Στο ΣτΕ οι κάτοικοι για το φιλέτο του «Αστέρα» – Ζητούν να ακυρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ.




(Της Χαράς Τζαναβάρα – efsyn.gr)

«Κρυφτούλι» με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση για το «φιλέτο» του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη, με στόχο να διευκολύνει την οικοπεδοποίηση και δασικής περιοχής! Τις ασάφειες ανάμεσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τους πολεοδομικούς χάρτες εντόπισαν κάτοικοι της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού και προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Μέσα στη φούρια του ξεπουλήματος, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να εξαιρεθούν οι «ευαίσθητες» περιοχές. Μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού και αφού επιλέχθηκαν οι τέσσερις όμιλοι που θα δώσουν δεσμευτικές προσφορές, ανακάλυψαν ότι δεν είχαν θεσμοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρτέμιδος Ζωστήρος και μόλις τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε ορισμό της ζώνης απόλυτης προστασίας.

«Ξέχασαν» επίσης να οριοθετήσουν τη δασική περιοχή, που σε ορισμένους χάρτες εμφανίζουν ως «εντός ΓΠΣ», ώστε να μπορεί να δομηθεί υπό προϋποθέσεις. Αφορά κυρίως την έκταση των 110 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι, χώρο μοναδικού φυσικού κάλλους με πλούσια αυτοφυή δασική βλάστηση.

Στην προσφυγή τους προς το ΣτΕ οι κάτοικοι επισημάνουν ότι:

• Η ένταξη δασικής έκτασης σε ακίνητο που διατίθεται προς πώληση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μεταβολή του χαρακτήρα οικολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Επικαλούνται επίσης το διάταγμα του 2004, στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης εμφανίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας.

• Το Μικρό Καβούρι και η περιοχή «Λαιμός» είναι εκτός σχεδίου, όπως προκύπτει από το ρυμοτομικό του 1955 για τη Βουλιαγμένη και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του. Επιπλέον, βρίσκεται εκτός ΓΠΣ, που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται ούτε και μελλοντική ένταξη στο σχέδιο.

Ολα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τους χάρτες του Οργανισμού Αθήνας, αλλά οι προσφεύγοντες διαπιστώνουν ότι υπάρχει ασάφεια για την επίμαχη περιοχή στα διαγράμματα που συνοδεύουν τις σχετικές δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην προσφυγή τους υπογραμμίζουν πάντως ότι «στα νομοθετήματα δεν καθορίζονται οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, ούτε περιέχουν ρυθμίσεις ρυμοτομικού χαρακτήρα για τη διάνοιξη οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων» και επικαλούνται σειρά αποφάσεων του ΣτΕ που θεωρεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι περιοχές χαρακτηρίζονται εκτός σχεδίου.

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.