Βλαστός Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ελληνικού – Αργυρούπολης (VIDEO)




Συλλογικότητα, συνεταιρισμός εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, πολιτών Αργυρούπολης/Ελληνικού.

Ο Βλαστός γεννήθηκε από την ανάγκη διερεύνησης και δημιουργίας νέων πεδίων συλλογικών δράσεων, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης που βιώνουμε και που έχει ως θλιβερό απότοκό της τη διατροφική κρίση.

Εκτιμώντας ότι ο καθορισμός των κανόνων παραγωγής και εμπορίας της τροφής συνιστά δομικό άξονα της παρούσας μορφής κυριαρχίας, επιχειρούμε σ’ αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη ζωή όλων μας, να δημιουργήσουμε δομές και «παραδείγματα» αμφισβήτησης και άρνησής της.

Στα πλαίσια αυτά παλεύουμε για ένα διαφορετικό, εναλλακτικό μοντέλο εμπορίου, όπου οι σχέσεις να μη ρυθμίζονται από το «αόρατο» χέρι της αγοράς, αλλά απ’ τις ανάγκες των εμπλεκομένων και που στη θέση του κέρδους θα βάζει, ένα πλήθος στόχων όπως:

– Την αυτονομία και αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, αλλά και την ποιότητα και την προσιτή τιμή για τον αγοραστή μέσω της παράκαμψης των μεσαζόντων.

– Την ενθάρρυνση και στήριξη της συνεταιριστικής παραγωγής.

– Την ανάπτυξη σχέσεων κατανόησης εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

– Τη στήριξη αυτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του συνεταιρισμού.

– Τη γνωριμία και πρόσβαση σε προϊόντα εξεγερμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», ενάντια στους τοπικούς γαιοκτήμονες, τους μεσάζοντες και τις πολυεθνικές.

– Τη στήριξη κάθε δράσης διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια εποχή που οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι, οι ζημιές μη αναστρέψιμες και που θέματα όπως έδαφος, νερό, κλίμα, βιοποικιλότητα, χημικά, μεταλλαγμένα κλπ, είναι κατά πολύ πιο ουσιαστικά, από τις κενού νοήματος λέξεις της ανόητης ατζέντας της «πράσινης ανάπτυξης»

Επιθυμία μας λοιπόν είναι, η ανάπτυξη μιας άλλης θεώρησης, όπου η ευαισθησία να μην εξαντλείται στην αγορά ενός προϊόντος που θα φέρει, τη σφραγίδα του «βιολογικού» ή του «δίκαιου εμπορίου».

Αυτό προσδοκούμε να γίνει με την αμοιβαιότητα και αλληλοσυμπλήρωση που προσφέρει η συμμετοχή ενός εκάστου στις συνελεύσεις του συνεταιρισμού , όπου η ενασχόληση με τα προβλήματα παραγωγής και διακίνησης , η γνωριμία και συζήτηση με τους παραγωγούς, η δημιουργική ζύμωση, η ανταλλαγή εμπειριών, η συναπόφαση και τέλος το μοίρασμα «δουλειών», βοηθούν στο πέρασμα απ’ τη φάση του παθητικού «ευαισθητοποιημένου καταναλωτή», σε αυτή του ενεργού.

Βρισκόμαστε σε συνέλευση κάθε Δευτέρα 7.00μμ στο χώρο του Βλαστού,Τριπόλεως 19 στην Αργυρούπολη, απέναντι από την είσοδο του κολυμβητηρίου.

Έλα και συ να βάλεις τον δικό σου προβληματισμό, τη δική σου ιδέα.

Σε περιμένουμε

http://blastos.wordpress.com/

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.