Προσφυγές στο ΣτΕ για Μικρό Καβούρι




Σε πλέγμα συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων προσκρούει η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς αντάλλαγμα, των εκτάσεων των 110.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης η οποία στο μεγαλύτερο
μέρος της είναι δασική έκταση.

Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι των Δήμων Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας και Λαμίας.

Ειδικότερα, τέσσερις κάτοικοι του Δήμου Βούλας, κ.λπ., αναφέρουν στη προσφυγή τους ότι η μεταβίβαση της έκτασης του ΕΟΤ στη θέση Μικρό Καβούρι στο ΤΑΙΠΕΔ αντιστρατεύεται τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 1, 5, 24, 25, 26 και 43 και προσκρούει σε πλέγμα νομοθετικών διατάξεων (νόμοι 1737/1984,1558/1985,1734/1987 και 3986/2011).

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το Μικρό Καβούρι είναι δασική έκταση η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και το αναπαλλοτρίωτο των δημοσίων κοινόχρηστων πραγμάτων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκποιηθεί.

Ακόμη, επισημαίνουν οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης ότι η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε το Μικρό Καβούρι στο ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει, κατά το τμήμα της επίδικης έκτασης που είναι δασική, τις διατάξεις άρθρου 13 παράγραφος 3 του Ν. 1737/1984, στο βαθμό που επιτρέπει την άρση του δημόσιου χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία αποχαρακτηρισμού της, ενώ παραβιάζονται και οι συνταγματικές εγγυήσεις για την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής τους οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης αναφέρουν ότι με τη μεταβίβαση της υψηλής κυριότητας της επίδικης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την περαιτέρω εκποίηση αυτής σε ιδιώτες, αίρεται η δημόσια ωφέλεια, η οποία αφορά την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς η εν λόγω έκταση αγοράστηκε από τον ΕΟΤ.

Συνεπώς, προσθέτουν, παραβιάζονται οι ρητές διατάξεις του νόμου που αφορά τον ΕΟΤ.

Εξάλλου, επισημαίνουν ότι η επίμαχη μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.