Μπαλάκι οι ευθύνες για τον 8χρονο Χρήστο




(ilioupolitoday.gr)

Και όμως τέρμα του 5χ5 είχε ξαναπέσει.

Και μάλιστα τουλάχιστον άλλες τρεις φορές. Το πάθημα όμως αντί για μάθημα γίνεται τραγωδία.

Σύμφωνα με μαρτυρία φίλαθλου πέρσι στον ίδιο χώρο είχε ανατραπεί το τέρμα σε προπόνηση της εφηβικής ομάδας του ΓΣΗ. Πάλι δεν ήταν η πρώτη φορά. Άλλη μία φορά είχε ξαναπέσει σε προπόνηση πάλι της ίδιας ομάδας, όπως και της αντίστοιχης ομάδας του Χαραυγιακού. Αυτό σημαίνει τεράστιες ευθύνες και για τους παράγοντες των ομάδων αλλά για το Δήμο που δεν ελέγχει τις συνθήκες στους χώρους που παραχωρεί. Παρακάτω όμως έχετε ν’ αντιμετωπίσετε πιο σκληρή αλήθεια.

Η τραγική ευκολία μετακίνησης των τερμάτων στα 5χ5

Τεχνικός στον οποίο απευθυνθήκαμε μας διαβεβαίωσε –και μάλιστα συγχυσμένος- ότι αποκλείεται να ήταν τα τέρματα στηριγμένα στο έδαφος, γιατί πολύ απλά οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου για τα παιδιά είναι μικρότερος. Μετά την προπόνησή τους λοιπόν πρέπει να τέρματα να απομακρύνονται στις τελικές γραμμές για τις διαστάσεις των ανδρών. Ευκολία μήτηρ πάσης κακίας. Επίσης ο τεχνικός μας εξήγησε ότι όσο σφοδρός και να είναι ο άνεμος επειδή δεν αντιμετωπίζει μεγάλης επιφάνειας εμπόδιο (όπως τα ιστία σκαφών) αποκλείεται να άσκησε τόσο μεγάλη ροπή ώστε να ανατρέψει το τέρμα, εκτός αν πάλι για λόγους ευκολίας μετακίνησης είχε μειωθεί το κόντρα-βάρος στον οριζόντιο σωλήνα-δοκό που εφάπτεται στο έδαφος πίσω και παράλληλα με τη γραμμή του τέρματος. Δε μιλάμε δηλαδή για εγκληματική αδιαφορία πιθανού ατυχήματος, αλλά και πρόκληση βλάβης που κάνει πιο πιθανό το ατύχημα. Τελειώνοντας ο τεχνικός μας εξήγησε ότι ακόμα και τα ροδάκια στη βάση των τερμάτων μειώνουν την αντίστασή τους σε πιθανή ροπή ανατροπής.

Το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο
Θα ξανανοίξει το γήπεδο; Και με ποιών την ευθύνη; Με τον έλεγχο από ποιους;
Δηλώσεις από παράγοντες της πόλης μας για το συμβάν στο minifootballnews.gr.
Μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ηλιούπολης κ. Θέμη Γιαννόπουλο ο οποίος προέβη στις κάτωθι διευκρινίσεις σχετικά με το τραγικό περιστατικό:
«Τα γήπεδα της Ηλιούπολης όπως και το συγκεκριμένο είναι παραχωρημένα στα 4 σωματεία της περιοχής (ΓΣ Ηλιούπολης, Διάνα Ηλιούπολης, Φωστήρας Ηλ., Χαραυγιακός). Θα ήθελα να αναφέρω ότι λόγω των δεδομένων οικονομικών προβλημάτων την ευθύνη για τη συντήρηση έχουν τα σωματεία και μόνον αυτά. Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για το ατυχές συμβάν, το οποίο προκλήθηκε λόγω των άσχημων καιρικών φαινομένων, όπως βγαίνει από τα συνεχείς πορίσματα της Αστυνομίας.

Η ευθύνη για την ασφάλεια των γηπέδων, ανήκει βάσει συμβολαίου στα σωματεία και σε κάθε σωματείο πρέπει να παρέχεται συμφωνητικό για να εισέλθει στα γήπεδα. Συγκεκριμένα το σωματείο της “Διάπλασης Ηλιούπολης”, στο οποίο άνηκε ο μικρός Χρηστάκης δεν είχε στείλει αίτημα στο ΠΑΟΔ Ηλιούπολης και προπονούνταν αυθαίρετα. Όσον αφορά τη γηπεδική ασφάλεια, ο κ.Γιαννόπουλος δήλωσε πως το τέρμα είχε φρένα, αλλά το σκοινί που το κρατούσε έσπασε από το δυνατό αέρα και η ευθύνη εντοπίζεται κυρίως στα καιρικά φαινόμενα.
(σ.σ) Είναι αστείο το επιχείρημα ότι ο άνεμος έσπασε τα «φρένα» (;) του τέρματος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τεχνικού είναι προφανές ότι δεν υπήρχε στήριξη στο έδαφος.
Τέλος, για το αν έπρεπε ο Δήμος να ελέγχει την ασφάλεια των γηπέδων, ανέφερε πως ακόμα και οι δημότες προπονούνται, πάντα όμως με τον έλεγχο για την ασφάλεια και τη συντήρηση των γηπέδων από τα σωματεία.

