Τέσσερις φορές πανελλήνιες εξετάσεις θα δίνουν οι μαθητές για να μπουν σε Πανεπιστήμιο
panelliniesgeito

– Από τη φετινή κιόλας χρονιά θα τεθεί σε ισχύ το νέο σχέδιο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
– Προβλέπει πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέχρι το απολυτήριο
– Μετά το απολυτήριο, οι μαθητές που θέλουν να μπουν σε Πανεπιστήμιο θα δίνουν πάλι πανελλαδικές για τέταρτη φορά σε 4 όμως μαθήματα
– Για τον υπολογισμό των μορίων θα μετράνε οι βαθμοί των εξετάσεων όλων των χρόνων του Λυκείου
– Αλλαγές και στα Τεχνικά Λύκεια
– Δείτε αναλυτικά όλο το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας:

 

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτρε τρεις αλλά τέσσερις φορές θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές του Λυκείου προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και το οποίο μάλιστα θα εφορμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά!

Πανελλήνιες εξετάσεις για την προαγωγή από τάξη σε τάξη

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου. Δηλαδή οι μαθητές, για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη και για να πάρουν απολυτήριο Λυκείου, θα περνούν από εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα. Μετά και από το απολυτήριο, όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο θα υποβάλλονται σε νέες πανελλήνιες εξετάσεις για τέταρτη φορά.

Πανελλήνιες εξετάσεις μετά το απολυτήριο Λυκείου σε 4 μαθήματα για όσους θέλουν να μπουν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Τα μαθήματα της τελικής εξέτασης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ θα είναι 4, ωστόσο θα μετρούν και οι βαθμολογίες όλων των προηγούμενων ετών. Δηλαδή, για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά ο βαθμός και των τριών τάξεων του λυκείου. Επίσης, ο βαθμός από τα προφορικά που θα έχει ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον βαθμό που πήρε στο μάθημα στις προαγωγικές και απολυτήριες πανελλήνιες εξετάσεις.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από Σεπτέμβριο του 2013

Για τα θέματα των πανελλήνιων εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων και στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι το νέο σύστημα να ισχύσει από την φετινή χρονιά, δηλαδή από τους μαθητές που θα πάνε Α’ Λυκείου το Σεπτέμβριο του 2013.

Αναλυτικότερα, για το νέο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τα ακόλουθα σύμφωνα με την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” εφημερίδα:

• Στην Α’ Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

• Στην Β’ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες.

• Στη Γ’ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).

• Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα.

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα.

• Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέλος, το νέο σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει αλλαγές και στο Τεχνικό Λύκειο. Ειδικότερα, στην Β’ και την Γ’ τάξη 22 ώρες θα δίνονται σε μαθήματα ειδικότητας. Από αυτές οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες. Επίσης, καθιερώνεται 4ο προαιρετικό έτος ως μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών, ο οποίος θα οδηγεί – κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης- σε πτυχίο επιπέδου 4Α. Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αλλάζει (εξετάσεις σε 4 μαθήματα).

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.