“Ποιoς θα πληρώσει την απαλλαγή των τριτέκνων από τα δημοτικά τέλη;”




 

Αλιμος 4-4-2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ>ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ /ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

 Είχα την τιμή να προσκληθώ (ως μέλος ΔΣ συλλόγου γονέων) στην κοπή της πίτας της νεοσύστατης Ένωσης Τριτέκνων Γονέων Αλίμου «Τα Εισόδια της Θεοτόκου».

Άκουγα με ενδιαφέρον , τις προτάσεις του προέδρου και του Γενικού Γραμματέα για έκδοση κάρτας τριτέκνων, προσπάθεια για εκπτώσεις σε επιχειρήσεις και SUPERMARKET.

Όταν όμως άκουσα το αίτημα για απαλλαγή όλων των τριτέκνων (προφανώς και των πολύτεκνων) από τα δημοτικά τέλη το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ?

Ενημερώθηκα (με e-mailπρος τους συλλόγους γονέων) για την παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την υποβολή του αιτήματος και την απάντηση ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου από το 2010,  για έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη  των τριτέκνων με εισόδημα έως 35.000 €

Αισθάνθηκα πλούσιος, αισθάνθηκα Καταρανός – στο ΚΑΤΑΡ, την χώρα των παρ ολίγο γειτόνων μας στο πρώην αεροδρόμιο, οι έχοντες ετήσιο εισόδημα 35.000 € θεωρούνται φτωχοί και υποστηρίζονται από την πολιτεία.

Όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης , είναι δυνατό να τίθεται ως όριο οι 35.000 €, έστω κι αν πρόκειται για την ενίσχυση μιας καθ όλα συμπαθούς και αγαπητής κοινωνικής ομάδας ?

Και τι υπονοεί η φράση «περαιτέρω βελτίωση» στην χθεσινή ανάρτηση ?

Πλήρη απαλλαγή χωρίς κανένα άλλο εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο ? ΕΧΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 200.000€,  10 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ ?  ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Δεν υπάρχουν άλλες κοινωνικές ομάδες που να έχουν προτεραιότητα στη αλληλεγγύη και την υποστήριξη ?

Αντί να ενισχυθούν οι μη έχοντες , θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα ? ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΙΚΙ ΣΟΥ ?  ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ – μήπως χρειάζεται μια ΑΥΞΗΣΟΥΛΑ ?

 Σίγουρα κάπου θα υπάρχει κάποια μελέτη για τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη,  έστω κι αν αυτή είναι τα δημοτικά τέλη.

Και ελπίζω κάποιος να μας ενημερώσει ποιες κοινωνικές ομάδες απαλλάσσονται μερικώς ή ολικώς στον Δήμο μας .

Και οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα το θέμα και να τοποθετηθούν πριν τις εκλογές ώστε να τους κρίνουμε δίκαια.

Πόσο θα κοστίσει (με νούμερα) η κάθε απαλλαγή και πώς θα καλυφτεί ?

Με επιβάρυνση των υπολοίπων συμπολιτών μας ή με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας (γιατί για καθαριότητα και φωτισμό πληρώνουμε τα τέλη).

Και να επισημάνω ότι  το εισόδημα του κάθε πολίτη αποδεικνύεται με το εκκαθαριστικό και όχι με μια υπεύθυνη ή ανεύθυνη δήλωση.

 Είναι δικαίωμα της Ένωσης Τριτέκνων και του προέδρου της να ζητάει και να διεκδικεί οτιδήποτε για τα μέλη του-ακόμη και γέφυρα από τον Άλιμο ως την Κρήτη με απαλλαγή από τα διόδια.

Όμως, ο πρόεδρος της Ένωσης Τριτέκνων Αλίμου τυχαίνει να είναι και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αλίμου.

Και με αυτή την ιδιότητα οφείλει και πρέπει να εκφράζει όλους τους γονείς , ανεξάρτητα από τα πόσα παιδιά έχουν.

Άκουσα πολλές φορές τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων να αναφέρει ότι η « Ένωση Γονέων» εκπροσωπεί 20.000 μαθητές και τις οικογένειες τους.

Τους εκπροσωπεί όλους ή μόνο τους τρίτεκνους ?

Καιρός να αποφασίσει τόσο ό πρόεδρος όσο και η Ένωση Γονέων ποιους εκπροσωπεί.

Και αναρωτιέμαι, όταν ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ζητάει την κοινωνική στήριξη μόνο των τριτέκνων γονέων, το ΔΣ και τα εκλεγμένα μέλη της Ένωσης Γονέων τι κάνουν?

Παρακολουθούν αδιάφοροι το «Γιάννης κερνάει – Γιάννης πίνει?»

Παρακολουθούν αδιάφοροι τον πρόεδρο τους να ζητάει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους τρίτεκνους που μπορεί να μένουν σε μεγάλο ιδιόκτητο σπίτι και να έχουν υψηλό εισόδημα και μεγάλη περιουσία και αδιαφορεί για όσους έχουν 1 ή 2 παιδιά, και ζουν σε συνθήκες φτώχειας και πολλές φορές εξαθλίωσης?

Βέβαια, για τους τελευταίους  θα μου πείτε «αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, αφού τους έχουν κόψει το ηλεκτρικό».

Ως μέλος της Ένωσης Γονέων, ζητώ από το ΔΣ να προστατεύσει τον θεσμό από τον ανεξέλεγκτο λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται, να υποβάλει ουσιαστικές προτάσεις για την στήριξη των γονέων και των συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη, και να συγκαλέσει γενική συνέλευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων (για να έχει και το σώμα ουσιαστικό λόγο ύπαρξης), κάτι που οφείλει να κάνει, σύμφωνα με το καταστατικό.

Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι θα γίνει αν και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας αποφασίσουν να γίνουν ΠΡΟΕΔΡΟΙ και ΠΟΛΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΙ και αρχίσουν να φτιάχνουν Ενώσεις, σωματεία και συλλόγους δυτέκνων, μονοτέκνων, διαζευγμένων, μονογονεεικών  κ.λ.π. μορφών οικογενειών, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.

Τελειώνω με μια φράση πού έλεγαν οι  παλιοί: «δύο καρπούζια δεν χωράνε στη ίδια μασχάλη»

Χωράνε?

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καπόπουλος

50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη για τις τρίτεκνες οικογένειες του Αλίμου

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.