H oμιλία του Βασίλη Βαλασόπουλου στην ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου (VIDEO)




Καταρχήν να συγχαρώ όλες και όλους τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους και να καλωσορίσω τους νεοεκλεγέντες. Οι πολίτες της Ηλιούπολης μας τίμησαν με την προτίμησή τους και μας έδωσαν την εντολή να διαχειριστούμε τα θέματα της πόλης με σύνεση και εντιμότητα. Είτε είστε σύμβουλοι της πλειοψηφίας ,είτε της μειοψηφίας, έχετε τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλες και όλους.
Πριν τρεις μήνες, τον Μάιο, είχαμε εκλογές για την αυτοδιοίκηση, για το πιο σταθερό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είχαμε εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής αρχής που είναι πιο κοντά στον πολίτη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διοίκησης.
Σ’ αυτές τις εκλογές η πόλη μας ευτύχησε να έχει 8 διαφορετικούς συνδυασμούς από άξιους συμπολίτες μας που διεκδίκησαν την εντολή των πολιτών να διοικήσουν τον Δήμο. 8 συνδυασμοί και περίπου 500 συμπολίτες μας απέδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους, το ενδιαφέρον τους για την πόλη.
Οφείλουμε δημόσια να τους συγχαρούμε και να τους ευχαριστήσουμε όχι μόνο γιατί έδειξαν ότι νοιάζονται για την πόλη, αλλά και γιατί έδωσαν όλοι τον αγώνα τους ,με ελάχιστες ευτυχώς εξαιρέσεις, με αξιοπρέπεια, με ευγένεια, χωρίς εντάσεις, χωρίς προκλήσεις, χωρίς πολώσεις. Δώσαμε όλοι έναν ωραίο αγώνα που ταιριάζει με το επίπεδο και τον πολιτισμό των συμπολιτών μας.
Εμείς, η Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», με το πρόγραμμά μας κάναμε σαφές το στίγμα μας. Είπαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε μια πόλη δημοκρατική, προοδευτική, μια πόλη της ελευθερίας, της δημιουργίας και της κοινωνικής ευθύνης. Δεσμευτήκαμε για τη συνέχεια και το βάθεμα της συμμετοχικής δημοκρατίας και για διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.
Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που υλοποίησαν την πίστη μας στην αρχή ότι τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες μας είναι πράγματι ανταποδοτικά, με την επιστροφή στον πολίτη ως ανάπτυξη, ως ευημερία, ως καθαριότητα, ως καθημερινή εξυπηρέτηση, ως κοινωνική φροντίδα.
Παρουσιάσαμε ένα Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της πόλης που ολοκληρώνεται στην 8ετια.
Ένα πρόγραμμα μελετημένο και κοστολογημένο.
Με συγκεκριμένες δράσεις ,με συγκεκριμένα έργα για τις γειτονιές, για την καθαριότητα, για τα σχολεία ,τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, για τη φροντίδα από την βρεφική ηλικία μέχρι τα γηρατειά. Ένα πρόγραμμα του οποίου το πρώτο μέρος είδατε την τριετία που πέρασε. Ένα πρόγραμμα που παρά τη μείωση κατά 60% των εσόδων του Δήμου από την κρατική επιχορήγηση, και μέσα σε συνθήκες βαθειάς κρίσης ,υλοποιήθηκε.
Σήμερα όλοι ξέρετε. Ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε .
Σε ορισμένους δε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική κάναμε περισσότερα απ’ ότι υποσχεθήκαμε. Κτίσαμε το πιο σοβαρό και αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν υπάρχει κανείς δημότης μας που να μην είδε τον Δήμο δίπλα του.
Γιατί μας ενδιέφερε πρώτα ο άνθρωπος ,πρώτα ο πολίτης ,ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.
Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην φροντίδα και την μέριμνα για τον πολίτη.
Αλλά το μεγάλο επίτευγμα της πρώτης μας θητείας ήταν η οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και περικοπών των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης, κατορθώσαμε να σταθούμε στα πόδια μας. Κρατήσαμε τον Δήμο μας όρθιο. Με όλες τις δομές σε λειτουργία και με τη δημιουργία νέων (ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Δημοτικό Ωδείο).
