Κινηματογραφικές προβολές για παιδιά και εφήβους
Νέος κύκλος δωρεάν προβολών για παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου αρχίζει στις 13 Ιανουαρίου. Πιστοί αφ’ ενός στην προσπάθεια να προσφέρουμε στους δημότες μας υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, αφ’ ετέρου στην ανάγκη αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας από την παιδική ηλικία, επαναλαμβάνουμε και φέτος τις προβολές παιδικών ταινιών στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 Όλες οι ταινίες που έχουν επιλεγεί έχουν τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, και έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, προσφέροντας έτσι ταυτόχρονα αισθητική αλλά και ηθική καλλιέργεια στα παιδιά και τους εφήβους που θα τις παρακολουθήσουν. Είναι ταινίες που σίγουρα θα συναρπάσουν όχι μόνο τους μικρούς μας φίλους, αλλά και τους γονείς που θα τους συνοδεύσουν, και θα περάσουν έτσι ένα ευχάριστο κυριακάτικο πρωινό μαζί με τα παιδιά τους.

Οι προβολές θα γίνονται κάθε Κυριακή πρωί, 11.00 – 13.00, στο Δημοτικό Θέατρο (είσοδος από οδό Κουντουριώτου), και θα διαρκέσουν από τις 13/1/13 έως τις 3/3/13.

Πρόγραμμα προβολών

13/1/13: «Μινούς» Vincent Bal, Ολλανδία, 2001, Έγχρωμη, 88′

Αυτή είναι μια όμορφη νέα κοπέλα που κάποτε ήταν γάτα. Αυτός είναι ένας γοητευτικός δημοσιογράφος, απελπισμένος για μια αποκλειστική είδηση ώστε να κρατήσει τη δουλειά του. Συναντιούνται κατά μοιραία τύχη. Αυτή του προσφέρει βοήθεια, μέσω του δικού της δικτύου από γάτες, που συχνάζουν τη νύχτα στις στέγες, και οι οποίες την πληροφορούν και κουτσομπολεύουν τις ανθρώπινες προσωπικότητες της πόλης. Υπάρχει, όμως, ένας όρος: ο δημοσιογράφος πρέπει να παρέχει καταφύγιο και γατοτροφή…

20/1/13: «Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου» Du Min, Κίνα, 2000, Έγχρωμη, 87΄
O Γουάνγ Νταγουέι, ένα εφτάχρονο αγόρι, ακολουθεί τον πατέρα του στην πόλη για να πουλήσουν λαχανικά. Συμπτωματικά βλέπει την παράσταση μιας σχολής όπερας και πλησιάζει. Πηδά στη σκηνή και ζητά να τον δεχθούν στο θίασο. Γίνεται μέλος της σχολής και αρχίζει να μελετά το ρόλο του «κλόουν», ενός από τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες της Όπερας του Πεκίνου. Η ζωή στη σχολή δεν είναι εύκολη. Πρέπει να μάθεις τραγούδι, διαλόγους και μιμιτική, ακροβατικά, πολεμικές τέχνες και πολλά ακόμη. Ο Νταγουέι μελετά σκληρά και σημειώνει σημαντική πρόοδο. Επίσης σιγά-σιγά τα πηγαίνει όλο και καλύτερα με τους υπόλοιπους μαθητές. Η πρώτη παράσταση που μαθαίνει ο Νταβέι είναι το San Cha Kou. Μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές παίζει την παράσταση στην πόλη του, όπου τον περιμένει ενθουσιώδης υποδοχή.

27/1/13: «Ο Βίνσεντ κι εγώ» Michael Rubbo, Καναδάς, 1990, Έγχρωμη, 100′
Η Τζο λατρεύει τη ζωγραφική και είναι τόσο καλή που κέρδισε μια υποτροφία για να πάει στην πόλη, από το μικρό χωριό της, για να σπουδάσει σε ένα ειδικευμένο σχολείο. Εκεί ελπίζει να μάθει να ζωγραφίζει σαν το είδωλό της, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Μια μέρα, καθώς σκιτσάριζε πρόσωπα, συνάντησε απροσδόκητα έναν μυστηριώδη Ευρωπαίο έμπορο έργων τέχνης ο οποίος αγόρασε μερικά από τα σχέδιά της ανταμείβοντάς την γενναιόδωρα. Λίγο αργότερα, η Τζο διαβάζει σ ένα περιοδικό για την ανακάλυψη και την πώληση μερικών από τα σχέδια του νεαρού Βίνσεντ Βαν Γκογκ για εκατομμύρια δολάρια. Η Τζο και οι φίλοι της αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Άμστερνταμ και να βρουν το μυστηριώδη άντρα. Ή ακόμα καλύτερα να πάνε κατευθείαν στην πηγή και να μιλήσουν με τον ίδιο τον Βίνσεντ, στην Αρλ του 19ου αιώνα.

