Παραχώρηση του πρώην Δημαρχείου Βουλιαγμένης σε κρατικές υπηρεσίες;




Τον Ιούλιο του 2013 υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις”, που θέτει επι της ουσίας σε λειτουργία έναν τύπο “Καλλικράτη” στην Ελληνική Αστυνομία, βασικός στόχος του οποίου είναι η περιστολή δαπανών και η μείωση προσωπικού.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η αλλαγή στον χάρτη των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, την ίδρυση “υπερυπηρεσίας” κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, στο νέο νομοσχέδιο “προωθείται η συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω μνημονίων συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών ..” αλλά και η εφαρμογή “Καλλικράτη” στα αστυνομικά τμήματα όπου προβλέπεται, με την εξαίρεση των μεγάλων δήμων, η λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο της χώρας. Ταυτόχρονα, για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, προβλέπεται η εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων της Αστυνομίας ή του Δημοσίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της.

Στο νομοσχέδιο αυτό φαίνεται ότι βασίστηκε και η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής της πολής μας περί “παραχώρησης δημοτικού ακινήτου (ήτοι το πρώην Δημαρχείου Βουλιαγμένης) στην ΕΛ.ΑΣ για στέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής”.

Ο Δήμαρχος στην εισήγηση του χαρακτήρισε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης ως “μία ευκαιρία για να διαφυλαξουμε τις περιουσιες των συμπολιτων μας..μια σημαντική ευκαιρία για την περιοχή μας”. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ταξίαρχου Νοτιοανατολικής Αττικής διευκρίνησε ότι πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για μια “επιτελική” υπηρεσία όπου βασικό αντικείμενο είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, δεν τίθεται θέμα λειτουργίας κρατητήριων αλλά ούτε και θέμα καλύτερης αστυνόμευσης της περιοχής. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας διεύθυνσης δήλωσε οτι η ενέργεια αυτή θα υλοποιηθεί στα πλαίσια περιστολής των δαπανών απο τη μίσθωση κτηρίων αλλά και την επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” διευκρινίζοντας οτι το ΑΤ Βουλιαγμένης θα παραμείνει σε λειτουργίας μιας και διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, που ήταν παρόντες στη συζήτηση του θέματος υπέβαλλαν τα δικά τους ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης (εφόσον δεν έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίού) και τη λειτουργικη ετοιμοτητα των στεγαζομενων επι του κτηριου υπηρεσιων, χωρις να εκφράσουν ουσιαστικές αντιρρήσεις ως προς τη διάθεση ακίνητης περιουσίας του Δήμου για λογαριασμό υπηρεσιών του κράτους.

Το θέμα τελικά αποσύρθηκε λόγω νομικού κωλύμματος δηλ. απουσία σχετικής απόφασης απο το αρμόδιο τοπικό συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας όμως τη παράθεση του θέματος αναρωτιόμαστε πώς η Δημοτική Αρχή σκέφτεται την απόδοση ενος κτηρίου σε κρατική υπηρεσία, ανεξαρτήτου αντικειμένου, ελλείψης σχετικής μελέτης αναδιάρθωσης και μεταστέγασης των υπηρεσιών που στεγάζονται ήδη στο εν λόγω κτήριο αλλά και έλλειψης χώρων για τις υφιστάμενες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου μας π.χ. σχολικοί χώροι, πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπηρεσιακές ανάγκες, κ.α.

Στο μεταξύ, αναμένεται να διευκρινησθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Α.Τ. Βούλας και Βάρης μιας και αν δεν ειναι ιδιόκτητα, θα τεθουν σε διαδικασία παύσης ή μεταστέγασης.

Για το ίδιο δε κτήριο, πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμενης, τέθηαπόδοσης παραχώρησης του στην αρμόδια διεύθυνση ΙΚΑ. Ακολουθώντας την ίδια λογική και το θέμα αυτο αποσύρθηκε.

(alkyonida-news.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.