Με όλους τους εργαζόμενους να πληρώνονται κανονικά, εξοφλώντας παράλληλα όλα τα χρέη που παραλάβαμε.
Δουλέψαμε σκληρά και αποτελεσματικά και εξασφαλίσαμε πόρους από την Περιφέρεια, από την Ε.Ε. και άλλους φορείς για να προωθήσουμε μεγάλα έργα για την πόλη μας. Όχι μόνο με την υλοποίηση έργων ,αλλά κυρίως με την προετοιμασία, με την ωρίμανση των μεγάλων έργων που χρειάζεται η πόλη και για την προστασία της και για την ανάπτυξή της. Η προετοιμασία αυτή είναι το όχημα για την αναπτυξιακή πορεία, για την ανέλιξη της πόλης την επόμενη πενταετία.
Γι’ αυτό και η νίκη της Παράταξής μας «Πρώτα η Ηλιούπολη» αποκτά ιδιαίτερο νόημα.
Μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το 8ετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πόλης που είχαμε σχεδιάσει και προτείνει στους πολίτες από τις εκλογές του 2010. Πιστοί στον προγραμματισμό που κάναμε, συνεχίζουμε με την εμπιστοσύνη των πολιτών το έργο που αρχίσαμε το 2010.
Συνεχίζουμε την οικονομική εξυγίανση και ανασυγκρότηση του Δήμου με Δημόσιο Έλεγχο και Διαφάνεια.
Ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου.
Ενισχύουμε και διευρύνουμε τα μέτρα για την αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής των πολιτών.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας, της Περιφερειακής Υμηττού, του ΚΥΤ, της Πικροδάφνης, στο Χαλικάκι, για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, για τον Υμηττό.
Βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας με:
• Οργανωμένα και αποτελεσματικά ΚΕΠ
• Διεύρυνση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων
• Ανανέωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας
• Υπηρεσίες ελέγχου κοινόχρηστων χώρων
Ενισχύουμε την Τοπική Επιχειρηματικότητα.
Και θέλω να πιστεύω ότι συνεχίζουμε με καλύτερους όρους.
Πρώτον γιατί έχουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών που τώρα πια ξέρουν ότι ό.τι λέμε το κάνουμε.
Δεύτερον, γιατί έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό η εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και έχει κατακτηθεί, παρά τις προσπάθειες ορισμένων , εργασιακή ειρήνη.
Τρίτον γιατί έχει γίνει συνείδηση όλων ότι η καταπολέμηση της σπατάλης είναι όρος επιβίωσης του Δήμου.
Η αλόγιστη και αντιπαραγωγική σπατάλη ήταν καταστροφική για τον Δήμου μας. Μπορείτε να εκτιμήσετε το μέγεθός της από το γεγονός ότι τα προηγούμενα 3,5 χρόνια , χρόνια δύσκολα από οικονομική άποψη, κατορθώσαμε να κάνουμε τον Δήμο μας έναν από τους 4 πιο υγιείς οικονομικά δήμους μόνο από την καταπολέμηση της σπατάλης.
Η υγιής οικονομική κατάσταση του Δήμου μας εξασφαλίζει καλύτερους όρους πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης των μεγάλων έργων που μέχρι το τέλος του 2014 θα ξεκινήσουν. Των έργων που θα σηματοδοτήσουν την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πόλης.
Η χρηματοδότηση των έργων αυτών μπορεί να γίνει από ίδιους πόρους του Δήμου, από κρατική επιχορήγηση, από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από την Περιφέρεια, από προγράμματα της Ε.Ε. και από δανεισμό. Η οικονομική εξυγίανση και η ωρίμανση των προτεινόμενων έργων φέρνουν τον Δήμο μας πιο κοντά στις παραπάνω χρηματοδοτικές πηγές.
