Ποτά-μπόμπες θερίζουν στις παραλίες




nothegeitoniamou

του Νίκου Κατσαρού, π.Προέδρου του ΕΦΕΤ

Στο υπόγειο του κτιρίου ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών βρέθηκαν πρόσφατα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών επικίνδυνα για την δημόσια υγεία..

Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα! Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που -με τους μετριότερους υπολογισμούς- φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!

Επίσης το πρόσφατο γεγονός οπου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν νταλίκα με περισσότερα απο 5000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στην Βουλγαρία και στην συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού.Οι πρώην ανατολικές χώρες κυρίως διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα.Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας «την κάνω αυτήν την δουλειά για περισσότερο απο δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε».Είναι γεγονός οτι οι έλεγχοι απο τις αρμόδιες αρχές ειναι περιορισμένοι εως ανύπαρκτοι αφου οι ίδιες δηλώνουν οτι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματολειπτικά .Τα νοθευμένα ποτά ειναι κυρίως ουίσκι,βότκα,τζίν, τεκίλα κλπ.Αυτά παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την δημόσια υγεία κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές την θερινή περίοδο οπως στον Λαγανά,τα Μάλια κ.α.Τα νοθευμένα ποτά πέραν του γεγονότος οτι το κράτος χάνει ενα τεράστιο ποσοστό απο τους δασμούς αφού περισσότερο απο 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ειναι ανυπολόγιστος.Τα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους,ζαλάδες,γαστρεντερικές διαταραχές,αλλά και μονιμότερες βλάβες οπως τύφλωση,μερική απώλεια μνήμης,έλλειψη συγκέντρωσης,βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.Σέ μερικές περιπτωσεις απο υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες νοθευμένων ποτών.

1. Αραιωμένα.Σέ αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
2.Αλλαγή Ετικέτας.Φθηνά ποτά σερβίρωνται ως ακριβά και επώνυμα.Και εδώ επιβαρύνεται μονο η τσέπη του καταναλωτή.

3.Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη.Αντι της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση .Ειναι η κατηγορία των ποτων που με την κατανάλωση ενος ή δυο τέτοιων ποτων νοιώθουμαι πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.

4.Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφου παιρνουν την αλκοόλη απο διάφορα βιομηχανικά υγρά ,χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις .Αυτά τα ποτά ειναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο΄το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό συστημα του οργανισμού ,το συκώτι,υα νεφρά κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια οπου εκτος του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες,μέχρι και μεταλλικά χρωματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.
Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους ΄συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείτε ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

 Ακολουθήστε τα παρακάτω κόλπα για να ανακαλύψετε το ύποπτο ποτό:
*Αν σας αρέσει να βάζετε στο ποτό σας αναψυκτικό καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει και δε θα μπορέσετε να καταλάβετε με τη βοήθεια της μύτης και του ουρανίσκου αν είναι «μπόμπα» ή όχι. Πάρτε το λοιπόν σκέτο και πιείτε το. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.
*Αν είστε παρέα προτιμήστε να παραγγείλετε μπουκάλι. Αφού σας το φέρουν βάλτε στα ποτήρια σας. Πριν πιείτε κλείστε το μπουκάλι με το περιεχόμενο που έχει απομείνει και κουνήστε το καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε.
*Το ίδιο κάντε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό αλλά και αργήσει να καθαρίσει τότε μάλλον είναι «μπόμπα».
*Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές. Ακόμη και εάν πάρετε ένα ποτήρι ποτό  μπορείτε να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας δείξει το μπουκάλι. Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν αυθεντικό ή αγνώστου προελεύσεως ποτό και πιθανών νοθευμένο.
Ποιος μεθάει πιο εύκολα; Ο άνδρας ή η γυναίκα;
Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι η δεύτερη. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη αντοχή στο οινόπνευμα από ότι οι άντρες για 2 απλούς λόγους. Η γυναίκα έχει μικρή ποσότητα του ενζύμου ADH το οποίο χρησιμεύει στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα πίνει την ίδια ποσότητα ποτού με έναν άντρα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα σε σχέση με τον άντρα. Ακόμη η γυναίκα έχει μικρότερο βάρος και μικρότερη ποσότητα νερού στο σώμα και έτσι το οινόπνευμα διαλύεται πιο δύσκολα.
Φάρμακα και αλκοόλ: Οι συνέπειες…
Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσετε αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασθενίσει ή και να εξουδετερώσει την ισχύ του φαρμάκου αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. Αν για παράδειγμα λαμβάνετε αντιβίωση και καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε πιθανά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, εμετοί αλλά και επιληπτικοί σπασμοί. Αν λαμβάνετε αντιισταμινικά μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερη επιθυμία για ύπνο. Τέλος αν λαμβάνετε φάρμακα για διαβήτη μπορεί να σας προκληθεί υπογλυκαιμία.
Τι να φάτε πριν πιείτε…
Η «έξυπνη» διατροφή πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την επίδραση του αλκοόλ. Περίπου το 10% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι μας και το υπόλοιπο από το λεπτό έντερο. Όσο περισσότερη ώρα κάνει να απορροφηθεί το πότο τόσο πιο αργά μεθάμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ να έχουμε φάει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες…), πρωτεΐνες (π.χ κρέας) αλλά και λίπη. Ιδανικά ακόμη είναι τα αυγά και το γιαούρτι.
Είναι αλήθεια ότι ο καφές ξεμεθά;
Ο μύθος ότι ο καφές μπορεί να μας ξεμεθύσει δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτό όμως που κάνει ο καφές σε ένα άτομο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ είναι να τον…ξυπνά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ικανότητα να αναστέλλει την υπνηλία.
Γιατί μεθάμε περισσότερο όταν προσθέτουμε αναψυκτικό;
Όσοι προτιμούν να πιουν το ποτό τους συνοδεία…αναψυκτικού τότε βάζουν ένα λιθαράκι για πιο γρήγορο μεθύσι. Το αναψυκτικό «καλύπτει» την έντονη γεύση και μυρωδιά του αλκοόλ και έτσι μας οδηγεί να πίνουμε περισσότερο. Ακόμη με το αναψυκτικό μεθάμε πιο γρήγορα γιατί με τα διττανθρακικά που έχει ( για να βγάζουν αφρό) έχουν ως αποτέλεσμα να απορροφάται ταχύτερα το αλκοόλ στον οργανισμό μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.