Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης




Σημαντικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας , στις προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού , στις πληρωμές δεδουλευμένων των εργαζομένων κτλ. συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/2/2013.

Ειδικότερα:
• Συζητήθηκε, μετά από αίτημα της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης (Κ.Ι.Π.Η), εναλλακτικό σχέδιο για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η Δημοτική Αρχή αλλά και όλες οι παρατάξεις εκφράστηκαν θετικά τόσο για την πρωτοβουλία της Κ.Ι.Π.Η. όσο και για την ουσία της πρότασης, παρόλο που είναι μία πρωτόλεια προσέγγιση αυτού του σοβαρού θέματος. Ο Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος, εξέφρασε κατ’ αρχήν την ευχαρίστησή του για το διάλογο που έγινε και τις ειλικρινείς τοποθετήσεις όλων, από τις οποίες φάνηκαν οι διαφορές τους, όμως και τα σημεία σύγκλισης. Συμφώνησε σε πολλά σημεία με την προτεινόμενη πρόταση, εξέφρασε την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των ΣΔΙΤ και τους προβληματισμούς του ως προς τη χωροθέτηση του έργου. Πρότεινε να οριστεί ένα νέο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει εκτενέστερη συζήτηση πάνω στα σημαντικά σημεία της πρότασης (χωροθέτηση, συνεργασίες με όμορους δήμους, χρηματοδότηση κλπ.) και να μπορέσουν οι δημοτικές παρατάξεις να αποφασίσουν για το μείζον αυτό θέμα.
• Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η πρόσληψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 4071/2012. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για την πρόσληψη 10 εργατοτεχνιτών για 5 ημερομίσθια το μήνα μέχρι το τέλος του 2013. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν από 1 Απριλίου του 2013.
• Μετά από εισήγηση του εκκαθαριστή της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.» λήφθηκε η απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων (καθαρών αποδοχών), των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 133.000 ευρώ. Οι υπάλληλοι της εταιρίας είχαν παραμείνει απλήρωτοι για αρκετούς μήνες το 2010 και μετά από επίπονη προσπάθεια και ελέγχους του εκκαθαριστή καθορίστηκαν επακριβώς τα οφειλόμενα ποσά και θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.
• Καθορισμός νέων θέσεων στάθμευσης ταξί.
Σε συνεργασία με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης ταξί α. στην οδό Μαρίνου Αντύπα μεταξύ της πλατείας Καραϊσκάκη και της οδού Σαλαμίνος, β. στην οδό Στέφανου Σαράφη στη συμβολή της με την οδό Σπ. Μήλιου, μεταξύ των οδών Ανδρ. Παπανδρέου και Ιουστινιανού, γ. στην οδό Π. Γρηγορίου Ε’ μεταξύ των οδών Διγενή και Καρέα, δ. στην πλατεία Ανεξαρτησίας μεταξύ των οδό Μυκηνών και Διστόμου, ε. στην οδό Κυπρίων Ηρώων μεταξύ των οδών Μαραβέλια και Απελλού .
• Έγκριση θέσεων τοποθέτησης επτά νέων περιπτέρων. Εγκρίθηκαν 7 (επτά ) νέες θέσεων λειτουργίας περιπτέρων, εντός των ορίων του Δήμου μας.
Οι θέσεις που εγκρίθηκαν είναι οι κάτωθι:
1. Στη συμβολή των οδών Αλιμούντος και παρ. Βουλιαγμένης επί της οδού Αλιμούντος.
2. Στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και παρ. Βουλιαγμένης επί της Παπαναστασίου.
3. Στη συμβολή των οδών Εθν. Μακαρίου και παρ. Βουλιαγμένης επί της οδού Εθν. Μακαρίου
4. Στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Κ. Καραμανλή ( πρ. Αμερικής) επί της οδού Κ. Καραμανλή.
5. Επί της πλατείας Αεροπορίας στη συμβολή της με την οδό Αριστάρχου.
6. Επί της οδού Τσαμαδού στη συμβολή της με την οδό Κλειούς.
7. Επί της πλατείας Αναγνωσταρά στη συμβολή της με την οδό Σαπφούς.