Δηλαδή τίνος η υπογραφή μπήκε και σε ποιον έλεγχο; Η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται σ’ έναν δημοτικό χώρο; Ο κ. Θ. Γιαννόπουλος νομίζουμε εκθέτει χωρίς λόγο υπαλλήλους του δήμου για διοικητική ευθύνη δική του.

Από την άλλη ο επί σειρά παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος δήλωσε ότι για την τραγωδία ευθύνονται άπαντες. (;;;) Τα έριξε στην κακή τύχη παρακάμπτοντας ότι επί δημαρχίας Γεωργάκη ήταν επί σειράν ετών υπεύθυνος για τους δημοτικούς χώρους άθλησης. Σχετικά με τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν τόνισε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω πως με βάση το συμφωνητικό μεταξύ Δήμου και ομάδων, την ευθύνη την έχουν οι ομάδες. Από εκεί και πέρα όλοι οι αθλητικοί χώροι (ανοικτοί και κλειστοί) πρέπει να ελέγχονται κάθε 6 μήνες, κάτι που δεν γίνεται λόγω των οικονομικών δυσχερειών με αποτέλεσμα όλοι οι αθλητές να είναι ευάλωτοι. Ας αποτελέσει αυτό το συμβάν την αφετηρία ώστε να αλλάξει κάτι στα ακατάλληλα ελληνικά γήπεδα».

Τι να αλλάξει, κύριε Πανταζόπουλε; Μήπως εννοείτε ότι πρέπει κάποτε να εφαρμοστεί το αυτονόητο που είναι και θεσμοθετημένο; Η τεχνική υπηρεσία του δήμου να πιστοποιεί την καταλληλότητα του χώρου για τη λειτουργία του οποίου έτσι κι αλλιώς απαιτείται άδεια από την Περιφέρεια. Δεν ευθύνονται λοιπόν άπαντες, αλλά συγκεκριμένες υπηρεσίες και αυτοδιοικητικοί φορείς.

Ο πρόεδρος της Διάνας Ηλιούπολης Γιάννης Φραγκάκος σχετικά με το θάνατο του μικρού Χρήστου χθες το μεσημέρι. Ο παράγοντας της τοπικής ομάδας τόνισε πως άπαντες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης ξεκαθαρίζοντας πως η ομάδα του έχει στα χέρια της έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως δεν έχει ευθύνη για τη συντήρηση του συγκεκριμένου γηπέδου, μιας και όπως δήλωσε οι προπονήσεις των τμημάτων της Διάνας γίνονται στο δικό της γήπεδο.
«Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη σύμβαση με τον Δήμο. Ο Δήμος μας έχει παραχωρήσει το γήπεδο ωστόσο εμείς έχουμε έγγραφο πως δεν έχουμε ευθύνη για τη συντήρησή του. Άλλωστε εμείς δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ αφού προπονούμαστε στο δικό μας».
«Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους όσους χρησιμοποιούσαν το γήπεδο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον συγκεκριμένο. Θα έπρεπε να έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τους υπεύθυνους ώστε να αποφευχθεί το συμβάν».

Δηλαδή σε ποιους τελικά παραχωρήθηκε η χρήση και διαχείριση των 5χ5; Από τη Διάνα ακούμε ότι έπεσαν από τα σύννεφα, επειδή δεν τον χρησιμοποιούσαν. Πότε ενημέρωσαν τη δημοτική αρχή γι’ αυτό; Τώρα, μετά το θάνατο του παιδιού; Δεν ήξεραν ότι από τη στιγμή που τους παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο χώρος έχουν κάποια ευθύνη; Μήπως την ευθύνη έχει μόνο όποιος προπονεί αθλητές του εκεί; Και αν με κάποιο τρόπο σκοτωθεί ένα παιδάκι εκεί ούτε αυτός ευθύνεται αν ανήκει σε άλλο σύλλογο; Μήπως η ευθύνη πηγαίνει από Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, σε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο; Ή πηγαινοέρχεται μονά-ζυγά σύμφωνα με την ημερομηνία; Και από πού κι ως πού δεν ευθύνεται ο δήμος; Δεν πρέπει να ελέγχει τους χώρους του που έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες; Καινούργιο είναι αυτό; Που και ιδιωτικός να είναι ο επικίνδυνος χώρος άθλησης πάλι ο δήμος έχει ευθύνη για την κακή λειτουργία του και όχι μόνο πολιτική ευθύνη. Πόσο μάλλον για δικό του χώρο παραχωρημένο. Αν η δημοτική αρχή δεν είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες που καλυτερεύουν, χειροτερεύουν ή και κόβουν τη ζωή πολιτών του τότε ποιος είναι υπεύθυνος; Ο «στρατηγός» άνεμος του Πολύδωρα;

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.