Συνέλευση Κατοίκων & Δήμου για την κεραία της Cosmote στο Ελληνικό




Την Πέμπτη 4 στο Α΄ΚΑΠΗ Ελληνικού στις 7.00 μ.μ. θα γίνει συνέλευση κατοίκων με πρωτοβουλία του δήμου και της Επιτροπής Κατοίκων για να συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την επανατοποθέτηση κεραίας της COSMOTE στο κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Θράκης και Τριπόλεως.

Διαβάστε το ιστορικό της υπόθεσης:

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 9 Μαΐου ο Δήμος Ελληνικού έξω από το κτήριο του ΟΤΕ στις οδούς Θράκης & Τριπόλεως, όπου η κεραία κινητής τηλεφωνίας της Cosmote παραμένει και λειτουργεί απροκάλυπτα παρόλο που από το 2006 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι σε απόσταση 50 μέτρων από την κεραία βρίσκονται ο 4ος Παιδικός Σταθμός, το 2ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού αλλά και τα γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου. Το ραντεβού για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι στις 11 π.μ. της Παρασκευής 9 Μαΐου με αιτήματα:

• ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η λειτουργία 4 κεραιών κινητής τηλεφωνίας (COSMOTE, INFO-QUEST, VODAFON) στα όρια του δήμου μας (3 στην περιοχή Σουρμένων, 1 στο Κ. Ελληνικό) αναστατώνει τους κατοίκους μιας και αυτές βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικίες, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Για τις κεραίες αυτές συγκροτήθηκαν επιτροπές πρωτοβουλίας κατοίκων που με τη συμπαράσταση του δήμου κινούν τις διαδικασίες των ένδικων μέσων για την απομάκρυνσή τους.

Τα ένδικα μέσα κατά της κεραίας της COSMOTE (Τριπόλεως και Θράκης) είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση της υπ΄αριθμ. 590/2006 απόφασης του ΣτΕ που ορίζει διακοπή της λειτουργίας της.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι σταμάτησε να λειτουργεί την κεραία της, αλλά μέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε ανύποπτο χρόνο απέδειξε ότι η κεραία λειτουργεί!

Απευθυνθήκαμε σε ΔΕΗ και Πολεοδομία με αίτημα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης – από την πρώτη – ή την κατεδάφιση της κεραίας – από τη δεύτερη. Και οι δύο υπηρεσίες δήλωσαν «αναρμόδιες».

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι των αστικών κέντρων γινόμαστε εκούσιοι εθελοντές σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου πιθανόν να αποκαλυφθούν πολύ αργότερα.

Όταν σε άλλες χώρες τα ανώτατα όρια έκθεσης του πληθυσμού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν ξεπερνούν το 1 mW/cm2 (Αυστρία: 0,6 mW/cm2, Ρωσία: 1 mW/cm2), στη χώρα μας το όριο είναι 33 mW/cm2.

Η πρόσφατα νομοθετημένη υποχρέωση των εταιρειών που έχουν κεραίες σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία να μειώνουν την ισχύ τους στο 60% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου είναι χωρίς αντίκρισμα γιατί κανείς μηχανισμός δεν ελέγχει την εφαρμογή της.

Ο ανταγωνισμός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η ανάπτυξη υπηρεσιών τρίτης γενιάς (3G) που παρέχουν τα κινητά – τηλεόραση, ίντερνετ – αυξάνει την ισχύ των κινητών και των σταθμών βάσης.
Η πολιτεία τηρεί σιωπή για το βομβαρδισμό των πολιτών με διαφημίσεις κινητών παρόλο που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τους κινδύνους από τη χρήση τους ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1. Επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία με στόχο πάντα το μηδέν.
2. Ενιαίο δίκτυο κεραιών για όλες τις εταιρείες. Να μην είναι η κάλυψη πεδίο ανταγωνισμού
3. Πλήρης καταγραφή των υπαρχουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο στον πολίτη.
4. Δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών αιφνιδιαστικών ελέγχων.
5. Άμεση απομάκρυνση κάθε παράνομης κεραίας, εντελώς ή μερικώς.
6. Αξιοποίηση επιστημόνων με γνώση του αντικειμένου των βιολογικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας και συμμετοχή τους στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εγκατάσταση των κεραιών.
7. Απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία ή άλλους χώρους συνάντησης του κοινού.
8. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος κεραιών. Οι κεραίες να είναι ευδιάκριτες και με σήμανση.
9. Κατάργηση της εξαίρεσης των κεραιών τύπου ΤΕΤΡΑ (στρατός, αστυνομία) από τους περιορισμούς στην εγκατάστασή τους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.