Σπιτική αμυγδαλότουρτα (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)

«Τέλεια τούρτα πλούσια σε γεύση και άρωμα»
Μαρία Τσαπάρα, Αλμυρός Μαγνησίας

ΥΛΙΚΑ
– ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά
– 1 κούπα αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
– 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
– 2 κούπες αμύγδαλα (με το φλούδι)
– ½ κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλου ή βανίλιας
– 1 κούπα ζάχαρη
– 8 αβγά (χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)
– ¼ κούπας κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
– 2 κούπες ζάχαρη
– 1½ κούπα νερό
– ½ κούπα κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανακατεύουμε καλά σε μπολ τη φρυγανιά, το αλεύρι, τη μπέικιν και τα αμύγδαλα. Αδειάζουμε την εσάνς στο κονιάκ (αν δεν έχουμε εσάνς βάζουμε πρέζα βανίλιας στο μείγμα). «Χτυπάμε» τους κρόκους των αβγών με τη μισή ζάχαρη να πήξουν και να πάρουν το χρώμα του λεμονιού. «Χτυπάμε» τα ασπράδια και την υπόλοιπη μισή ζάχαρη σε μαρέγκα, αρκετά σφιχτή.

2. Ρίχνουμε στους «χτυπημένους» κρόκους με τη ζάχαρη το μισό μείγμα του αλευριού και των αμυγδάλων (στέρεα υλικά) εναλλάξ με το μείγμα κονιάκ, ανακατεύοντας συνέχεια στο μίξερ. Κατόπιν, αφού αναμείξουμε την υπόλοιπη ποσότητα των στερεών υλικών με τη μισή από τη μαρέγκα, τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα ανακατεύουμε και αυτά αλλά σε χαμηλή ταχύτητα (στο 1). Τέλος, προσθέτουμε και ανακατεύουμε απαλά την υπόλοιπη ποσότητα μαρέγκας προσέχοντας μην ξεφουσκώσει. Στο τέλος, αδειάζουμε όλο το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 25 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

3. Βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό αφήνοντας το μέχρι και για πέντε λεπτά από το κόχλασμα. Περιχύνουμε πρώτα στη τούρτα το κονιάκ και όταν είναι αρκετά χλιαρή, τη ραντίζουμε με το σιρόπι προσέχοντας να πάει παντού. Στολίζουμε την τούρτα μας με σαντιγί αλλά και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: Για ταψάκι 25 εκατ.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Δευ 25 Φεβ 2013 | 12:46 | Share

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.