Eλληνικό – “Τα χρήματα του επενδυτή θα πάνε στις τσέπες των δανειστών”…




Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οικονομολόγος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, τάσσεται υπέρ μιας άλλου τύπου αξιοποίησης του Ελληνικού, συμβατής με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη των περιοχών, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ.* Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η «αξιοποίηση» του Ελληνικού «είναι το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη». Με βάση τα οικονομικά δεδομένα, την κρίση της κτηματαγοράς και το ρίσκο της επένδυσης, ποια είναι τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει για τη χώρα;

– Πρώτ’ απ’ όλα τα έσοδα από την πώληση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν όλα για την αποπληρωμή του χρέους. Είναι γνωστό το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Τα χρήματα θα μπουν στο δεσμευμένο λογαριασμό που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανειστών. Επομένως, τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον όποιο επενδυτή, θα πάνε στις τσέπες των δανειστών και όχι για τις ανάγκες του λαού.

Οι συνθήκες συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, που συμπαρασύρουν εισοδήματα όλων των ειδών, και η μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορούν να καταστήσουν τις επενδύσεις αυτές ελκυστικές για μετέπειτα πώληση των ακινήτων. Και το πιο πιθανό σενάριο είναι η επανάληψη της «ισπανικής περίπτωσης», όπου δηλαδή τεράστια κτήρια ποικίλης χρήσης παραμένουν αδιάθετα αφ’ ότου κατασκευάστηκαν, περιμένοντας κάποιον να τα αξιοποιήσει. Μόνο που μέχρι να αξιοποιηθούν, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση οι τιμές των ακινήτων, που συμπαρέσυραν τις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους χρεοκόπησαν ολόκληρο τον ισπανικό τραπεζικό τομέα. Ο υποσχόμενος κατασκευαστικός οργασμός σε συνθήκες τραπεζικής αστάθειας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων αποτελεί αφετηρία πολλών στεγαστικών φουσκών, με γνωστές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα.

Τα οφέλη που υποτίθεται ότι θα αποκομίσει η χώρα από την εκποίηση του Ελληνικού είναι σημαντικά μικρότερα, αν τα αντιπαραβάλει κάποιος με την πρόταση της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου. Και επιπλέον ο τύπος της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνος.

* Πολλά κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «ανάπτυξη» και χιλιάδες θέσεις εργασίας, από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Θα δημιουργηθεί ανάπτυξη κι αν ναι με ποιον τρόπο; Αν όχι, εξηγήστε μας με οικονομικούς όρους γιατί η πώληση του Ελληνικού είναι εκποίηση;

– Οι θέσεις εργασίας που υποσχέθηκαν αρχικά ήταν 35.000 και σήμερα έχουν μειωθεί στις 15.000… Αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικά μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι πόσες θέσεις εργασίας θα καταστραφούν σε γύρω περιοχές. Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ακαθάριστη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά η καθαρή. Μία αξιοποίηση που προβλέπει κατασκευή τεράστιων Mall, πολυκινηματογράφων, πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατορίων, συρρικνώνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις γύρω περιοχές. Μία αξιοποίηση τύπου ΕΜΠ δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, μόνο δημιουργεί! Ενδεικτικό είναι τι συνέβη στο Μαρούσι ή στον Αγ. Δημήτριο και τη Δάφνη. Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ έχουν μιλήσει για ερημοποίηση των τοπικών αγορών όπου έχουν λειτουργήσει πολυκαταστήματα.

Η πρόταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ είναι οικονομικά βιώσιμη και μπορεί να αποφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη. Η ανάπλαση του χώρου του Ελληνικού (2.500 στρέμματα πράσινο, 3.000 στρέμματα ήπιες ανταποδοτικές χρήσεις) θα χρειαστεί 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πέσουν άμεσα στην αγορά (όπως και τα 10-12 εκατ. ετησίως για τη συντήρηση). Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα προκύψουν μέσα από την προσέλκυση όλο και περισσότερων τουριστών στην περιοχή και την ανάδειξή της ως ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού, εκμεταλλευόμενοι τον αρχαιολογικό χώρο, το πράσινο και τη θάλασσα.

Αυτό σημαίνει στην ουσία πράσινη ανάπτυξη. Οι γύρω περιοχές θα ενισχυθούν οικονομικά, καθώς οι τοπικές αγορές όχι μόνο δεν θα μαραζώσουν, αλλά αντίθετα θα αναπτυχθούν. Και έχει σημασία τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και πώς διαχέεται αυτό το προϊόν της ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα διαχυθεί στην τοπική κοινωνία και δεν θα παραμείνει στα χέρια ελάχιστων επενδυτών, αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωμένης ανάπτυξης που βασίζεται σε φτηνά μεροκάματα, ληστρικές παραχωρήσεις και άφθονο τσιμέντο…
enet.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.