Έπεσαν “καμπάνες” για τα επεισόδια στην πλαζ του Αγίου Κοσμά
Σε φυλάκιση από 5 ως 7 μήνες καταδικάστηκαν άνθρωποι των νυκτερινών κέντρων για τα επεισόδια που είχαν προκαλέσει, τον Αύγουστο του 2007, στην πλαζ του Αγ. Κοσμά, σε δίκη που έγινε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι σε λίγες μέρες κλείνουν 6 χρόνια που η πλαζ λειτουργεί ελεύθερη, ανοικτή και με δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες (πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ομπρέλες, ντουζιέρες, τουαλέτες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, συνεχή καθαριότητα και φύλαξη) για τους πολίτες, με τη φροντίδα του Δήμου Ελληνικού, ως το 2010 και Ελληνικού-Αργυρούπολης, ως σήμερα.

Μέχρι τον Ιούνη του 2007 η πλαζ ήταν ιδιωτικοποιημένη, αφού Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμά την είχε νοικιάσει σε ιδιωτική εταιρία για εκμετάλλευση. Η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν δυνατή μόνο με εισιτήριο και στο χώρο της λειτουργούσαν (παράνομα) νυκτερινά κέντρα.

Τον Ιούνη του 2007 ο Δήμος Ελληνικού, με τη στήριξη πολλών άλλων Δήμων της Αττικής και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών της πόλης και ευρύτερα του λεκανοπεδίου, έριξε τα κάγκελα που έφραζαν τμήμα της παραλίας του Ελληνικού και άνοιξε την πλαζ.

Από τότε αιρετοί, εργαζόμενοι, αλλά και λουόμενοι αντιμετώπισαν πρωτοφανείς επιθέσεις, με βροχή μηνύσεων για απίθανα αδικήματα (οι δίκες, που εκκρεμούν θα τραβήξουν χρόνια), με φθορές υλικών, με απειλές αλλά και φυσική βία από τους ανθρώπους των νυκτερινών κέντρων.

Στις 10 Αυγούστου 2007, το πρωί, εξελίχθηκαν άγρια επεισόδια, όταν μια μεγάλη ομάδα ατόμων από την εταιρία που εκμεταλλεύονταν την πλαζ, επιχείρησε, με τσεκούρια ψαλίδια κατσαβίδια και άλλα, να καταστρέψει για 2η φορά το πανό του Δήμου, να εγκαταστήσει ταμειακή μηχανή στην είσοδο της πλαζ και να επιβάλει εισιτήριο.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια αντέδρασαν οι λουόμενοι και οι εργαζόμενοι του Δήμου, ενώ ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που έσπευσαν εκεί απαίτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τους επιτιθέμενους.

Έξι χρόνια μετά τρία άτομα καταδικάστηκαν.

Σήμερα αντί επιτέλους η κυβέρνηση να παραχωρήσει τη διαχείριση της πλαζ στο δήμο μας και αντί να φροντίσει να αποκατασταθούν, να προστατευτούν, να αναβαθμιστούν και να αποδοθούν ελεύθερες στους πολίτες όλες οι ακτές της Αττικής (όπως π.χ. το 80% της παραλιακής ζώνης των 40 χιλιομέτρων, από το ΣΕΦ ως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, που είναι απρόσιτο για το κοινό και το υπόλοιπο 20% που δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδεις υποδομές για αναψυχή και άθληση) προωθούν, με γρήγορους ρυθμούς την εκποίησή τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη βγάλει στο σφυρί το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας (ο Άγιος Κοσμάς και το ΟΚΙ), μαζί με το πρώην αεροδρόμιο. Το ίδιο έχει κάνει για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τις Μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας κλπ. Επίσης η νέα εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» θα αναλάβει σύντομα το ξεπούλημα και των υπολοίπων ακτών του Σαρωνικού, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Σούνιο.

Η καταστροφική αυτή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να αποτραπεί, γιατί η προστασία των ακτών και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ αυτές, είναι βασικοί όροι της ποιότητας ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Αττική. Έχουμε, λοιπόν, χρέος σε μας και στα παιδιά μας, όχι μόνο να υπερασπιστούμε ότι κατακτήθηκε με αγώνα στην πλαζ του Αγίου Κοσμά, αλλά και να γενικεύσουμε αυτό το καλό παράδειγμα.

(elliniko – argyroupoli.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.