Έτσι πετάνε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ!




Δελτίο τύπου της παράταξης ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ για την ανακατασκευή της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης συνολικού κόστους 2.6 εκατομμυρίων ευρώ:

“Καθώς πλησιάζει η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα έργο υπέρογκου κόστους, αμφισβητούμενης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας, και προβληματικό όσον αφορά τη διαφάνεια.
Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ήδη από το 2010 είχε επισημάνει ότι η διαδικασία δημοπράτησης του έργου δεν ήταν επωφελής για το δήμο, καθώς είχε δοθεί έκπτωση μόλις 12% (ενώ για παρόμοιο έργο δύο μήνες νωρίτερα ο αντίστοιχος διαγωνισμός είχε καταλήξει με έκπτωση 56%!). Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η επιβάρυνση του έργου με κόστος που θα μπορούσε να φτάνει ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ.
Μετά από πίεσή μας, η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί, πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό. Τελικά επέλεξε να κρυφτεί πίσω από μια τυπική γνωμάτευση της Νομαρχίας, για να προχωρήσει μετά τις εκλογές στην κατακύρωση του διαγωνισμού, με τη σύμφωνη γνώμη και των μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Για τη ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ το κόστος ενός έργου δεν αποτελεί το μόνο ζήτημα που πρέπει να εξετάζεται. Αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι η κοινωνική του χρησιμότητα. Η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι η σωστή ιεράρχηση έργων από πλευράς δήμου, η έγκαιρη προετοιμασία ώστε αυτά να είναι ώριμα όταν φτάνει η ώρα του όποιου χρηματοδοτικού πλαισίου και η πολιτική διεκδίκηση με την υπόλοιπη αυτοδιοίκηση ώστε τα κάθε είδους ΕΣΠΑ να χρηματοδοτούν τα έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η πόλη και όχι έργα βιτρίνας χωρίς χρησιμότητα. Και φυσικά με σεβασμό της νομοθεσίας για τις αναθέσεις μελετών…
Η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης είναι μια υπαρκτή, λειτουργική πλατεία, με ψηλά δέντρα και μνήμες για την πόλη. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι δεν τη χρησιμοποιούν συχνά, την ώρα που η κεντρική πλατεία πλημμυρίζει. Αυτό που χρειάζεται να κάνει λοιπόν ο δήμος είναι να ξανασυστήσει την πλατεία στους Νεοσμυρνιούς με έξυπνο και οικονομικό τρόπο: συντηρώντας τον εξοπλισμό της, τα αγάλματα και τη βλάστηση, διασφαλίζοντας την εύκολη πρόσβαση, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δρώμενα που θα επανανοηματοδοτούν τον μνημειακό της χαρακτήρα με σύγχρονο τρόπο. Όλα αυτά κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα 2,5 εκατ. ευρώ της ανακατασκευής και δίνουν έμφαση στην κοινωνική διάσταση της πόλης, ενάντια στον πολιτισμό του τσιμέντου.
Σήμερα, εν μέσω κρίσης, είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει δημοτική πολιτική. Δήμος δεν είναι τα άχρηστα μεγάλα έργα και η αποσπασματική κριτική, αλλά η ολοκληρωμένη προσέγγιση της πόλης, η καθαρή ιεράρχηση των αναγκών, η αξιοποίηση όλης της υπάρχουσας υποδομής και η συνεργασία με τους συλλόγους και τους κατοίκους ώστε από κοινού να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται παρεμβάσεις.
Είναι καιρός λοιπόν η κοινωνία να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να αλλάξει τα πράγματα ριζικά!”

 Η παράταξη “Μία Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους  της Νέας Σμύρνης” πριν από λίγες μέρες είχε κατηγορήσει   το δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη “ότι χαρίζει τόσα χρήματα στους εργολάβους για να συρρικνώσουν το πράσινο και να “φυτέψουν” τσιμέντο.”

Δείτε την ανακοίνωση 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.