Ανακοίνωση του δήμου Αγ.Δημητρίου για το κτίριο Σκαβάντζου




 


Με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης του κτιρίου Σκαβάντζου προκειμένου να προκύψει ζωτικός χώρος για την ανάδειξη της πλατείας Αγ. Δημητρίου, ορισμένα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπολύουν επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, γιατί δεν φρόντισε να διατηρηθεί το «ιστορικό κτίριο».

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σημειώνουμε τα παρακάτω:

1. Ο Δήμος πριν προχωρήσει στην κατεδάφιση απευθύνθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, προκειμένου να έχει τη δική της γνωμάτευση σχετικά με την ιστορικότητα του κτιρίου. Η Υπηρεσία, σε σχετικό επίσημο έγγραφό της στις 22-3-2013 ση-μειώνει μεταξύ άλλων: «Το κτίριο έχει κατασκευασθεί το έτος 1963 και ως εκ τούτου είναι νεώτερο των τελευταίων 100 ετών. Επιπρόσθετα, έπειτα από έλεγχο των αρχείων της ΕΝΜΑ, το εν λόγω κτίσμα δεν έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και επομένως δεν υ-πάγεται στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”».
2. Το γεγονός ότι κάποιοι παλαιότεροι κάτοικοι του Δήμου έχουν παιδικές αναμνήσεις από χώρους ή κτίσματα που δημιουργήθηκαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του ‘60 , δεν τους προσδίδει την ιδιότητα του διατηρητέου, ιδιαίτερα όταν η άποψή τους αυτή βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια.
3. Απολύτως συνειδητά θέσαμε σε προτεραιότητα την επέκταση της κεντρικής πλατείας του Δήμου από τη διατήρηση ενός περιορισμένης ιστορικότητας κτιρίου, που δεν αποτέλεσε και σημείο αναφοράς για την πόλη.
4. Το θέμα της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου κτιρίου με σκοπό την επέκταση της πλατείας αποτελούσε διακαές αίτημα των κατοίκων από τις προηγούμενες δεκαετίες. Η παρούσα δημοτική αρχή το βρήκε αποτελματωμένο, το ανακίνησε και πέτυχε τη χρη-ματοδότησή του από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξοικονομώντας για το Δήμο 680.000, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά άλλων χώρων πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη αυτή η πόλη.
5. Η επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, μάλλον άλλα κίνητρα έχει και όσοι την εξαπολύουν καλό είναι να τα θέσουν ευθέως.

Ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ.

Άγγελος Γαβαλάς

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.