Σπανακόπιτα της μαμάς Ευτυχίας




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Η σπανακόπιτα μου εξαφανίζεται με το που βγει από το φούρνο. Δοκιμάστε την!»
Ευτυχία Παπαδογιωργάκη, Γέρακας Αττικής.ΥΛΙΚΑ:
– 2 κιλά φρέσκο σπανάκι
– 4-5 φρέσκα ή 2 κρεμμυδάκια και 2 πράσα
– 1/5 του κιλού ξινομυζήθρα Κρήτης ή τριμμένη φέτα της επιλογής σας
– 1/5 του κιλού τριμμένα κίτρινα τυριά της επιλογής σας
– ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
– 1 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1/5 κιλό φύλλα κρούστας ή χειροποίητο φύλλο
– 1 κρόκος αβγού, σουσάμι, αλάτι και πιπέρι
Για το φύλλο
– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
– 1κουτ. ελαιόλαδο
– 1 κουτ. ξύδι
– 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (ίσως και παραπάνω ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη)ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αν κάνετε χειροποίητο φύλλο το ζυμώνετε, το σκεπάζετε καλά με μια μεμβράνη και το αφήνετε να «κάτσει» όσο πιο πολύ γίνεται πριν το ανοίξετε. Τα υλικά είναι για να φτιάξετε 6 με 8 φύλλα. Σε περίπτωση που κάνετε 8 θα μοιράσετε την γέμιση σε τρεις δόσεις και ενδιάμεσα θα βάλετε δύο φύλλα! Διαφορετικά χρησιμοποιείτε έτοιμο χωριάτικο που συνήθως έχει 6-7 φύλλα ανά συσκευασία.

2. Πλένετε και σουρώνετε πολύ καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης, τα οποία ανακατεύετε. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε τα δύο φύλλα έτσι ώστε να καλύψει όλη την βάση και ένα μέρος τους να κρέμεται έξω από αυτό περιμετρικά και μετά τα λαδώνετε με ένα πινελάκι. Παίρνετε τη μισή γέμιση και την απλώνετε πάνω από τα φύλλα, βάζοντας από πάνω το τρίτο το οποίο λαδώνετε και έπειτα την υπόλοιπη γέμιση ώστε να πάει παντού. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία και σκεπάζετε με τα δύο τελευταία φύλλα, τα οποία τα τοποθετείτε έτσι ώστε να κρέμονται οι άκρες τους έξω από το ταψί. Τέλος, στρίβετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν και σχηματίστε ενός είδους διακόσμησης.

3. Χτυπήστε τον κρόκο από ένα αβγό και αραιώστε το με μια κουταλιά νερό. Μετά, απλώστε το με το πινελάκι σε όλη την επιφάνεια της πίτας για να δώσει ωραίο χρώμα στο φύλλο, ενώ έπειτα την κόβετε σε μικρά τετράγωνα με μαχαίρι και μέχρι εκείνο να ακουμπήσει τον πάτο του ταψιού. Τέλος, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και την ψήνετε για 45 -50 λεπτά σε μέτριο φούρνο.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: 12-14 κομμάτια

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.