Κινέζοι ψάχνουν έκταση στην παραλιακή για πολυτελή οικισμό




Έκταση-φιλέτο στα παράλια της Αττικής για να κτίσει κατοικίες για κινέζους αγοραστές αναζητεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Πρόκειται για την εταιρεία Jao Design, ο επικεφαλής της οποίας Τζέιμς Τζάο συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη μεταφέροντάς του το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ως δέλεαρ για να εντάξει την Ελλάδα στην επενδυτική της ατζέντα λειτούργησε για την Jao Design το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη χώρα μας για την παροχή πενταετούς βίζας σε όσους κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και άνω. Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική ρύθμιση μιλούσε για 300.000 ευρώ, κρίθηκε ωστόσο ότι το ποσό είναι μεγάλο, οπότε ο πήχης κατέβηκε στα 250.000 ευρώ.
Κάνοντας χρήση του μέτρου η εταιρεία αναζητεί παραθαλάσσια έκταση με επίκεντρο την Αττική για να ανεγείρει πολυτελή οικισμό, προκειμένου να πουλήσει εν συνεχεία τις κατοικίες σε κινέζους πολίτες.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αναφέρθηκαν ούτε στις πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος εντός του Λεκανοπεδίου ούτε στο μέγεθος του σχεδίου που έχουν στα σκαριά (προϋπολογισμός, δυναμικότητα, σχέδιο κ.λπ.). Εκαναν ωστόσο σαφές ότι αναζητούν έκταση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, που σημαίνει ότι ενδιαφέρονται πιθανότατα για τη δημιουργία συγκροτημάτων τόσο εξοχικών όσο και μόνιμων κατοικιών.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι είναι η πρώτη κρούση μεγάλης ξένης εταιρείας του ευρύτερου χώρου του real estate που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της με αφορμή το μέτρο της λήψης άδειας παραμονής για τους αγοραστές των ακινήτων που θα ανεγερθούν.

Το προφίλ

 Η εταιρεία JAO Design International (www. jaodesign.com) ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1984 και έχει φέρει εις πέρας περισσότερα από 1.000 έργα στην Κίνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το συγκρότημα οικολογικών ουρανοξυστών Shishi Yangneiting (424.000 τ.μ.), ο οικισμός Seaview Gardens στο Γκουαντζού, το συγκρότημα Fujian Province (πάνω από 300 κατοικίες σε 680 στρέμματα), επενδύσεις στο κεντρικό διαμέρισμα της πόλης Γουεπίνγκ, το Zhejiang Province (έκτασης 18,2 τ.χλμ.) κ.ά.
Η εταιρεία έχει επίσης λάβει περισσότερα από 100 βραβεία σε διαγωνισμούς στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένων του 1ου Χρυσού Φοίνικα του Asia Pacific Hospitality Design Competition για το ξενοδοχείο Xiguan Hutong Courtyard (2012), το UN-Habitat Dubai International Award για την ανάπλαση του Hohhot Islamic Street (2008) και το Grand Prize για τον σχεδιασμό της πόλης Χουαγιάνγκ Νιου Σίτι (2006).
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι το μέτρο της χορήγησης 5ετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ θα προσελκύσει ρώσους και κινέζους αγοραστές.
Οπως διαφαίνεται, δεν θα ευνοηθεί μόνο ο κλάδος της εξοχικής κατοικίας, διότι πρόθεση των κατασκευαστικών εταιρειών, των εταιρειών ακινήτων και των μεσιτών είναι να προωθήσουν και κύριες κατοικίες από το τεράστιο απόθεμα απούλητων νεόδμητων διαμερισμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης.

Κίνητρο η βίζα
Δέλεαρ για να εντάξει την Ελλάδα στην επενδυτική της ατζέντα ήταν για την Jao Design το μέτρο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη χώρα μας για την παροχή πενταετούς βίζας σε όσους κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και άνω.

tanea.gr – Γιώργος Φιντικάκης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.