Χρυσάφι για τα ακίνητα των Νοτίων Προαστίων




(Της Ανθής Βούλγαρη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ – parapolitika.gr)

 Αραβες, Ρώσοι και Κινέζοι κροίσοι κάνουν «απόβαση» στα νότια προάστια της Αττικής και στα ελληνικά νησιά! Εναντι πολλών, «ζεστών» εκατομμυρίων ευρώ, μεγιστάνες από τα αραβικά εμιράτα, τη Ρωσία, αλλά και τη μακρινή Κίνα αγοράζουν πολυτελέστατες μονοκατοικίες, που ανήκουν σε Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Για του λόγου το αληθές, κάναμε μια εκτενέστατη έρευνα στην αγορά των ακινήτων και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πως Ελληνες κροίσοι έχουν πέσει θύματα της κρίσης και πουλάνε τις «χρυσές» τους κατοικίες προκειμένου να γλυτώσουν τα «χαράτσια» ή να ξεχρεώσουν τα δάνεια που πήραν χωρίς φειδώ τις ημέρες της οικονομικής ευμάρειας.

«Αυτή τη στιγμή, αρκετοί οικονομικά ισχυροί Ελληνες, κάποιοι από τους οποίους είναι και πασίγνωστοι, πουλάνε τα σπίτια τους κυρίως εξαιτίας της κρίσης.
Βέβαια, υπάρχει και μια μικρή μερίδα ιδιοκτητών που τα πουλάνε διότι τα βαρέθηκαν», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, και εξηγεί: «Η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και των τιμών έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, που προέρχονται κυρίως από τα αραβικά εμιράτα, αλλά και από χώρες που βρίσκονται σε περίοδο αναταραχής και υπάρχει φόβος συγκρούσεων, όπως το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ή η Συρία και ο Λίβανος». Οι υποψήφιοι αγοραστές ζητάνε μονοκατοικίες με πολλά δωμάτια, επιπλωμένες και, το κυριότερο, με πισίνα και ωραία θέα στον Αργοσαρωνικό. «Η Βουλιαγμένη είναι top στη λίστα του ενδιαφέροντος», τονίζει ο Παναγιώτης Φαρμάκης, διευθυντής του γραφείου  της Sotheby’s International Realty στην Ελλάδα, και συμπληρώνει: «Οι πελάτες μας ζητάνε εχεμύθεια και πολυτέλεια. Είναι άνθρωποι υψηλού κύρους, που έχουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να ζήσουν για πάντα ή για μερικούς μήνες του χρόνου κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό». Εμίρηδες, στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, επιχειρηματίες και γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών ψάχνουν να αγοράσουν έναν μικρό παράδεισο μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.


Οι περισσότερες βίλες των νοτίων προαστίων έχουν βγει στο σφυρί, ενώ οι φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών δείχνουν πως τελικά λεφτά υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών, άλλος ένας κύριος λόγος για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν τα λεφτά τους στα ελληνικά ακίνητα είναι η απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας: «Εδώ και μερικά χρόνια ισχύει ο νόμος ότι όποιος κάτοικος μη ευρωπαϊκής χώρας αγοράσει σπίτι αξίας άνω των 250.000 ευρώ αποκτάει αυτόματα, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, άδεια παραμονής στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως, αν κάποιος αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα, θα μπορεί να ταξιδεύει έπειτα ελεύθερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετσι, είναι λογικό οι περισσότεροι “μνηστήρες” για τα διαθέσιμα ακίνητα των νησιών να προέρχονται από Λίβανο και Ισραήλ».

Η ιστορία της χώρας μας, αλλά και η ασφάλεια που νιώθουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ισχυρά κίνητρα, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, ο οποίος μας αποκάλυψε το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και για τις βραχονησίδες γύρω από την Αττική: «Υπάρχει ενδιαφέρον για όλα τα νησιά, αλλά για αυτά που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο καταλαβαίνετε πως η ζήτηση αυξάνεται, αφού η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη».
Είναι εντυπωσιακό ότι, εκτός από τους Αραβες και τους Ρώσους, που έχουν παράδοση στις επενδύσεις στη χώρα μας, στο παιχνίδι του real estate μπήκαν δυναμικά και οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.

Πρώτη η Μύκονος, σε τιμές που ζαλίζουν..

Στο «σφυρί» έχουν βγει και οι βίλες στα νησιά. Η Μύκονος είναι πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη και τα Δωδεκάνησα. «Μετά την εξαγορά της Οξυάς από τον εμίρη του Κατάρ ακολούθησαν πολλοί Αραβες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να γίνουν ιδιοκτήτες κάποιου νησιού ή κάποιας έπαυλης», τονίζει ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η εξαγορά ελληνικών ακινήτων από ξένους επενδυτές αποτελεί  την καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα. Οι τιμές που… παίζουν στην αγορά έχουν πίσω τους πολλά μηδενικά. Για παράδειγμα, βίλα με 7 υπνοδωμάτια, πισίνα, ιδιόκτητη παραλία και απίστευτη θέα πωλείται έναντι του ποσού των 12.750.000 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ακίνητο ανήκει σε Ελληνα κροίσο, ο οποίος αναγκάστηκε να το πουλήσει διότι έχει άμεση ανάγκη από ρευστό εξαιτίας της δυσβάσταχτης πλέον για αυτόν φορολογίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών των νοτίων προαστίων, αλλά και της Μυκόνου αναζητούν αγοραστή. Είναι προφανές πως η τσέπη των εγχώριων πλουσίων δεν αντέχει να συντηρεί πολυτελή κτίσματα, παρ’ όλα αυτά η εισαγωγή ρευστού στην ελληνική αγορά βοηθά αρκετά την οικονομία. «Οι αγοραστές έρχονται με μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι κινούνται χρήματα και επιπλέον τονώνεται και η τοπική αγορά, αφού οι επενδυτές αφήνουν τα χρήματά τους και στις επιχειρήσεις γύρω από τα σπίτια τους», τονίζει ο κύριος Φαρμάκης διευθυντής του γραφείου  της Sotheby’s International Realty στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.