Εγκρίθηκαν 11εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Ηλιούπολη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Την τεράστια χρηματοδότηση των 11.000.000 ευρώ πέτυχε η Δημοτική Αρχή, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη μας. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης είναι χρόνιο αίτημα όλων των κατοίκων, αφού, λόγω της θέσης της και άλλων ποικίλων παραγόντων (αποψίλωση δάσους Υμηττού, αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.), η πόλη μας αντιμετωπίζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, που όχι μόνο δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους δημότες μας, αλλά βάζουν σε κίνδυνο περιουσίες, ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

 Μετά από μια τιτάνια προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ το παραπάνω κονδύλι των 11εκ. ευρώ, για την κατασκευή δύο μεγάλων αγωγών ομβρίων υδάτων (των Σ2 και Σ3), συνολικού μήκους 3.850 μέτρων, μέσω των οποίων θα επιλυθεί οριστικά το χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας που ταλανίζει επί δεκαετίες την πόλη μας.

 Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, ήταν απαραίτητο να επικαιροποιηθεί η αρχική μελέτη του έργου που είχε εκπονηθεί το 2000, και δυστυχώς είχε μείνει ανενεργός όλα αυτά τα χρόνια. Την μετατροπή και επικαιροποίηση αυτής της μελέτης ανέλαβε ο Δήμος – παρά το ότι την σχετική αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια-, ούτως ώστε αφ’ ενός να καταστεί δυνατή η εκβολή του συστήματος των αγωγών στο Ρέμα της Πικροδάφνης, με ταυτόχρονη τήρηση και των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, αφ’ ετέρου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου σε Πρόγραμμα χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ.

 Οι κοπιώδεις προσπάθειες που απαιτήθηκαν για την υπερπήδηση πολλών και ποικίλων εμποδίων, κατά την εκπόνηση αυτής της τελικής μελέτης, οδηγήθηκαν σε αίσια έκβαση, μετά την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Αττικής που υπογράφηκε στις 13/11/13. Έτσι το έργο  αποφασίστηκε να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ και χρόνο υλοποίησης την επόμενη διετία.

 Παράλληλα προχωρεί και η διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια για την κατασκευή ενός ακόμη αγωγού στην οδό Αναστάσεως, καθώς και τριών ακόμη βοηθητικών αγωγών από τον Δήμο, έργα με τα οποία θα αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης μας.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.