Θρίλερ με την εξαφάνιση 502 παιδιών από το ίδρυμα “Αγία Βαρβάρα” στη Νέα Σμύρνη




– Τα περισσότερα ήταν παιδιά των φαναριών που κατέληξαν στο ίδρυμα “Αγία Βαρβάρα” μετά από επιχείρηση σκούπα
– 502 παιδιά εξαφανίστηκαν την περίοδο 1998 -2001
– Κανείς δεν ξέρει αν επέστρεψαν στα φανάρια ή αν δόθηκαν σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων
– Πωλήθηκαν προς 500€ το ένα σε δουλεμπορους καταγγέλει ελβετική οργάνωση
– “Πήδηξαν τα κάγκελα και έφυγαν” είπαν από το ίδρυμα στη βουλευτή Μ.Γιαννακάκη
– Νέα έρευνα από μηδενική βάση διέταξε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Εδώ και 15 χρόνια, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά…502 παιδιά εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα “Αγία Βαρβάρα” στη Νέα Σμύρνη οπου φιλοξενούνταν, λες και ειναι βελόνες που κάπου παράπεσαν, λες και δεν έχουν ψυχή…

Τα ανήλικα, τα περισσότερα παιδιά των φαναριών, εξαφανίστηκαν το 1998 και εκτοτε παραμένουν παιδιά φαντάσματα.

Από τα φανάρια στα…αζήτητα
Το 1998 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης δίνει εντολή να γίνει επιχείρηση σκούπα για την πάταξη της παιδικής εκμετάλλευσης. Να μαζευτούν δηλαδή από το δρόμο τα παιδιά των φαναριών, θύματα κυκλωμάτων επαιτείας. Αφορμή είχε αποτελέσει ένα τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με δύο παιδιά από την Αλβανία τα οποία ήταν παιδιά των φαναριών.

Κατά την επιχείρηση σκούπα συγκεντρώθηκαν 615 παιδιά στην πλειοψηφία τους Αλβανικής καταγωγής
Τα παιδιά προωθήθηκαν στο ίδρυμα – παιδόπολη “Αγία Βαρβάρα” που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και είναι Κέντρο Προστασίας ανήλικων παιδιών.Είναι να απορεί κανείς πως εξαφανίστηκαν 502 παιδιά δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό

Είναι να απορεί κανείς πως εξαφανίστηκαν 502 παιδιά δίχως κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό – ΦΩΤΟ NEWSIT

Πρόκειται για το παλιό Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο το οποίο διοικητικά ανήκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας.

Κάποια από τα παιδιά αυτά επαναπατρίστηκαν στην Αλβανία καθώς βρέθηκαν οι οικογένειες τους και παραδόθηκαν σε αυτές. Περίπου 60 ακόμη παιδιά κατέληξαν είτε σε ορφανοτροφεία της Ελλάδας είτε δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.

Η μοίρα όμως για 502 παιδιά εξακολούθησε να είναι σκληρή καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα δίχως κανείς να ενδιαφερθεί γι΄αυτά, δίχως κανείς να τα αναζητήσει, δίχως να υπάρχουν πουθενά σε κανένα μητρώο, σε καμία λίστα.

Ελβετική οργάνωση κατήγγειλε πως τα παιδιά πωλήθηκαν 500 ευρώ το ένα σε δουλεμπόρους
Το 2002 η ελβετική Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Terres des Hommes” ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση ξεκίνησε έρευνες για τα παιδιά των φαναριών από την Αλβανία σε όλη την Ευρώπη.

Διαπίστωσε οτι στο διάστημα 1998 -2001 εξαφανίστηκαν απο το ελληνικό ίδρυμα τα παιδιά και κατήγγειλε οτι πολλά από αυτά είχαν επανακτηθεί από δουλεμπόρους οι οποίοι αγόρασαν 500 ευρώ το καθένα από κάποιους εργαζόμενους του ιδρύματος με σκοπό την οικονομική τους εκμεταλλευσή, την χρήση τους στην πορνεία και την πώληση των οργάνων τους.

Τότε ξεκίνησε έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα ο οποίος κατέληξε σε πόρισμα τον Μάρτιο του 2004 σύμφωνα με το οποίο δεν διαπιστώθηκε αγοραπωλησία των παιδιών.

Το 2007 εντελώς ξαφνικά σταματά και η έρευνα που είχε ανατεθεί απο το 2003 σε εισαγγελέα και ανακριτή Ωστόσο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, στη φιλοξενία των παιδιών και στη φύλαξη τους ενώ απέδωσε και ευθύνες στις ηγεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εργασίας και Πρόνοιας για το χειρισμό τους στο θέμα.