3/2/13: «Ο γιος του κυνηγού των αετών» Rene Bo Hansen, Σουηδία-Γερμανία, 2009, Έγχρωμη,87′
Δώδεκα ετών o Bazarbai δεν μοιάζει με τα άλλα αγόρια των Νομάδων της ηλικίας του. Ονειρεύεται να αφήσει τα πράσινα λιβάδια του χωριού του, κάπου στη Δυτική Μογγολία, και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πόλης: το Ουλάν Μπατόρ. Αλλά ο πατέρας του Bazarbai, έχει τις δικές του φιλοδοξίες. Όταν ο αδελφός του Bazarbai, ο Khan, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι για το Ουλάν Μπατόρ, ο Bazarbai αισθάνεται βαθιά πληγωμένος και προδομένος. Σε μια προσπάθεια να του φτιάξει το κέφι, ο πατέρας του τον οδηγεί στο μεγάλο Φεστιβάλ των Αετών. Ξαφνικά, ο αετός που ήταν το βραβείο του πατέρα του, πετάει μακριά, φοβισμένος από τα φωτεινά φλας ενός φωτογράφου. Ο Bazarbai αποφασίζει να ακολουθήσει τον αετό, μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, μέσα σε καταρρακτώδη ποτάμια και χιονισμένα βουνά που τον οδηγούν αναπόφευκτα στο Ουλάν Μπατόρ, την πόλη των ονείρων του…

10/2/13: «Ο Ιταλός» Andrey Kravchuk , Ρωσία, 2005, Έγχρωμη, 99′
Ένα εξάχρονο παιδί μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα και καταλαβαίνει εξίσου λίγα. Αλλά νιώθει πολλά. Ο μικρός Βάνια, που ζει στο ορφανοτροφείο, πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα από μια νέα οικογένεια στην ηλιόλουστη Ιταλία. Κάτω από έναν καθαρό ουρανό, μια νέα ζωή θα αρχίσει. Ο Βάνια αισθάνεται όμως, ότι κάποιος δεν μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή όταν δεν ξέρει ακόμη την παλιά. Αποφασίζει να βρει τη μητέρα του, αλλά για να κλέψει τα στοιχεία της από τα αρχεία πρέπει πρώτα να μάθει να διαβάζει. Μελετώντας, μαθαίνει άλλους μηχανισμούς που κυβερνούν τον κόσμο των ενηλίκων: τη διαφθορά της αστυνομίας, την απληστία και την αδιαφορία των γραφειοκρατών. Αντίθετα από τους ενηλίκους, ο Βάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του και για τις αποφάσεις του.

17/2/13: «Μαρίκεν» Andre van Duren, Ολλανδία-Βέλγιο, 2000, Έγχρωμη, 90′ Γεννημένη στον αυστηρό Μεσαίωνα, η Mαρίκεν είναι ένα πολύ ξεχωριστό κορίτσι. Κανείς δεν γνωρίζει από πού ήρθε, ούτε καν ο εκκεντρικός ερημίτης Άρτσιμπαλντ, ο οποίος τη βρήκε μωρό, παρατημένη στο «Μαγεμένο Δάσος». Tης διδάσκει τα πάντα για τον έξω κόσμο και η Μαρίκεν μεγαλώνει και γίνεται ένα ευφυές κορίτσι. Όταν μια ημέρα η κατσίκα τους, το γάλα της οποίας αποτελεί την καθημερινή τους διατροφή, σκοτώνεται, η Μαρίκεν φεύγει για την πόλη με σκοπό να αγοράσει μια άλλη. Σε αυτήν την περιπετειώδη περιπλάνησή της στον άγνωστο κόσμο, συναντά παράξενους και σκληρούς ανθρώπους. Όμως η αθωότητα, η εξυπνάδα και η ειλικρίνειά της τους αφοπλίζουν.

24/2/13: «Μπάχ και Μπρόκολο» André Melançon, Καναδάς, 1986, Έγχρωμη,95′
Η ταινία Μπαχ και Μπρόκολo είναι η ιστορία της Φάνι, ενός εντεκάχρονου ορφανού με μια υπέροχη αντίληψη για τη ζωή. Το μόνο πράγμα που κράτησε από την προηγούμενη οικογενειακή της ζωή ήταν ο φίλος της ο Μπρόκολο, ένα ήμερο κουνάβι. Όταν αναγκάστηκε να ζήσει με το θείο της τον Τζόναθαν, έναν μεσήλικα εργένη του οποίου το μόνο πάθος για τη ζωή ήταν η μουσική του Μπαχ, έφερε χάος και τελικά αγάπη στην οργανωμένη μα μοναχική ζωή του θείου της.

3/3/13: «Βάλο» Kaija Juurikkala Φινλανδία,2005,Έγχρωμη,83′
Η ταινία αφηγείται μια αληθινή ιστορία και αναφέρεται στα θαρραλέα παιδιά, στη δύναμη της φιλίας και στη σημασία να πιστεύει ο καθένας στον εαυτό του. Το σενάριο βασίζεται στα αυθεντικά ημερολόγια ενός παιδιού, που γράφτηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για τον Αλεξαντέρι Αχόλα-Βάλο, έναν Φιλανδό που μεγαλώνοντας έγινε γνωστός σαν καλλιτέχνης και φιλόσοφος, και ο οποίος έζησε μια όμορφη ζωή στη Ρωσία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία από το 1900 έως το 1997.

*Όλες οι ταινίες είναι με υπότιτλους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.