Έτσι, με αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα προωθήσουμε και τα μεγάλα έργα πνοής που θα σφραγίσουν τη φυσιογνωμία και τη σύγχρονη ταυτότητα της Ηλιούπολης για τις επόμενες δεκαετίες, όπως:
Μεγάλης κλίμακας βιοκλιματική ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της πόλης με:
– εκτεταμένες πεζοδρομήσεις,
– δημιουργία ποδηλατόδρομου,
– διαδρομές περιπάτου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα σχετίζονται και με την υπόγεια επέκταση της περιφερειακής Υμηττού. Θα διεκδικήσουμε και επιβάλουμε την απαλλαγή της πόλης μας από την υπερτοπική διαμπερή κυκλοφορία και την μετατροπή των σημερινών βασικών οδικών αρτηριών (Αλίμου – Κατεχάκη, Σοφ.Βενιζέλου) σε δρόμους τοπικού χαρακτήρα, υπαγόμενους στη αρμοδιότητα του Δήμου.
Υλοποίηση των ολοκληρωμένων βιοκλιματικών αναπλάσεων στο Χαλικάκι, στο Ρέμα Πικροδάφνης και στα Πολυκλαδικά. Ολοκλήρωση των πράσινων διαδρομών στην πόλη μας από τις υπώρειες του Υμηττού μέχρι το Ρέμα της Πικροδάφνης.
Υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος αντικατάστασης πεζοδρομίων με νέα σύγχρονα ψυχρά υλικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με παράλληλη απελευθέρωση των πεζοδρομίων από εμπόδια και τοποθέτηση συστημάτων αποτροπής της παράνομης στάθμευσης στα πεζοδρόμια.
Υλοποίηση της αναβάθμισης – βελτίωσης του Δημοτικού Φωτισμού σε όλους τους Δημόσιους χώρους της πόλης με χρήση των νέων τεχνολογιών και εξοικονόμηση ενέργειας με αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος “JESSICA”. Στόχος μας είναι η Ηλιούπολη να γίνει μία πιο φωτεινή πόλη.
Υλοποίηση ειδικού προγράμματος πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων σε γειτονιές των περιοχών της Αγ. Μαρίνας και του Αγ. Κωνσταντίνου.
Προώθηση Κατασκευής του σύγχρονου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού του Δήμου στο μεγάλο εφαπτόμενο στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού οικόπεδο απέναντι από το ΙΚΑ.
Προώθηση με προτεραιότητα μεγάλου προγράμματος συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ.
Έναρξη κατασκευής του νέου Παιδικού Σταθμού στην οδό Ειρήνης και Αριστογείτονος με βιοκλιματικές προδιαγραφές.
Ολοκλήρωση κατασκευής των δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών αγωγών ομβρίων Σ2 και Σ3. Προώθηση κατασκευής και του τελευταίου κρίσιμης σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης βασικού αγωγού ομβρίων, που ξεκινάει από τον Αη Γιάννη Καρέα και καλύπτει την οδό Αναστάσεως και τις υποκείμενες περιοχές της πόλης.
Για την υλοποίηση πολλών από τα μεγάλα αυτά έργα ήδη έχουμε έτοιμες ή ωριμάζουμε τις απαραίτητες μελέτες, προκειμένου να διεκδικήσουμε, –όπως επιτυχώς πράξαμε και μέχρι σήμερα– κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότησή τους, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι με τους περιορισμένους πόρους του Δήμου είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν και υλοποιηθούν τέτοιας κλίμακας έργα.
Η ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών έργων πνοής, σε συνδυασμό και με τα άλλα συνεχιζόμενα έργα, δράσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς και σε όλες τις περιοχές της πόλης, θα βελτιώσουν πιστεύουμε καταλυτικά την εικόνα, την λειτουργία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Φίλες και φίλοι,
Το 8ετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πόλης που παρουσιάσαμε και στις εκλογές του 2010 και επικαιροποιημένο στις εκλογές του Μαΐου 2014, έτυχε δυο φορές σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών. Είναι μελετημένο, είναι κοστολογημένο, είναι ρεαλιστικό και βλέπει μπροστά, στο μέλλον της πόλης.
