Αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος αμαξιτός δρόμος στο Καβούρι!




(ebdomi.com)

Μια σπουδαία αποκάλυψη που θα αλλάξει την εικόνα του Καβουρίου.

Έχουμε γράψει για τα έργα που γίνονται στο Καβούρι στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής.

Έχουν ακουστεί και κάποιες “γκρίνιες” για καταστροφή των δέντρων και των ριζών και έτσι υποχρεώθηκε το συνεργείο να εργαστεί με μικρά μηχανήματα για να μην προκαλούνται ζημιές.

Ήδη έχουν φυτευτεί πολλά δενδρύλια, έχουν ανοιχτεί μονοπάτια και το σπουδαιότερο; Αποκαλύφθηκε αρχαίος αμαξιτός δρόμος μεγάλης έκτασης!

Για το θέμα ενημερώθηκε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, επίσημα στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου, από τον φιλόλογο – αρχαιολόγο Χρ. Διονυσόπουλο, ο οποίος έχει οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο – με ομόφωνη απόφαση – εμπειρογνώμων του Δήμου σε θέματα αρχαιολογίας.

Έτσι ως ο πλέον αρμόδιος ο Χρ. Διονυσόπουλος μας αποκάλυψε:

«Οι εργασίες στο Καβούρι αποκάλυψαν έναν αρχαίο αμαξιτό δρόμο, τον μεγαλύτερο σε μήκος σωζόμενο δρόμο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας.

Ο δρόμος αυτός ορίσας την περιοχή της ακτής, όπου κατά την αρχαιότητα, κατά την εκτίμησή μου, υπήρχε λιμάνι και μάλιστα διπλό, όπως δείχνει η σωζόμενη στη θάλασσα απόληξη του αρχαίου – κατά τη γνώμη μου – προβλήτα του οποίου ένα μέρος μόνο σήμερα προβάλει ως νησίδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά ενάμιση μέτρο από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.

Στις αρχές του Ιανουαρίου 2014 συναντήθηκα με τον γνωστό για την αρχαιολατρεία του, Αθ. Μαρτίνο, ο οποίος μου εξεδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει τη δαπάνη όλης της εκπόνησης των μελετών, για την ανάδειξη και συντήρηση του αρχαίου δρόμου καθώς και τις ανασκαφικές εργασίες των αρχικτεκτονικών καταλοίπων και των λοιπών αρχαιολογικών εγκαταστάσεων της περιοχής, γιατί αγωνιούσε μη τυχόν και δεν αναδειχθεί το έργο.

Σε ερώτησή μου, αν θα ήθελε να αναλάβει και τη δαπάνη τυχόν γεωλογικών και υποθαλάσσιων ερευνών στο αρχαιό λιμάνι μου απάντησε επίσης θετικά.

Ενημέρωσα σχετικά την ΚΣΤ εφορία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη της Εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων.

Αποφασίστηκε να αναληφθούν εργασίες με προσωπική δαπάνη του Α.Μ. για την ανάδειξη του χώρου και την εξασφάλιση της μορφής του δρόμου, όπως ήταν στην αρχαιότητα, τη συντήρηση του και για ενάλιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι.

Βρέθηκαν και άλλες αρχαιότητες προς το ύψωμα και στο χώρο αυτό καλέσαμε και ειδικόν αρχιτέκτονα για τη συντήρηση των δρόμων και στη συνέχεια ήρθε ένας ειδικός συνεργάτης του. Ενημερώθηκαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες για τις προτάσεις τους και το έργο συνεχίζεται.

Οταν τελειώσει θα γίνει κάτι καταπληκτικό. Θα αναφανεί το σχεδιάγραμμα του αρχαίου λιμένα, ο οποίος είναι διπλός. Ο προβλήτας όριζε το χώρο σε δύο λιμάνια για να προσορμίζουν ανάλογα με τον άνεμο.

Ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς, σε συνάντησή μου στο γραφείο του, με διαβεβαίωσε ότι όλες οι παράγκες που βρίσκονται στο χώρο και εξυπηρετούν τον κόσμο θα απομακρυνθούν και θα εγκατασταθούν στο πίσω μέρος ως κόμοδα – αναψυκτήρια για την εξυπηρέτηση του κόσμου».

Η ανάπλαση, είναι γεγονός, σε συνάρτηση με την αρχαία οδό που αποκαλύφθηκε θα αποτελέσει ένα αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό πάρκο, που θα χαίρεσαι να το απολαμβάνεις. Ηδη στα καθιστικά μόλις προχθές συναντήσαμε κατοίκους που απολάμβαναν το τοπίο. Με την ολοκλήρωση και το φωτισμό της αρχαίας οδού, θα είναι κάτι ξεχωριστό.

Σε αιτιάσεις συμβούλων, ότι το θέμα “μυρίζει εκλογές” και ότι δεν έγινε και τίποτα σπουδαιό· δρομολογημένη ήταν και η τακτοποίηση των αρχαιοτήτων στον Αστέρα, λόγω της πώλησής του, ο Χρ. Διονυσόπουλος απάντησε: «Η δημοκρατία είναι καχύποπτη από τη γέννησή της και εγώ το συμμερίζομαι, αλλά όσον αφορά την τακτοποίηση των αρχαιοτήτων του Αστέρα εμείς το τρέξαμε σε συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Πανά. Εμείς υποδείξαμε και τα άλλα αρχαία στον Αστέρα και καταφέραμε να το περάσουμε. Αν κάνουν το λάθος και γκρεμίσουν τις εγκαταστάσεις του Αστέρα, εκεί θα παρέμβει η αρχαιολογία. Θα είμαστε παρόντες. Εχετε δύο ισχυρότατα όπλα στο Δήμο μ’ αυτές τις αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε: «φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε αλήθεια».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.