Φονικοί σεισμοί ακόμα και 9 Ρίχτερ απειλούν την Ελλάδα
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», το οποίο προβλέπει μεγάλους σεισμούς μελλοντικά στην Ευρώπη γενικά και συγκεκριμένα και στη χώρα μας.

Σε επιστημονικό άρθρο με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη», παρουσιάζεται έρευνα 50 σεισμολόγων και μηχανικών, στην οποία αναλύονται χάρτες με όλες τις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και εξετάζονται τα ενδεχόμενα μεγάλων σεισμών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe) και ως περιοχές σημαντικού κινδύνου χαρακτηρίζονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία.
Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, κινδυνεύουν να βιώσουν τις συνέπειες σεισμών της τάξης των 9 βαθμών Ρίχτερ, γεγονός που όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς θα είναι καταστροφικό για ανθρώπους και υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως η μελέτη μιλά για σεισμούς ανάλογους με εκείνον που προκάλεσε το Μάρτιο του 2011 τις καταστροφές της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και το πολύνεκρο τσουνάμι, κάτι που αυξάνει την αγωνία.
Στους χάρτες που παρουσιάστηκαν ως περιοχές υψηλού κινδύνου (με βαθύ κόκκινο και μωβ χρώμα στους χάρτες) περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μέρος του Κορινθιακού Κόλπου.
Παρεμβαίνοντας στην έντονη ανησυχία πάντως, ο γνωστός σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως δεν ασπάζεται απόλυτα τα όσα καταγράφονται, ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά «πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε». Θέλησε πάντως να καθησυχάσει τον κόσμο, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει «ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας».
Είναι η πρώτη φορά πάντως που δίνονται στη δημοσιότητα χάρτες με τόσο λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη, οι οποίοι προκύπτουν από επεξεργασία ιστορικών δεδομένων για τους σεισμούς στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια.
(newsbomb.gr)

 

O Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μίλησε στο zougla.gr για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και για το ερευνητικό πρόγραμμα «SHARE» το οποίο ασχολείται με την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος είναι αξιόπιστα ενώ όσον αφορά στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι ένας από τους χώρους με την υψηλότερη σεισμικότητα της Ευρώπης, είναι σωστό και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς, κάτι που το γνωρίζουμε και το επισημαίνουμε διαρκώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χουλιάρας μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως το σενάριο των 9R που παρουσιάζει η «Le Monde» είναι ακραίο, καθώς γνωρίζουμε, όπως ανέφερε, ότι ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει συμβεί στον ελληνικό χώρο δεν ξεπερνά τα 8,2R σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

«Η Ελλάδα διατηρεί την υψηλότερη επικινδυνότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και εκεί πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Το άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα “Le Monde” δεν είναι κάτι καινούργιο είναι μια εκτίμηση – έρευνα βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία, μας δίνει ένα γενικότερο πλαίσιο της σεισμικότητας της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε «στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ποτέ 9R».

«Το πρόβλημα είναι άλλο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σταματήσει την αντισεισμική πολιτική, έχουμε κάνει εγκλήματα όσον αφορά την στατικότητα των κτηρίων» κατέληξε.

(zougla.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.