Η αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του 8ετούς προγράμματος Ανασυγκρότησης της πόλης προέκυψε από τις αλλαγές που συντελούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής οι οποίες επηρεάζουν ριζικά τόσο τον πολεοδομικό –χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης, όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στην ανάγκη αναθεώρησης όλου του μοντέλου ανάπτυξης της πόλης μας και απαντούν τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής της για το μέλλον.
Η Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις γιατί ασχολήθηκε με την πόλη και τα προβλήματά της, με τους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Δεν κάναμε μικροπολιτική, δεν κάναμε κομματική πολιτική, δεν προσπαθήσαμε να χαϊδέψουμε αυτιά εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα ή συνθήματα αρεστά σε όλους τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Δεν κεντρίσαμε ,όπως έκαναν άλλοι, το συναίσθημα αλλά απευθυνθήκαμε στη λογική των πολιτών. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα καθημερινά αυξανόμενα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο των κομματικών επιλογών και των πολιτικών επιδιώξεών τους.

Γι’ αυτό κρίνουμε σκόπιμη την εξειδίκευση πλέον του Προγράμματος Ανασυγκρότησης μέσα από ένα αναπτυξιακό συνέδριο με πέντε θέματα:
• Περιφερειακή Υμηττού
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης πρασίνου της πόλης
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού της πόλης
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αναδιάρθρωσης της καθαριότητας
• Σχέδιο διαχείρισης υδάτινου δυναμικού της πόλης
Στο Συνέδριο αυτό που θα κληθούν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις να καταθέσουν και να αναπτύξουν τις προτάσεις τους, θα καθορισθεί η στρατηγική μας για τη θέση της πόλης στο συνολικό πολεοδομικό συγκρότημα ενόψει μάλιστα και των ορατών στο άμεσα προσεχές μέλλον επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο.
Είναι σαφές σε όλους ότι το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Εστίες τοπικών συρράξεων ξεφυτρώνουν παντού. Οι μετακινήσεις πληθυσμών έχουν πάρει ενδημική μορφή με τραγικές συνέπειες. Ανατολή και Δύση προσπαθούν να ανασυστήσουν τις ημέρες του ψυχρού πολέμου. Τα οικονομικά και πολιτικά θεμέλια της Ευρώπης αρχίζουν να τρίζουν. Η χώρα μας και όλοι εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς κρίσης που μας έπληξε. Μέσα σ’ αυτή την παγκόσμια αστάθεια και αβεβαιότητα ο πολίτης αισθάνεται αδύναμος και φοβισμένος. Αισθάνεται την ανάγκη να πιαστεί από κάπου.
Εδώ ακριβώς είναι η αναγκαιότητα, η χρησιμότητα της Αυτοδιοίκησης η οποία ως η πλέον κοντά στον πολίτη διοίκηση μπορεί και οφείλει να παίξει τον καταλυτικό ρόλο του εγγυητή της κοινωνικής ασφάλειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Η Αυτοδιοίκηση ως το βασικό κύτταρο οργάνωσης των πολιτών μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά στις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται κάθε κοινωνική ομάδα. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης.
Αυτή είναι και η διαχρονική, η πάγια θέση μας για την Αυτοδιοίκηση.
Εμείς, η Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» είχαμε και έχουμε ψηλά τη σημαία της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης.
Δεν αρνούμαστε τα κόμματα ως βασικό θεσμό της λειτουργίας του πολιτεύματος.
Δεν αρνούμαστε την πολιτική τοποθέτηση και προέλευση κάθε συνδυασμού.
Δεν κρύψαμε ούτε τη δική μας πολιτική τοποθέτηση και προέλευση. Αλλά μέχρι εκεί.
Κρατήσαμε την κομματική μας ταυτότητα έξω από τον Δήμο και μακριά από τις εκλογές. Υψώσαμε σθεναρή φωνή απέναντι σε αποφάσεις που παρέλυσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τίποτα δεν αφήσαμε να πέσει κάτω.
Ήμασταν απέναντι στην κεντρική διοίκηση όταν μας μείωσαν τους πόρους.
Ήμασταν απέναντι στην κεντρική διοίκηση όταν άφησαν τους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς χωρίς προσωπικό, τα σχολεία μας χωρίς καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες, τον δήμο χωρίς δημοτική αστυνομία.
