Συμπτύξεις τμημάτων το πρώτο βήμα για την συγχώνευση σχολείων




Της Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ (anokatostokalamaki.wordpress.com)

Η σχολική χρονιά 12-13 άρχισε το Σεπτέμβρη με χιλιάδες ερωτηματικά για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μια και οι μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία έδειχναν πόσο θα δυσκόλευαν οι συνθήκες.

Θα μπορούσαν να καλυφθούν τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα ; Και το κυριότερο , θα υπήρχαν καθηγητές για να κάνουν μάθημα στα παιδιά; Κάνοντας τους καθηγητές λάστιχο και καταπατώντας πολλές φορές τα εργασιακά τους δικαιώματα, στην Αθήνα τουλάχιστον, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας , τα περισσότερα κενά καλύφθηκαν. Η τοπική Ενωση Καθηγητων ( ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας) έδωσε μάχη για να κρατήσει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα μέχρι 25, ώστε να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Στα μέσα Νοέμβρη, το Υπουργείο Παιδείας , επιβεβαιώντας την εκτίμηση ότι ούτε η Παιδεία ούτε άλλωστε και η Υγεία είναι προτεραιότητες της συγκυβέρνησης, δήλωσε ότι κονδύλια για την πρόσληψη αναπληρωτών για να καλυφθούν όσα κενά υπήρχαν , δεν πρόκειται να δώσει.

Και τότε άρχισε καινούργιος εφιάλτης!!! Συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία 2 ½ μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς!!! Το 1 και το 4 Γυμνάσιο Αλίμου μπήκαν στο στόχαστρο . Η αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα μεγάλη μια και οι μαθητές θα στοιβάζονταν ανά 27 πλέον στα τμήματα, θα άλλαζαν καθηγητές στο τέλους του τριμήνου, οι δε καθηγητές θα μετακινούνταν πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία, εφόσον πλεόναζαν , σε ένα, δύο ή και περισσότερα σχολεία, για 2-3 ώρες για να συμπληρώσουν το ωράριο τους και να καλυφθούν όπως όπως τα κενά..

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Δήμος αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Οργανώθηκαν από τη ΕΛΜΕ Ν.Αθήνας 4 συγκεντρώσεις –παραστάσεις στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δ Αθήνας στις οποίες συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και μαθητές με αίτημα την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών. Δηλώθηκε με κάθε τρόπο στη διοίκηση ότι δεν συνιστά λύση η παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά και το ότι το πρόβλημα των κενών δεν θα λυθεί με αυτή τη μεθόδευση.

Δυστυχώς, η σκληρή πολιτική γραμμή δεν κάμφθηκε!

Πέρα όμως από τις άμεσες επιπτώσεις που είχαν οι συμπτύξεις για τα σχολεία μας, η μείωση του αριθμού των τμημάτων , οδηγεί προοπτικά σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αν δε λάβει κανείς υπόψη του τις ακόμα μικρότερες δαπάνες που προβλέπονται στο προϋπολογισμό για την Παιδεία, τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση Δημοσίων υπαλλήλων, άρα ελάχιστες ή μηδενικές προσλήψεις ή και απολύσεις εκπαιδευτικών, δεν μπορεί παρά να περιμένει στοίβαγμα μαθητών σε 30αρια( ή και παραπάνω;) τμήματα και νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων.

Οι πολίτες του Αλίμου , οι πολίτες του κάθε Δήμου, οι πολίτες όλης της χώρας δεν μπορεί παρά να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους μέσα από τις συλλογικότητες τους για να μην επιτρέψουν το αγαθό της μόρφωσης των παιδιών μας να γίνει βορά των αγορών και των πολιτικών του μνημονίου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.