Ορατότητα μηδέν στα νότια προάστια (VIDEO&EIKONEΣ)




Oρατότητα μηδέν στα νότια προάστια! Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει τα πάντα σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Άλιμο, Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη και Παλαιό Φάληρο. Στην παραλιακή λεωφόρο η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί.  Σύμφωνα με τους  μετεωρολόγους.ονομάζεται ομίχλη μεταφοράς ή ομίχλη θαλάσσης και δημιουργείται από το συνδυασμό των υψηλών θερμοκρασιών και των ασθενών νότιων ανέμων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ.

Τοπίο στην ομίχλη τα νότια προάστια

Πυκνή ομιχλή καλύπτει από τα ξημερώματα τα νότια προάστια της Αττικής, ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ονομάζεται ομίχλη μεταφοράς ή ομίχλη θαλάσσης.

Δημιουργείται από το συνδυασμό των υψηλών θερμοκρασιών και των ασθενών νότιων ανέμων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από χθες το απόγευμα, όταν η ομίχλη σκέπασε τον Πειραιά, τη Βούλα, τη Βάρη και τη Γλυφάδα.

Το σπάνιο φαινόμενο εντυπωσίασε, αλλά και ανησύχησε, τους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι δεν ήξεραν τα αίτια που το προκάλεσαν.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι το φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, ονομάζεται «ομίχλη μεταφοράς». Πρόκειται για ένα είδος ομίχλης που εμφανίζεται συνήθως σε παραθαλάσσιες περιοχές και μπορεί να εξαφανιστεί το ίδιο απότομα με μια απλή αλλαγή της φοράς του ανέμου.

«Οταν οι θερμές αέριες μάζες βρεθούν πάνω από μια ψυχρή θαλάσσια επιφάνεια -ας μην ξεχνάμε ότι αυτήν την περίοδο η θερμοκρασία της θάλασσας είναι πολύ χαμηλή- και συνδυαστούν με ασθενείς ανέμους προκαλείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η ομίχλη ήταν πυκνότερη στις παραθαλάσσιες περιοχές του Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο», λέει στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Η χθεσινή ομίχλη ήρθε ως φυσικό επακόλουθο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά πιο θερμός από τον μέσο όρο.

Εως και 8 βαθμούς πάνω
Στην Αθήνα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 21 βαθμούς, οκτώ βαθμούς πάνω από τη μέση ανώτατη τιμή του Φεβρουαρίου. Ιδια ήταν και η θερμοκρασία στη Φλώρινα, όπου η μέση ανώτατη τιμή για τον Φεβρουάριο φτάνει τους 7,3 βαθμούς Κελσίου.

Τεράστιες αποκλίσεις από τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της εποχής καταγράφηκαν επίσης στο Αμύνταιο (24 βαθμοί), στα Γρεβενά (23 βαθμοί), στο Νευροκόπι (22 βαθμοί) και στην Πτολεμαΐδα (24 βαθμοί).

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αίσθηση της ζέστης, αφού οι θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί το 2014 στην Ελλάδα και άλλες χώρες είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. «Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης οι θερμοκρασίες είναι ψηλότερα από τον μέσο όρο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία είναι 3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο», λέει στο «Εθνος».

Ο κ. Κολιδάς αποδίδει τις φετινές υψηλές θερμοκρασίες στο φαινόμενο της «Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης», τονίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση οι χειμώνες είναι θερμότεροι και ξηρότεροι. «Το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό της Ισλανδίας συνδυάστηκε με το υψηλό βαρομετρικό στις Αζόρες.

Αυτό προκάλεσε, από την ανατολική πλευρά, χαμηλά βαρομετρικά με νοτιοδυτικούς ανέμους που έφεραν βροχές σε Αγγλία και Γαλλία και υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Στη δυτική πλευρά κατέβηκαν ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά, που είχαν ως αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ», εξηγεί.

(ethnos.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.