάλασσα, κατά τη στιγμή της σύλληψής του σε παραλία του Καλάμου.

Επίσης στην οικία του 48χρονου βρέθηκαν φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών και πολλές επαγγελματικές κάρτες υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παράπεμψε στον 7ο Τακτικό Ανακριτή, ενώπιον του οποίου οδηγούνται σήμερα Δευτέρα

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα, να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

tovima.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.