Ο Ιβάν και το ερείπιο της Ηλιούπολης- ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ




Αυτοί που τη νύχτα τη βγάζουν στα παγκάκια των πάρκων έχουν, καθώς μαθαίνουμε, την τάση να κάνουν σκέψεις ολότελα απαράδεκτες»

Μπ. Μπρεχτ

Δεν είναι που κοιμάται στο πάρκο. Δεν είναι που έχει και τα δυο του χέρια σπασμένα. Δεν είναι που δεν πηγαίνει σχολείο. Δεν είναι που δουλεύει ολημερίς μαζί με τη μάνα του και την 4χρονη ανιψιά του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι που ο Ιβάν (άστεγος, τραυματίας, εκτός σχολείου και εργαζόμενος από τα 11) μετά δυσκολίας θεωρείται «είδηση».

Στην Ελλάδα που ξεσπιτώνει τα παιδιά της, ένας ακόμα άστεγος πιτσιρικάς δύσκολα βρίσκει χώρο στην ειδησεογραφία. Ακόμα πιο δύσκολα βρίσκει θεσμικούς φορείς να τον περιθάλψουν. Μπορεί να γυρίζει ανέστιος και πένης επί μέρες κι απλώς να μην τον προσέχει κανείς.

Επιβιώνουν στο πάρκο

Ο Ιβάν επιβιώνει εδώ και τρία χρόνια μαζί με την οικογένειά του σ’ ένα ερείπιο της Ηλιούπολης: η μάνα, ο πατέρας, η γιαγιά και η κόρη του μεγαλύτερου αδελφού του κατοικούν στο ετοιμόρροπο σπίτι και ζουν με όσα χρήματα καταφέρουν να μαζέψουν πουλώντας ρούχα που βρίσκουν στα σκουπίδια. Ο Ιβάν ασφαλώς δεν πάει σχολείο και «δεν παίζει ποτέ, γιατί μετά τη δουλειά είναι πολύ πολύ κουρασμένος».

Πριν από ένα μήνα, περίπου, ο ιδιοκτήτης του ερειπίου ζήτησε από την οικογένεια να το εγκαταλείψει. Ετσι λοιπόν κι εκείνοι μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και μετακόμισαν στο γειτονικό πάρκο. «Ομως οι κυρίες που βγάζουν τα σκυλάκια τους είχαν πρόβλημα, μας φοβόντουσαν. Κατάλαβες;» μου λέει και παρ’ όλο που δεν καταλαβαίνω γνέφω καταφατικά. «Ετσι κάλεσαν την αστυνομία. Μας πήγαν στο τμήμα, αλλά επειδή έχουμε χαρτιά, μας άφησαν. Γυρίσαμε στο σπίτι μας. Μετά μας έδιωξαν πάλι. Μετά πήγαμε στο πάρκο πάλι. Μετά η ήρθε η αστυνομία πάλι. Ε, αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα».

Πριν από 15 μέρες, ένα βράδυ, ο Ιβάν έπεσε κατά λάθος στο διπλανό ρέμα. Εκεί έσπασε και τα δυο του χέρια. Και με τα δυο του χέρια στον γύψο, κρίθηκε πάλι επικίνδυνος κι η αστυνομία κλήθηκε ξανά. Το αγόρι και το κορίτσι εξακολουθούν να επιβιώνουν στο πάρκο και να εξασφαλίζουν το καθημερινό τους φαγητό από τους ακτιβιστές του Δικτύου Αλληλεγγύης.

Η αστυνομία δηλώνει στους ανθρώπους αναρμόδια να βοηθήσει ή να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για το πού θα μπορούσαν έστω και προσωρινά να στεγαστούν. Ο Δήμος Ηλιούπολης όμως δεν μπορεί να αναλάβει δράση; Εκτός κι αν ούτε και για τον δήμο ο Ιβάν αποτελεί είδηση…

Ντίνα Δασκαλοπούλου – efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.