Φουντώνει η αντιπαράθεση Ορφανού και Συλλόγου Αμπελακίων




orfanosoikopedo

Σκληρή απάντηση του Συλλόγου Αμπελακίων Αλίμου στον δήμαρχο Θάνο Ορφανό για το οικόπεδο Δέγλερη.Το notia.gr δημοσιεύει αυτούσια την ανακοίνωση:

 Κύριε Δήμαρχε,
Με θλίψη διαπιστώνουμε την προσπάθειά σας να εμπλέξετε το Σύλλογο Αμπελακίων στην εξυπηρέτηση των προεκλογικών σας αντιπαραθέσεων.
Ο Σύλλογός μας με τη μακρόχρονη πορεία του έχει αποδείξει ότι είναι αυτόνομος και δραστήριος, δεν καθοδηγείται από κανέναν και εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής των Αμπελακίων.
Γι’ αυτό άλλωστε στο παρελθόν υποστηρίξαμε τις επιλογές Δημάρχων, όταν με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας, και στηλιτεύσαμε τις επιλογές των ίδιων Δημάρχων, όταν αυτές δημιουργούσαν προβλήματα στους πολίτες των Αμπελακίων.
Το ότι εναντιωνόμαστε τώρα στην πρόσφατη απόφασή σας να άρετε την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου 355 (Υψηλάντου-Μεγίστης-Βάρναλη) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις δημοτικές εκλογές.
Εξάλλου, εσείς επιλέξατε αυτή την χρονική στιγμή, δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, για να φέρετε ένα τόσο σημαντικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εσείς επιδοθήκατε με επιμονή στην προσπάθεια να ψηφισθεί η άρση της απαλλοτρίωσης, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου 2014.
Εσείς απορρίψατε ωρυόμενος την αναβολή της συζήτησης για δύο μόνο ημέρες, έτσι ώστε να είναι παρόντες όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σαν να επρόκειτο κάτι να αλλάξει αν δινόταν αυτή η αναβολή.
Εσάς θα έπρεπε να προβληματίσει η ισχνή πλειοψηφία, με την οποία πέρασε η πρότασή σας, και μάλιστα με το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης να απουσιάζει από τη συνεδρίαση.
Όφειλε, λοιπόν, ο Σύλλογός μας να παραμείνει απαθής θεατής μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση και να δεχτούμε χωρίς αντίδραση μία απόφαση, η οποία καταστρέφει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της περιοχής μας;
Να είσθε σίγουρος ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσαμε όποιος και αν ήταν Δήμαρχος. Να είσθε σίγουρος ότι το δικό μας ενδιαφέρον για τα Αμπελάκια επεκτείνεται και στο χρονικό διάστημα μετά τις Δημοτικές Εκλογές.
Αν λοιπόν κάτι είναι πρωτοφανές για τα πολιτικά ήθη του Αλίμου, αυτό είναι το να θεωρούνται οι Τοπικοί Σύλλογοι ως ‘εχθρικές δυνάμεις’, οι οποίες απειλούν ως ‘πολιορκητικός κριός’ τον εκάστοτε Δήμαρχο.
Επίσης πρωτοφανής για τον Άλιμο είναι και η προσπάθειά ενός Δημάρχου να δημιουργήσει ανταγωνισμούς μεταξύ των περιοχών του Δήμου του. Ο Σύλλογός μας υποστηρίζει ένθερμα όλες τις προσπάθειες δημιουργίας χώρων πρασίνου σε όποια περιοχή του Δήμου μας και αν γίνονται. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε κάτι για την περιοχή των Αμπελακίων εις βάρος κάποιας άλλης περιοχής του Δήμου μας.
