Η κοπή της πίτας της Ένωσης Ποντίων “Η Μαύρη Θάλασσα”
Η Ένωση Ποντίων «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» σας εύχεται ολόψυχα να έχετε έναν ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο με υγεία και δημιουργικότητα και σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Ένωσης, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου – 13ου Δ.Σ. (Αρτάκης και Αιγαίου (είσοδος από τον πεζόδρομο της Προφ. Ηλία).

Ιστορικό
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ – ΔΑΦΝΗΣ – ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

“H ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”

H Ένωση Ποντίων ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία τριών Ποντίων, του αείμνηστου Μάνθου Κοφίδη, του δραστήριου καλλιτέχνη Χρόνη Αμανατίδη και της ασκουμένης, τότε, δικηγόρου Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Οι δυσκολίες ίδρυσης πολλές μιας και η έλλειψη γνώσης της ένδοξης τρισχιλιετούς ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και η διάδοση των κακόγουστων ξενόφερτων ανέκδοτων που παρουσίαζαν τους πόντιους ως χαζούς, έκαναν πολλούς να μη γνωστοποιούν την ποντιακή τους καταγωγή.

H Ένωση Ποντίων ιδρύθηκε με στόχους την διάδοση της ιστορικής γνώσης, που αποτελεί και βασικό στόχο του συλλόγου, την αναγνώριση της γενοκτονίας 353.000 Ποντίων από τους νεότουρκους του Κεμάλ, τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα της πανάρχαιας Ιωνικής Ποντιακής Διαλέκτου, την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ του συλλόγου και άλλων φορέων, καθώς και την επιδίωξη επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη του συλλόγου.

Το 1990 αρχίζει η ουσιαστική λειτουργία με πρόεδρο από τότε μέχρι τις αρχές του 2007, τον εκπαιδευτικό Θ. Σταυριανίδη, ταμία μέχρι και πρόσφατα τον αειθαλή Γ. Βαφειάδη, αντιπρόεδρο το Χ. Αμανατίδη, γεν.γραμματέα την Ε. Ιγνατιάδου και μέλη του Δ.Σ τον Κ. Φωτειάδη, τον Γ. Αφεντουλίδη και το Γ. Στεφανίδη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΟΥ–ΜΟΥΣΙΚΗΣ–ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, δημιούργησε ομάδα διδασκαλίας Ποντιακών χορών. Σήμερα έφτασε να έχει 4 ομάδες διδασκαλίας με συνοδεία ζωντανής μουσικής με λύρα και νταούλι. Διδάσκεται επίσης ποντιακό τραγούδι στη χορωδία της ΄Ενωσης καθώς και λύρα και νταούλι σε ατομικό μάθημα.

Η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου – 13ου σχολ. συγκροτήματος (Αρτάκης & Αιγαίου) από τις 4:45-8:30μ.μ.Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν στα παιδιά και διαρκούν από το Σεπτέμβριο έως το Μάϊο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η πολιτιστική δράση του συλλόγου είναι πολυσχιδής. Κάθε Σεπτέμβρη οργανώνει στα πλαίσια των Ιωνικών γιορτών βραδιά πολιτισμού, κάθε φορά με διαφορετικό περιεχόμενο. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί χορό και την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ψέλνει στις γειτονιές των μελών τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα. Το Γενάρη κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίττα και βραβεύει τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Έχει δυναμική παρουσία όσες φορές οργανώνει ο Δήμος Ν. Σμύρνης ή Αγ. Δημητρίου εκδηλώσεις για τις Αποκριές. Την Πρωτομαγιά διατηρεί εκθεσιακό περίπτερο επί 10ήμερο και οργανώνει το παραδοσιακό αντάμωμα σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Οργανώνει φιλανθρωπικές-ανθρωπιστικές δράσεις με πιο πρόσφατη την εκδήλωση στο παιδικό χωριό της Βάρης που συνοδεύτηκε από πολλές παροχές της Ένωσης προς το χωριό.

Συμμετέχει σε όλες τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου των δήμων Ν.Σμύρνης και Αγ. Δημητρίου.

Κάθε Μάιο διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ιδιαίτερα μετά το στήσιμο του μνημείου το 2004,στην ομώνυμη πλατεία “Γενοκτονίας ποντιακού ελληνισμού”, στη συμβολή των οδών Αμισσού και Αίνου στην Άνω Ν. Σμύρνη,

Καλεί επιφανείς ανθρώπους του πνεύματος και οργανώνει διαλέξεις ποικίλου περιεχομένου, κάνει παρουσιάσεις βιβλίων και καλεί ποντιακούς θιάσους. Εμπλουτίζει συνεχώς την ιματιοθήκη παραδοσιακών φορεσιών που διαθέτει καθώς και την δανειστική βιβλιοθήκη.

Οργανώνει τακτικά,το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, 2ήμερες και 3ήμερες εκδρομές ψυχαγωγικές – εκπαιδευτικές και κάθε καλοκαίρι πολυήμερα ταξίδια στο εξωτερικό.

Τον Ιούλιο του 2008 ταξίδεψε στον Πόντο και την Κων/λη. Τον Ιούλιο του 2009 ταξίδεψε στην Καππαδοκία, Δυτικό Πόντο,Προύσσα και Κων/λη. Το Μάρτιο του 2011 ταξίδεψε με τη χορευτική ομάδα, τους μουσικούς και συνοδούς στην Τσεχία συμμετέχοντας σε παγκόσμιο φεστιβάλ χορού όπου απέσπασε το 2ο βραβείο. Τον Ιούλιο του 2011 ταξίδεψε στη Ρωσία και για τον Ιούλιο του 2012(9-16), οργανώνει 8ήμερο αεροπορικό ταξίδι στη Μικρά Ασία. (Πέργαμο, Σμύρνη, Έφεσο, Κουσάντασι, Μίλητο, Πριήνη, Δίδυμα, Αλικαρνασσό, Μαρμαρίδα, Παμούκαλε, Ιεράπολη, Αφροδισιάδα, Τσεσμέ, Αλάτσατα, Βουρλά).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους, συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε ημερίδες, συνέδρια και πανελλήνια φεστιβάλ.

Είναι μέλος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Πρόεδρος : ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΟΥ-ΚΑΝΑΚΗ ΡΑΝΙΑ

Αντιπρόεδρος : ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γ. Γραμματέας : ΚΑΤΣΩΤΗ ΣΟΦΙΑ

Ταμίας : ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Έφορος Χορευτικού : ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έφορος κτιρίου : ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Υπεύθ. Δημ. Σχέσεων : ΖΕΥΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Αναπληρωματικοί : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΚΟΥΛΑ ΑΘΗΝΑ

Αρχική
‘Αρθρα
Ιστορικό
Κοινωνικό Έργο
Δραστηριότητες
Πολιτιστικό Τμήμα
Ήθη και Έθιμα
Βιβλιοθήκη
Επικοινωνία

 

(mavrithalassa.org.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.