Νέα έρευνα από μηδενική βάση διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης
Τον Ιούνιο του 2012 το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού του ΟΗΕ. Πριν δύο μήνες, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη η οποία ασχολείται τα τελευταία 6 χρόνια με το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Οπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Γιαννακάκη μιλώντας στο Newsit “κάθε φορά που προσπάθησα να πάρω απαντήσεις από το ίδρυμα έπεφτα σε τοίχο. Μου είπαν μάλιστα οτι τα παιδιά πήδηξαν τα κάγκελα και έφυγαν”.

Χθες το απόγευμα ανατέθηκε η έρευνα σε νέο εισαγγελέα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε στις αρχες του περασμένου Αυγούστου οτι δεν έχει καμία ενημέρωση και διέταξε νέα έρευνα από μηδενική βάση.

Θα μάθουμε ποτέ τι απέγιναν αυτά τα παιδιά; Θα μάθουμε ποιοι και γιατί έβαλαν βίαια αυτά τα παιδιά στον άγριο κόσμο των ενηλίκων στιγματίζοντας για πάντα τις αθώες παιδικές τους ψυχές;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Newsit.gr

 

Το “Ιωσηφόγλειο” ορφανοτροφείο αρρένων κτίστηκε από τον μικρασιάτη τραπεζίτη και επιχειρηματία Χαράλαμπο Ιωσηφόγλου, στη λεωφόρο Συγγρού, σε έκταση 8.415 τ.μ. που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται στα όρια του δήμου Ν. Σμύρνης. Η οικοδόμηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1929 και το ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Σκοπός του ιδρύματος ήταν η φιλοξενία ορφανών αγοριών προσφυγόπουλων.
Στον εσωτερικό του περίβολο υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον ευεργέτη αλλά ολοκληρώθηκε από τον γιο του Όμηρο Ιωσηφόγλου. Το 1941 το ίδρυμα επιτάχθηκε από τις αρχές κατοχής, για τη στέγαση στρατιωτικών μονάδων. Με την απελευθέρωση επαναλειτούργησε ως Ορφανοτροφείο παιδιών αγωνιστών της ελευθερίας.
Παιδούπολη
Το 1951 έπαψε να λειτουργεί ως ορφανοτροφείο και στέγασε την “Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Αγία Βαρβάρα”, του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας και κατόπιν ως Παιδούπολη. Η σχολή λειτουργούσε από τον Μάιο του 1949 στη Γλυφάδα, με την επωνυμία “Παιδούπολη-Επαγγελματική Σχολή Αγία Βαρβάρα”. Το 1951 μεταφέρθηκε στο Ιωσηφόγλειο Ν. Σμύρνης. Η δημιουργία της σχολής αρχικά είχε στόχο την επαγγελματική κατάρτιση κοριτσιών, θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, τα οποία ήταν ορφανά ή είχε διαλυθεί η οικογένειά τους.
Σκοπός ήταν να αποκτήσουν τα κορίτσια ένα βιοποριστικό επάγγελμα που θα τους έδινε τη δυνατότητα επιβίωσης μετά την ενηλικίωσή τους και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Δεύτερος στόχος ήταν η ανάπτυξη της ικανότητας μετάδοσης και διδασκαλίας επαγγελματικών δεξιοτήτων: ραπτικής, κεντήματος, υφαντικής κλπ από τις απόφοιτες. Αργότερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με οικοκυρική και θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας δύο ετών. Το 1972 θεσμοθετήθηκε η τριετής φοίτηση στα εργαστήρια της σχολής.
Επαγγελματική Σχολή
Το 1983 η σχολή μετονομάστηκε σε “Ειδική Επαγγελματική Σχολή Αγία Βαρβάρα”. Ταυτόχρονα η σχολή προχώρησε σε επέκταση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς μαθητές, κορίτσια και αγόρια εφηβικής ηλικίας. Έτσι στα υπάρχοντα εργαστήρια υφαντικής, ραπτικής και κεντήματος προστέθηκαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ξυλουργικής, μεταλλοπλαστικής και κοσμήματος.
Το 1995 σταμάτησε η λειτουργία του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης λόγω διακοπής των επιχορηγήσεων. Το πρόγραμμα φιλοξενίας εφήβων κοριτσιών συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα. Φιλοξενεί εσωτερικές μαθήτριες οι οποίες στερούνται οικογένειας ή αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα. Εισάγονται στη σχολή έπειτα από εισαγγελική εντολή ή μεσολάβηση άλλων φορέων, σπανιότερα δε έπειτα από αίτηση των κηδεμόνων τους. Τα παιδιά φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής ή σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.