“Ανεπαρκής η πολιτική του δήμου Νέας Σμύρνης για τους αστέγους”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Και φέτος, ο δήμος Νέας Σμύρνης υποδέχεται τον χειμώνα απροετοίμαστος σε ότι αφορά το πρόβλημα των αστέγων. Καθώς τα προβλήματα έχουν επισημανθεί από καιρό, και η κρίση οξύνεται με ορατά αποτελέσματα σε ότι αφορά τον αριθμό των συμπολιτών μας χωρίς στέγη, ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση από το δήμο σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία από την ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Τζουλάκη και την επόμενη ημέρα με τον υπεύθυνο κοινωνικής πολιτικής κ. Ιωακειμίδη. Τους θέσαμε το πρόβλημα των άστεγων που πολλοί δεν φαίνονται γιατί κοιμούνται σε αυτοκίνητα και ότι τώρα με το κρύο το πρόβλημα οξύνεται. Ζητήσαμε να πάρει πρωτοβουλία ο δήμος και να ανακοινώσει ότι όταν η θερμοκρασία πέφτει θα υπάρχει συγκεκριμένος χώρος (π.χ. ΚΑΠΗ) ο οποίος θα είναι ανοικτός και θα δέχεται τον κόσμο για να περάσει τη νύχτα και να πλυθεί ή να πλύνει τα ρούχα του.
Διαπιστώσαμε δυστοκία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο δήμος περιμένει εντολή από την πολιτική προστασία, για να ανοίξουν οι χώροι υποδοχής, τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία από μόνος του. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν κάποιες εργασίες ώστε να μπορούν όλα τα ΚΑΠΗ να φιλοξενούν αστέγους, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει το νωρίτερο σε 2 μήνες. Επίσης μας ειπώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάποιας σταθερής δομής για να φιλοξενήσει τους άστεγους ,όλο αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Εμείς θεωρούμε ότι οι ανάγκες που διαμορφώνονται είναι πέρα και πάνω από αυτό που προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας και ότι ο δήμος δε μπορεί να περιμένει από την Περιφέρεια να χαράξει πολιτική στο ζήτημα των αστέγων.
Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε έστω αυτός ο ένας χώρος του Β ΚΑΠΗ που έχει προβλεφθεί:
-να είναι ανοιχτός τις ημέρες που κάνει κρύο,
-να γνωστοποιείται νωρίτερα (μέσω του τύπου,των ηλ.πινακίδων κτλ) και να υπάρχει ενημέρωση ότι κάθε φορά που υπάρχει κρύο ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι ανοιχτός.
-να γίνει κάλεσμα στους δημότες να ενημερώσουν το δήμο αν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ή με ελλιπή στέγη και άλλα προβλήματα.
Σε σχέση με την αμοιβή των εργαζομένων όταν αυτοί οι χώροι θα είναι ανοιχτοί, υπάρχει σχετικό κονδύλι και γιαυτό πρέπει να ενημερωθεί και η κοινωνία και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να απελευθερωθεί.
Τέλος, επαναφέρουμε και πάλι την πρόταση που έχουμε κάνει από πέρυσι, για τη διενέργεια ειδικής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η οποία όμως θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, με εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας που να καταγράφει τα προβλήματα, τις εκτιμήσεις για το πόσο θα οξυνθούν στο μέλλον, τα κενά που υπάρχουν και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ –όπως, πιστεύουμε, και όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου–, θα συνέβαλλε ευχαρίστως στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.