Μαθήματα ελληνικής ιστορίας σε τούρκους σπουδαστές από ένα Νεοσμυρνιώτη εκπαιδευτικό




(neasmyrni.net.gr)

Στις 23 Μαΐου 2013, ένας Έλληνας εκπαιδευτικός ο νεοσμυρνιός Τάκης Τσακίρης επισκέφτηκε το Τουρκικό Λύκειο Νamik Kemal, το οποίο ήταν το ιστορικό και τελευταίο κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, και μίλησε στους τούρκους σήμερα μαθητές του και στους καθηγητές τους  για την ιστορία και το ελληνικό παρελθόν του σχολείου τους, καθώς και για την επανίδρυσή του και τη λειτουργία του μέχρι σήμερα στη Νέα Σμύρνη. Ο Εκπαιδευτικός Τάκης Γ. Τσακίρης προσκλήθηκε να μιλήσει με θέμα “Η ιστορία της Ευαγγελικής Σχολής στη Σμύρνη και Νέα Σμύρνη” σε τρεις σημαντικούς εκπαιδευτικούς – πολιτιστικούς φορείς: στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμύρνης και στο Λύκειο Νamik Kemal στις 21 – 22 και 23 Μαΐου 2013 αντίστοιχα.

 

ΓΕΦΥΡΕΣ ΦΙΛΙΑΣ
Η ανωτέρω ομιλία είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2012 στην Εστία Νέας Σμύρνης καθώς και στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Ν. Σμύρνης “Γαλαξίας” με μεγάλη επιτυχία και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τουρκικής εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία ρίχνοντας «γέφυρες φιλίας» διοργάνωσε σ’ ένα ευρύτερο πνεύμα κατανόησης της ιστορικής αλήθειας την προβολή της στα ανωτέρω ιδρύματα τα οποία βρίσκονται στον τόπο καταγωγής της Ευαγγελικής Σχολής στη Σμύρνη.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είναι  άξια αναφοράς η προσοχή και ο θαυμασμός με τα οποία παρακολούθησαν τόσο οι τούρκοι εκπαιδευτικοί όσο και οι φοιτητές – μαθητές των εκπαιδευτηρίων την ιστορία της Ευαγγελικής Σχολής, καθώς και το ενδιαφέρον που έδειξαν παρατηρώντας τις 120 σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες που προβάλλονταν παράλληλα, οι οποίες καθήλωσαν στην κυριολεξία τους παρευρισκομένους. Η σιγή του ακροατηρίου και η προσήλωση όλων στο θέμα έκανε βαθιά εντύπωση στον ομιλητή. Είναι φανερό πλέον ότι το παρελθόν αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό μακράν από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις του παρελθόντος, εκ μέρους πολλών γειτόνων μας.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες εγγράφων, μαθητών, καθηγητών της Ευαγγελικής Σχολής από την ίδρυσή της ως το 1922 καθώς επίσης και φωτογραφίες της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους έγινε αναφορά και προβλήθηκαν πλάνα από την παλιά κοινότητα Νέας Σμύρνης, το πρώτο κτίριο στο οποίο επαναλειτούργησε η Ευαγγελική, μέχρι το σημερινό Δήμο και το σύγχρονο κτίριο που στεγάζεται σήμερα. Η ομιλία και οι λεζάντες των φωτογραφιών μεταφράστηκαν στην τουρκική από την Καθηγήτρια  κα Αναστασία Αμπατζή, η οποία συνόδευε τον ομιλητή.

ΑΣΒΕΣΤΟΣ ΦΑΡΟΣ ΓΝΩΣΗΣ
Ως γνωστό η Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης ιδρύθηκε το 1773 και επί δυο αιώνες υπήρξε ο πνευματικός φάρος της γνώσης και της παιδείας της Ιωνίας. Τρείς φορές κτίσθηκε από δωρεές Σμυρναίων και τρείς φορές καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ το τελευταίο κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής – μεγαλοπρεπές και μοναδικό –  το οποίο σήμερα στεγάζει το Τουρκικό Λύκειο Νamik Kemal, δεν κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά διότι είχε κτιστεί στις παρυφές της πόλης. Το κτίριο δεν επέπρωτο να λειτουργήσει και να γεμίσει με καθηγητές και ελληνόπουλα ποτέ. Μόλις τρείς μήνες μετά την ολοκλήρωση του ήρθε η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922. Το πνεύμα όμως της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ποτέ δεν έπαψε να ζει στην ψυχή των προσφύγων σαν πόθος και όραμα.
Και το θαύμα γίνεται! Μόλις 12 χρόνια μετά την καταστροφή, το 1934 ένας Σμυρνιός πρόσφυγας και μετανάστης από την Αμερική ο Γεώργιος Τσακίρης (πατέρας του ομιλητή Τάκη Τσακίρη)  δέχεται να αλλάξει τα σχέδια του υπό κατασκευή κινηματοθέατρου που είχε ξεκινήσει στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης και να το μετατρέψει σε σχολείο για να στεγάσει την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης μετά από παρότρυνση του Προέδρου του “Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φιλομούσων” Κωνσταντίνου Τσαπόπουλο.
Από τότε έως και σήμερα η Ευαγγελική Σχολή συνεχίσει την ιστορική της πορεία σε δικό της πλέον κτίριο στη Νέα Σμύρνη. Ο ομιλητής κ. Τσακίρης εξέφρασε την ευχή για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο σχολείων και οι τούρκοι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Λυκείου Namik Kemal ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ (αρίθμηση με τη σειρά εμφάνισης)
1. «Σμύρνη μας αγαπημένη, πονεμένη, αλησμόνητη ζεις και θα ζεις για πάντα μαζί με την Ευαγγελική Σχολή στο νου και στην καρδιά μας…» αυτή η φράση αντήχησε μετά από 91 χρόνια, στο κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και νυν Λυκείου Namik Kemal  κατά την κατάθεση στεφάνου από τον εκπαιδευτικό Τάκη Γ. Τσακίρη και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Ο κ. Τσακίρης κατέθεσε στεφάνι στο μαρμάρινο περιστύλιο των Ιωνικών κολόνων της εισόδου της Ευαγγελικής Σχολής στη μνήμη των καθηγητών και μαθητών αυτής.
2. H Κοσμήτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης Dr. Sevda Alamkus παραλαμβάνει αναμνηστικό λεύκωμα της Σμύρνης από τον κ. Τσακίρη. Η κοσμήτωρ και οι καθηγητές του Παν/μιου εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ιστορική πορεία του λαμπρού αυτού Εκπαιδευτηρίου με ένα ευρύτερο πνεύμα αναγνώρισης και κατανόησης της ιστορικής αλήθειας.
3. Ο κ. Τσακίρης μίλησε στους μαθητές του Λυκείου «Namik Kemal», το οποίο στεγάζεται σήμερα στο τελευταίο κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής, για την ιστορία και την ελληνική  καταγωγή του σχολείου τους.
4. Ο κ. Τάκης Τσακίρης παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφο της Εφημερίδας Hurriyet  για το σκοπό της επίσκεψης του το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013.
5. Ο κ. Τσακίρης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του (δεξιά) και την Καθηγήτρια τουρκικής κα Αμπατζή (αριστερά) παραδίδει Λευκώματα της Σμύρνης και της Νέας Σμύρνης στον έλληνα Υποπρόξενο της Σμύρνης.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.