Η απάντηση του δήμου Αλίμου για το οικόπεδο Δέγλερη και τις καταγγελίες του Συλλόγου Αμπελακίων




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Σχετικά με την ανακοίνωση του Συλλόγου Αμπελακίων για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνουμε γνωστά τα εξής:

H εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί μια εντελώς άδικη και υποκριτική επίθεση εναντίον της διοίκησης του Δήμου με σκοπό τη διαστρέβλωση της αλήθειας, με προφανές κίνητρο την προσωπική προβολή κάποιων εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Είναι πρωτοφανές για τα πολιτικά ήθη του Αλίμου να χρησιμοποιείται ένας Τοπικός Σύλλογος σαν εκλογικός πολιορκητικός κριός!!

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο περί «Άρσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητο φερόμενης συνιδιοκτησίας κ.κ. Μαρίας, Αιμιλίας και Σταματίνας Δέγλερη στο Ο.Τ. 355 στην περιοχή Αμπελάκια, μετά και την έκδοση της υπ’ αριθμ. 20/2013 Ομόφωνης Απόφασης τηςΕπιτροπής Ποιότητας Ζωής επί του ως άνω θέματος»,  κατηγορούμαστε ψευδώς ότι δήθεν επιδοθήκαμε σε «λυσσαλέα», όπως την χαρακτηρίζουν, προσπάθεια υπέρ της άρσης της απαλλοτρίωσης, όταν η αλήθεια είναι ότι η άρση της απαλλοτρίωσης έχει ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ δύο φορές, από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο,περιλαμβανομένων δηλαδή και των Δημοτικών Συμβούλων που καταψήφισαν προχθές, με τις αποφάσεις 216/2008 και 288/2009, επειδή ακριβώς κατόπιν κοινής συμφωνίας με την οικογένεια Δέγλερη, ο Δήμος καταφέρνει να απαλλαγεί από την καταβολή αποζημιώσεων ύψους περί του 1.000.000€ !!!

Επειδή ο Δήμος προφανώς δεν μπορούσε αλλά και δεν ήθελε να διατεθούν σε μια και μόνο οικογένεια τόσα χρήματα, όταν μάλιστα αφενός χρονίζουν απαλλοτριώσεις σε περιοχές με εξ ίσου μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον (Λόφος Πανί, Καλαμάκι, περιοχή Αλίμου), αφετέρου δεδομένου ότι την υποχρέωσή του για Πράσινο στην ίδια περιοχή ο Δήμος την είχε καλύψει με την αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ στο Ο.Τ. μεταξύ των οδών Κνωσσού, Υψηλάντους και Λευκωσίας, καθώς και δυο οικοπέδων στην οδό Σερίφου.

Κατόπιν πολλών και έντονων διαπραγματεύσεων, η παρούσα Διοίκηση κατάφερε να εξασφαλίσει ότι οι κ.κ. Δέγλερη θα παραιτηθούν από ΟΛΕΣ τους τις αξιώσεις έναντι του Δήμου και έναντι των παρόδιων ιδιοκτητών, εάν λάβουν οικοδομήσιμο οικόπεδο 1.854,48τ.μ., δηλαδή συμφώνησαν να παραιτηθούν υπέρ του Δήμου και των παρόδιων για πάνω από τη μισή έκταση του οικοπέδου!

Η επωφελής για το Δήμο συμφωνία, αποτυπώθηκε στις υπ’ αριθμ. 216/2008 και 288/2009 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επικυρώθηκε η ως άνω συμφωνία ΟΜΟΦΩΝΑ από ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ του Δήμου Αλίμου, για την άρση απαλλοτρίωσης με ταυτόχρονη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τη μετατροπή κοινόχρηστου χώρου σε οικοδομήσιμο, συνολικής επιφάνειας 1854,48τ.μ. στο Ο.Τ. 355 του Δήμου Αλίμου και συμφωνήθηκε περαιτέρω η παραχώρηση σε κοινή χρήση και παραίτηση της ως άνω οικογένειας από όλες τις λοιπές αξιώσεις της. Δηλαδή υπερψηφίστηκε και από αυτούς που σήμερα θυμήθηκαν όψιμα να διαφωνήσουν !!!

Σε συνέχεια αυτής, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 4078/2011 απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, προς άρση της απαλλοτρίωσης σε οικοπεδική έκταση εμβαδού 1.854,48 τ.μ., σύμφωνα με τις ως άνω αποφάσεις.

Η δήθεν «βιασύνη» να περάσουμε το θέμα, που τόσο κακόβουλα κατηγορούμαστε, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο παρά η ρητή και εκ του νόμου υποχρέωση του Δημοσίου για την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται στις απαλλοτριώσεις!

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Αμπελακίων και Υποψήφιος Δήμαρχος, ότι μετά τις τροποποιήσεις του νόμου περί απαλλοτριώσεων είναι δεσμευτική για τη διοίκηση η τήρηση των νομίμων προθεσμιών για την άρση/επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, με ποινή μάλιστα παράβασης καθήκοντος σε περίπτωση μη τήρησής τους. Δεδομένου δε ότι όπως αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ από τις αρμόδιες υπηρεσίες (τεχνική και νομική υπηρεσία) μετά την παρέλευση της αποκλειστικής προθεσμίας που προβλέπεται εκ του νόμου στις απαλλοτριώσεις, η διαδικασία έγκρισης της τροποποίησης συνεχίζεται από την Περιφέρεια χωρίς τη γνώμη του Δήμου.

Δηλαδή, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν ο Δήμος αναιρούσε την αρχική συμφωνία, θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς οι κ.κ. Δέγλερη να προχωρήσουν στην Περιφέρεια την άρση της απαλλοτρίωσης. Στην περίπτωση αυτή όμως, θα διεκδικούσαν όλες τις λοιπές αποζημιώσεις τους προς το Δήμο και τους παρόδιους ιδιοκτήτες!

Με την απόφαση που πήραμε, μείναμε σταθεροί στην αρχική συμφωνία που είχε γίνει με την πλευρά των ιδιωτών, κατοχυρώνοντας απόλυτα τα συμφέροντα του Δήμου, απαλλασσόμενοι από την υποχρέωση να καταβάλλουμε ένα τεράστιο ποσό ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση.

Είναι τουλάχιστον θλιβερή τόση υποκρισία και έλλειψη πολιτικού ήθους.

Μια τόσο ξεκάθαρα υπέρ του Δήμου συμφωνία, που ψηφίσθηκε ομόφωνα από το ΔΣ ήδη από το 2008 και 2009,  αντί να επικροτηθεί ξανά από σύσσωμο το ΔΣ, υπονομεύεται σκοπίμως από μια μικρή μειοψηφία και διαστρεβλώνεται με ψεύδη που υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες, οι οποίες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν τους εμπνευστές τους!

 Από το Γραφείο Τύπου &

Δημοσίων Σχέσεων 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.