Δεν σωπάσαμε, δεν συναινέσαμε. Παλέψαμε, και παλεύουμε.
Αλλά δεν μείναμε και με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας μεσσιανικές λύσεις. Ούτε καταθέσαμε τα κλειδιά του Δήμου, όπως ήταν πρόθυμοι να κάνουν άλλοι.
Γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να είμαστε εκεί, όταν μας χρειάζεται. Να δίνουμε λύσεις. Όχι να φυγομαχούμε. Κι αυτό κάναμε. Και το ξέρετε πολύ καλά.
Οι πολίτες της Ηλιούπολης δεν μας ψήφισαν για την κομματική μας ταυτότητα. Μας ψήφισαν για τα πεπραγμένα μας, για τη συνέπεια λόγων και έργων, μας ψήφισαν για το πρόγραμμά μας και για τη συνολική παρουσία του συνδυασμού μας.
Γι’ αυτό η νίκη μας στις εκλογές του Μαΐου δεν είναι κομματική νίκη. Είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική νίκη και ως τέτοια θα τη διαχειριστούμε στην 5ετία που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε την πόλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να είστε βέβαιοι ότι από σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο Δήμο μας. Η απόφαση των συμπολιτών μας ήταν πέρα για πέρα σωστή. Ενέκρινε τα πεπραγμένα της πρώτης θητείας μας και υπερψήφισε το σχεδιασμό μας για το μέλλον της πόλης.
Όμως έβαλε μια βασική προϋπόθεση.
Να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό.
Αλλά μας έδειξε και μια κατεύθυνση.
Μας έδειξε την κατεύθυνση του ρεαλισμού, της σύνεσης και της συναίνεσης.
Μπροστά στη λαϊκή επιταγή, μπροστά στο συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, δεν χωράει καμία υπαναχώρηση, δεν χωράει κανένας προσωπικός υπολογισμός, δεν χωράει καμία δεύτερη σκέψη, δεν χωράει καμία έστω και θεμιτή φιλοδοξία.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην μπορούμε να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε για να διοικήσουμε τον Δήμο.
Εμείς κάναμε έναν ωραίο αγώνα. Ένα αποτελεσματικό αγώνα.
Με αξιοπρέπεια. Με ήθος. Με σεβασμό σε όλους τους άλλους υποψήφιους συνδυασμούς.
Πιστεύουμε στην ορθότητα των απόψεων μας.
Πιστεύουμε στην πληρότητα του προγράμματός μας.
Πιστεύουμε στην ικανότητα των ανθρώπων του συνδυασμού μας.
Σεβόμαστε όμως και τις απόψεις των άλλων.
Δεν κατηγορήσαμε κανένα.
Δεν χρησιμοποιήσαμε μεθόδους που υποβιβάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Γιατί αναγνωρίζουμε σε όλους την καλή πρόθεση.
Αναγνωρίζουμε σε όλους την αγάπη για την πόλη, την όρεξη για προσφορά.
Έχουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας, τις τεκμηριώσαμε, τις υποστηρίξαμε με επιχειρήματα.
Ακούμε όμως, και είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλες τις απόψεις, που βελτιώνουν τις δικές μας απόψεις, που τις συμπληρώνουν.
Ακούμε και συζητάμε και τις απόψεις που μπορεί να είναι αντίθετες από τις δικές μας.
Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,
Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, στο μέτρο που μας αναλογούν. Η εύκολη αντιπολίτευση, που ξέρει μόνο να κραυγάζει, και να διαμαρτύρεται, δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συναινέσεις. Γόνιμος διάλογος και ρεαλιστικές λύσεις. Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Προβλήματα κοινά. Που μπορούν να ενώσουν όσο γίνεται περισσότερους πολίτες σε κοινούς στόχους. Αυτή ήταν, είναι, και θα είναι η σταθερή επιδίωξη της δικής μας παράταξης. Και δεν θα απομακρυνθούμε ούτε μια στιγμή από αυτήν.