Είναι, συνεπώς, τουλάχιστον ατυχής η όποια προσπάθειά σας για την καλλιέργεια τέτοιων ανταγωνιστικών καταστάσεων. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή δεν εξασφαλίζει τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε άλλα σημεία του Δήμου. Γιατί και στο μέλλον θα μπορείτε να στηριχθείτε στο ίδιο ακριβώς επιχείρημα, δηλαδή ότι υπάρχουν και αλλού ανάγκες, για να αποδεσμεύετε και άλλους χώρους του Δήμου που σήμερα προορίζονται για πράσινο.
Ο Δήμος μας δεν εξάντλησε την υποχρέωσή του για πράσινο με το Ο.Τ. 351 και το αδιαμόρφωτο οικόπεδο της Σερίφου. Μπήκε ποτέ η Δημοτική Αρχή στον κόπο να εξετάσει πόση είναι η έκταση του πρασίνου που αντιστοιχεί στην περιοχή των Αμπελακίων με βάση τον τελευταίο πολεοδομικό σχεδιασμό; Και πόσο πράσινο οφείλει να εξασφαλίσει συνολικά για όλο τον Άλιμο; Η υποχρέωση του Δήμου μας για πράσινο έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να εξαντληθεί.
Εκτός όμως από την έκταση του πρασίνου, ο Δήμος μας υπολείπεται κατά πολύ και στην ποιότητα και την φροντίδα του πρασίνου. Δεν είναι ικανοποιητικό το φτωχό πράσινο της πλατείας Αμπελακίων, το οποίο παρά τις επίμονες επιστολές μας, ο Δήμος αρνείται πεισματικά να ενισχύσει.  Τα πεύκα στα οικόπεδα της οδού Σερίφου αγοράσθηκαν και φυτεύτηκαν από τους κατοίκους της περιοχής και το Σύλλογο Αμπελακίων και όχι από το Δήμο.
Όσον αφορά το οικοδομικό τετράγωνο 355 οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες:
1.   Η παρούσα Διοίκηση ευθύνεται αποκλειστικά για την καθυστέρηση, η οποία στέρησε από το Δήμο τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και ουσιαστικά υποχρεώνει το Δήμο να προχωρήσει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου.
2.   Η συμφωνία που έγινε δεν κατοχυρώνει με νομικά μη αμφισβητήσιμο τρόπο ούτε τα συμφέροντα του Δήμου, ούτε των παρόδιων ιδιοκτητών, και επαφίεται στην καλή διάθεση του ιδιώτη να παράσχει μέρος του οικοδομικού τετραγώνου στο Δήμο και να απαλλάξει τους παρόδιους και το Δήμο από οποιαδήποτε διεκδίκηση.
3.   Το εξαώροφο κτήριο, το οποίο μπορεί σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό (Ν.Ο.Κ.), να υψωθεί στο συγκεκριμένο σημείο, θα καταστρέψει ένα από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής μας, θα χαλάσει τη συμμετρία και την προοπτική του ψηλότερου σημείου των Αμπελακίων και θα φαίνεται από όλα τα σημεία της περιοχής μας ως κάτι εντελώς παράταιρο.
Η βασική όμως διαμαρτυρία μας, αφορά την ατολμία και την έλλειψη οράματος που χαρακτηρίζει το Δήμο μας. Διότι τον χώρο που θυσιάζει η σημερινή Διοίκηση, κάποια στιγμή οι επόμενες Διοικήσεις του Δήμου θα τον αναζητούν, αλλά δεν θα μπορούν να βρουν ή αν τον βρουν θα είναι με πολύ υψηλότερο τίμημα από το σημερινό. Οι αξιόλογοι ελεύθεροι χώροι στην πόλη μας, όπως αυτός, είναι πλέον σπάνιοι και δεν μπορούν εύκολα να αποκτηθούν.
Είναι λοιπόν αναγκαίο ο Δήμαρχος να έχει διορατικότητα και να μπορεί να διακρίνει όχι μόνο τις τωρινές ανάγκες του Δήμου, αλλά και τις μελλοντικές.
Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε κύριε Δήμαρχε, αυτή την ικανότητα δεν τη διαθέτετε. Το ενδιαφέρον σας περιορίζεται μέχρι τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Αφήστε, τουλάχιστον, εμάς, έξω από τις εκλογικές σας αντιπαραθέσεις.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.