Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς




Η Εναλλακτική Δράση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18 Απριλίου) διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις με το ακόλουθο πρόγραμμα.
-Πέμπτη 18 Απριλίου Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας – Πατησίων δίπλα στο Πολυτεχνείο (την ημέρα αυτή η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη). Συνάντηση 11πμ στην είσοδο του Μουσείου.
Σάββατο 20 Απριλίου Ξενάγηση στην Πνύκα και την Αρχαία Αγορά Η ξενάγηση αν και έγινε πρόσφατα ζητήθηκε από πολλούς φίλους της Εναλλακτικής Δράσης που δε μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν Συνάντηση 11πμ στο Σταθμό Μετρό Ακρόπολης
Κυριακή 21 Απριλίου Ξενάγηση διαμαρτυρίας στο ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα στη Βουλιαγμένη, για να μην εκποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος Συνάντηση 11 πμ στην είσοδο της Πλάζ του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Δυστυχώς στη χώρα μας, με τον πλούτο των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων η πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται σε εγκατάλειψη (χαρακτηριστικά είναι τα κρούσματα κλοπής μνημείων ανεκτίμητης αξίας ακόμη και από το Μουσείο της Ολυμπίας), αλλά αντιμετωπίζει κινδύνους πλήρους απαξίωσης, – ακόμα και εκποίησης -εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης:
-Η μεγάλη περικοπή των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων.
-Ο δραστικός περιορισμός των εργαζομένων (αρχαιολόγων, συντηρητών μνημείων τέχνης, φυλάκων και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων) και
-Η ψήφιση νόμων που παραχωρούν τη δημόσια περιουσία, ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους, σε ξένους και ντόπιους «επενδυτές» και δανειστές (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκποίηση του Ναού του Ζωστήρα Απόλλωνα στη Βουλιαγμένη)
εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τα μνημεία του πολιτισμού στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο πολιτισμός για την πατρίδα μας δεν είναι μόνο αναγκαίος παράγοντας για τη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης, αλλά και πηγή οικονομικού πλούτου, αφού είναι γνωστό τα μνημεία του πολιτισμού προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και από μόνα τους αποτελούν τους καλλίτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η Εναλλακτική Δράση καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία να βάλουμε με τους αγώνες μας φρένο σε αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:
-Κατάργηση όλων των νόμων που προβλέπουν εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
-Μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών για τον πολιτισμό
–Πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Κάλυψη όλων των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων με σύγχρονα τεχνικά μέσα φύλαξης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.