Γιατί στη δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνουμε δεν περισσεύει κανείς άξιος να προσφέρει.
Η πρακτική των αποκλεισμών δεν είναι στη λογική μου γιατί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Δεν με ενδιαφέρει από πού ξεκινά ο καθένας, με ενδιαφέρει να βλέπει τον ίδιο στόχο με μας.
Την ανασυγκρότηση της πόλης, ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τους άξιους συμπολίτες μας.
Αρκεί να συμφωνήσουμε σε ένα minimum Πρόγραμμα συνεργασίας, όλων των δυνάμεων, που θα έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Ένα πρόγραμμα συνεργασίας με οδικό χάρτη, με σταθερά βήματα.
Αρκεί να βλέπουμε όλοι τον ίδιο στόχο που είναι κοινός στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, με έμφαση στα σημεία που όλοι συμφωνούμε.
Και πιστέψτε με είναι πολλά.
Αυτή η εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πόλης και των πολιτών της πέρα και πάνω από δεύτερες σκέψεις πολιτικής ιδιοτέλειας θα είναι και το μεγαλύτερο έργο που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Θα είναι ένα σημαντικό σημείο ανιδιοτελούς πολιτικής αναφοράς που θα κληροδοτήσουμε στους νέους που θα μας διαδεχθούν.
Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα, σε μια εποχή που οι καθιερωμένες αξίες και πολιτικές πρακτικές κρίνονται και αξιολογούνται με αυστηρότητα από τους νέους ανθρώπους, σε μια εποχή που ότι έχει σχέση με την πολιτική απαξιώνεται δίκαια ή άδικα, αυτές οι παρακαταθήκες είναι και χρήσιμες και ελκυστικές για τους νέους.
Και μην έχετε καμία αυταπάτη. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πολλά θα έχουν αλλάξει. Τα πολιτικά κόμματα, οι δημοτικές παρατάξεις, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Οι νέοι άνθρωποι, τα νέα στελέχη, οι νέες πολιτικές δυνάμεις της πόλης που θα μας διαδεχθούν πρέπει να έχουν ένα φάρο που θα ελκύει και θα καθοδηγεί. Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την διαχρονικά αναλλοίωτη αξία της πολιτικής ανιδιοτέλειας. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για όλους μας.
Σε ότι αφορά την Παράταξή μας «Πρώτα η Ηλιούπολη», θα συνεχίσουμε τη μάχιμη παρουσία μας για τα συμφέροντα της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως και στην πρώτη μας θητεία.
Για την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας.
Για την Περιφερειακή Υμηττού.
Για το Κέντρο Υψηλής Τάσης.
Για τις κρατικές επιχορηγήσεις και τις χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και την Ε.Ε.
Για κάθε μέτρο της κυβέρνησης που θα επιχειρεί τη συνέχιση της οικονομικής και θεσμικής υποβάθμισης της Αυτοδιοίκησης.
Η Αυτοδιοίκηση για μας είναι το σημαντικότερο ίσως στήριγμα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσο πιο οργανωμένη, όσο πιο αποτελεσματική είναι η αυτοδιοίκηση τόσο πιο έντονα και αποφασιστικά επηρεάζει την πορεία της κρατικής διακυβέρνησης. Όπου η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι πράγματι ανεξάρτητες, αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα τοπικά θέματα είναι μικρότερες αλλά και οι παρενέργειες των πολιτικών κρίσεων της κεντρικής εξουσίας λιγότερο αρνητικές.
Στηρίζουμε την πόλη μας, στηρίζουμε τον Δήμο μας, στηρίζουμε τη χώρα μας.
Κλείνοντας, θέλω να πω από τα βάθη της ψυχής μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες της Ηλιούπολης που για δεύτερη φορά εμπιστεύονται εμένα και την Παράταξή μας «Πρώτα η Ηλιούπολη» και μας αναθέτουν τη διαχείριση των θεμάτων της πόλης.
Θέλω να τους διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως ό,τι υποσχεθήκαμε θα γίνει έργο.
Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ολοκληρώσουμε το έργο που υποσχεθήκαμε και θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 
http://youtu.be/_vyvyAjmX1M

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.