Εκτός Ημερησίας Διάταξης συζητήθηκαν επίσης θέματα που τέθηκαν από τις Δημοτικές Παρατάξεις όπως:
• Η λειτουργία του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ηλιούπολης όπου η ολοκλήρωσή του, η οργάνωση και η λειτουργία του μετά την πλήρη μηχανογράφησή του, θα τεθεί κάτω από τον έλεγχο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία κάθε τρίμηνο θα έχει στη διάθεσή της πλήρη απολογισμό του αριθμού των δικαιούχων, των κριτηρίων που επελέγησαν καθώς και των ποσοτήτων των τροφίμων και των ρούχων που διετέθησαν.
• Εξαιτίας της θεομηνίας που έπληξε την Αττική την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 δημιουργήθηκαν πολλές λακκούβες σε διάφορους δρόμους της πόλης. Το τεχνικό συνεργείο του δήμου όλο το Σαββατοκύριακο και την εβδομάδα που ακολούθησε προχώρησε στην αποκατάσταση των ζημιών σε 147 σημεία. Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των ζημιών στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης Ελ. Βενιζέλου, Μαρ. Αντύπα, Πρωτόπαπα κλπ. αρτηρίες οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ.
• Σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλλε η ΔΟΥ Ηλιούπολης στο Δημοτικό Κοιμητήριο ενημερώθηκε αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο για το ύψος των προστίμων 27000 ευρώ καθώς επίσης και για την προσφυγή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου στα Διοικητικά Δικαστήρια εναντίον της επιβολής των προστίμων. Επίσης, υπήρξε πλήρης ενημέρωση για το νομοθετικό κενό και τη διαφωνία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Οικονομικών περί του δικαιώματος ύπαρξης Ταμειακής Μηχανής στην αίθουσα του Δημοτικού Κοιμητηρίου. Τέλος, ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο για την γνωμοδότηση γνωστού οικονομολόγου που εμπεριστατωμένα αιτιολογεί την απαγόρευση επιβολής προστίμων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από το Δημόσιο.
• Εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στο χώρο του ΚΑΠΗ της Αγίας Μαρίνας φιλοξενείται Κινητή Καρδιολογική Μονάδα με πλήρη εξοπλισμό (απινιδωτές, οξυγόνο, κτλ.) και στελεχώνεται από γιατρό καρδιολόγο, νοσηλευτές και οδηγούς. Για την φιλοξενία της Μονάδας απαιτείται ειδικός χώρος για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκεται στο ΚΑΠΗ της Αγίας Μαρίνας (Γεφυράκι). Τέλος Μαρτίου θα εγκαινιαστεί στο νέο χώρο απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας το 3ο νέο σύγχρονο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμο μας που θα περιλαμβάνει Διαβητολογικό κέντρο, Κέντρο Οστεοπόρωσης, Κέντρο Αλτσχάιμερ και θα συγχωνεύσει το 2ο και το 4ο ΚΑΠΗ.
• Στο χώρο άνωθεν του γηπέδου της ΔΙΑΝΑ η Δημοτική Αρχή έκανε ένα εξαιρετικό έργο. Αφού καθάρισε το χώρο ο οποίος είχε μετατραπεί σε χωματερή όλα αυτά τα χρόνια (τόνους σκουπίδια μετέφεραν τα φορτηγά του Δήμου), δενδροφύτευσε το χώρο και τον μετέτρεψε σε ένα μικρό πάρκο αναψυχής των κατοίκων. Έδωσε την δυνατότητα να υπάρχει χώρος στάθμευσης για το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ και παράλληλα με τοιχίο που κατασκεύασε απέτρεψε την είσοδο παρανόμων φορτηγών στο χώρο.
• Τέλος, δεν τεκμηριώνεται η θέση ότι το σύνολο των κοινωνικών δράσεων του Δήμου έχει παραχωρηθεί στις ΜΚΟ. Μόνο νέες δράσεις όπως το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο (σήμερα πάνω από 75 οικογένειες της Ηλιούπολης επωφελούνται από την δράση αυτή), η στελέχωση του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου, το Γραφείο Διαμεσολάβησης, η Τράπεζα Χρόνου που επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα «Φτώχειας» γίνονται σε συνεργασία με ΜΚΟ αφού αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.