Χταπόδι καρπάτσο (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Η συνταγή είναι εντυπωσιακή και εύκολη, απλά χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και μην απογοητευτείτε αν δεν πετύχει με τη πρώτη!»
Ευαγγελία Σταθονίκου, Καλαμάκι ΑττικήςΥΛΙΚΑ
– 1 κιλό χταπόδι
– 1 άδειο πλαστικό μπουκαλάκι (500 ml.)
– ¾ κούπας κόκκινο κρασί
– 4-5 φύλλα δάφνης
– 1 ξερό κρεμμύδι (σε 4 κομμάτια)
– 1 μεγάλο καρότο
– -2-3 μπαστούνια σέλερι
– 1 κλαδάκι ματζουράνα
– Αλάτι, κόκκοι πιπεριούΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αφαιρούμε από το χταπόδι τα μάτια, το ράμφος μαζί με το στόμα, το εσωτερικό του σάκου, στο κεφάλι και το ξεπλένουμε σχολαστικά. Έπειτα, βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα αρωματικά σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό (μέχρι τη μέση) και όταν αρχίσει η βράση προσθέτουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε δυνατή –σχετικά- φωτιά για περίπου 35 με 40 λεπτά (μπορεί και λίγο περισσότερο), ελέγχοντας τακτικά για τα υγρά και έως ότου αρχίσει να κοκκινίζει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά προσέχοντας να μη μας «λιώσει» (να είναι μαλακό και λίγο «σφιχτό). Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει στο ζουμί του, το στραγγίζουμε και το τεμαχίζουμε σε 5-6 μεγαλούτσικα κομμάτια.

2. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το λαιμό του πλαστικού μπουκαλιού, κάνουμε μερικές μικρές τρυπίτσες στο πάτο και γεμίζουμε ασφυκτικά το μπουκάλι-καλούπι με τα κομμάτια του χταποδιού, προσπαθώντας να μείνει όσο γίνεται λιγότερος κενός χώρος. Έπειτα, με μαχαίρι κόβουμε σε λωρίδες (4) το πλαστικό μέρος του μπουκαλιού που δεν έχει χταπόδι και τις διπλώνουμε προς τα μέσα έτσι ώστε να το σκεπάσουν. Κολλάμε τις λωρίδες με σιλοτέιπ πολύ σφιχτά, προσπαθώντας να συμπιέσουμε το χταπόδι στη φόρμα και βάζουμε το πλαστικό σε διάφανη κλειστή μεμβράνη. Τέλος, αφήνουμε το χταπόδι στο ψυγείο για μία ολόκληρη μέρα ή για 1-2 ώρες στη κατάψυξη, ώστε να «σφίξει» με τα ζουμιά του. Έπειτα, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το γαρνίρουμε με λαδολέμονο, ψιλοκομμένη ρόκα (ή μαϊντανό) και χοντροκομμένη παρμεζάνα.

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 6 άτομα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.