Ξεκίνησε η ενοικίαση ποδηλάτων στη Νέα Σμύρνη




dhmotika_podhlata

Την επιλογή της ενοικίασης δημόσιων ποδηλάτων στις μετακινήσεις τους έχουν πλέον οι κάτοικοι της Ν. Σμύρνης. Από τα τέλη Απριλίου ξεκίνησαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να κάνουν χρήση των ποδηλάτων, ενώ  στις 13 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι παρέλαβαν τις κάρτες τους και εγκαινίασαν το αυτοποιημένο σύστημα ενοικίασης. Οι δημότες μπορούν να κάνουν αίτηση χρήσης κοινοχρήστου ποδηλάτου, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου, Ελ. Βενιζέλου 18, 3ος όροφος, καθημερινά από 09:00 έως 14:00.  Πληροφορίες στο τηλέφωνο 213.2025.833 -831

Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ταμείο του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) στο πλαίσιο της «Αστικής Αναζωογόνησης 2012-2015». Στην Ν. Σμύρνης κατασκευάστηκαν 3 σταθμοί εξυπηρέτησης: ο πρώτος στο πάρκινγκ στην Αγίας Φωτεινής (φωτογραφία κάτω), ο δεύτερος στη στάση του τραμ Αγία Παρασκευή και ο τρίτος στην οδό Αρτάκης δίπλα στα ΚΑΠΗ.

podhlata_enarjh_low«Έχουμε υπογράψει το σύμφωνο Δημάρχων για μείωση κατά 20% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2020 και η χρήση των ποδηλάτων κινείται στην κατεύθυνση αυτή» αναφέρει η Δημ. Σύμβουλος αρμόδια για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Σμύρνης, Νόρα Γαλανοπούλου και συνεχίζει ««Προσφέρουμε μια εναλλακτική σε όσους αναζητούν ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης, τουλάχιστον για τις κοντινές διαδρομές. Το κόστος είναι προσιτό για όλους και κυμαίνεται στα 29 ευρώ ετησίως, ενώ ο πρώτος μήνας λειτουργίας είναι δοκιμαστικός και η συμμετοχή όλων θα είναι δωρεάν! Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι έχουμε κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη με το ΕΜΠ για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στη Νέα Σμύρνη και στόχος μας είναι η υλοποίηση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου δικτύου. Το όραμα αυτό μπορεί προσωρινά λόγω οικονομικής κρίσης να πάγωσε, αφού μπήκαν προς το παρόν άλλες προτεραιότητες, αλλά δεν μπαίνει στο συρτάρι, παραμένει πάντα στόχος μας…» τονίζει η κα Γαλανοπούλου.
«Μπορεί η ιδέα να είναι εισαγόμενη, αλλά η τεχνολογία παράγεται εδώ» διευκρινίζει ο κ. Σιακαντάρης διαχειριστής της εταιρείας Cyclopolis που υλοποίησε το έργο και με πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου ανέλαβε πιλοτικά τη διαχείρισή του  στο Δήμο μας έως το Φεβρουάριο του 2014, και συνεχίζει  «κατασκευάζουμε και συναρμολογούμε τα ποδήλατα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ποδήλατα πόλης με εσωτερικές ταχύτητες, τα οποία θα διατίθενται έναντι συμβολικού αντιτίμου στους δημότες και η  συναλλαγή θα γίνεται μέσω μαγνητικής και πιστωτικής κάρτας».

Προβληματισμό, ωστόσο, δημιουργούν οι κλοπές ποδηλάτων που παρατηρούνται, ήδη στη Νέα Σμύρνη με την τοποθέτηση των ποδηλάτων εκλάπησαν από το Σταθμό της Αγ. Φωτεινής 4 ποδήλατα!
«Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τη δημοτική περιουσία και αυτό είναι λυπηρό… Εμείς  έχουμε προγραμματίσει πάντως επιπλέον προστατευτικά μέτρα, όπως κάμερες παρακολούθησης, αισθητήρα φωτός, συναγερμό κ.ά. και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος» τονίζει η κα Γαλανοπούλου.

Στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την ανάθεση της λειτουργίας του έργου στην εταιρία Cyclopolis, o Aντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κουτελάκης διευκρίνησε: “Υπήρχαν προβλήματα στο να ενσωματώσουμε το αυτοποιημένο πρόγραμμα ενοικίασης στο Δημ. Λογιστικό Σύστημα και παρότι είμαστε πολιτικά αντίθετοι τελικά καταλήξαμε σ’ αυτή τη λύση.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Νέα Σμύρνη είναι πλέον μια από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που διαθέτει δημόσια ποδήλατα…”

(neasmyrni.net.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.