Γλυκιά, ριζάτη κολοκυθόπιτα (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)

«Η συνταγή είναι της κ. Νικολάου και πραγματικά λατρέψαμε στην οικογένεια αυτή την γλυκιά κολοκυθόπιτα»
Μίνα Παπαϊωάννου, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– 16 φύλλα κρούστας (για γλυκά, μπακλαβά κλπ.)
– 800-900 γρ. χοντροτριμ. ψίχα κολοκύθας
– 2-3 κουτ. σούπας ρύζι (γλασέ)
– 1 φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες (ή και λιγότερες)
– Λίγο κονιάκ για τις σταφίδες
– 1 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομ. καρύδια (ή όσα θέλετε)
– 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 2 πρέζες βανίλιας
– Λίγο σουσάμι
– ½ κουταλάκι κανέλα (σκόνη)
– ½ κουταλάκι γαρύφαλλο (σκόνη)
– ½ κουταλάκι τριμ. μοσχοκάρυδο
– Ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων (όσο χρειαστεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζω για μισή ώρα σε μπολάκι τις σταφίδες και τις μουλιάζω σε λίγο κονιάκ ώστε να μαλακώσουν και να πάρουν το άρωμα και τη γεύση. Κατόπιν, σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύω την ψίχα της κολοκύθας (αστράγγιστη), το ρύζι, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, προσθέτω τις βανίλιες και ανακατεύω καλά έως ότου «ενωθούν» τα υλικά. Στη συνέχεια, στραγγίζω τη γέμιση σε σουρωτήρι, για 30 λεπτά περίπου, ενώ τα υγρά τα κρατάω για μετά (βάλτε ένα μπολάκι κάτω από το τρυπητό).

2. Απλώνω 4 φύλλα σε καλά λαδωμένο ταψί και χρησιμοποιώντας πινέλο αλείφω ένα-ένα. Αδειάζω έπειτα το 1/3 της γέμισης και το σκεπάζω με άλλα 4 φύλλα, λαδώνοντας επίσης. Στη συνέχεια, αδειάζω το άλλο 1/3 της γέμισης, απλώνω άλλα 4 φύλλα που τα λαδώνω ένα-ένα και τελειώνω με την υπόλοιπη γέμιση και με τα 4 τελευταία φύλλα που βέβαια λαδώνω και αυτά. Με κοφτερό μαχαίρι κόβω την πίτα σε ρόμβους, πασπαλίζω με μπόλικο από το ζωμό της γέμισης που κράτησα στην αρχή και ψήνω την κολοκυθόπιτα στους 180 βαθμούς, για 60 περίπου λεπτά, έως ότου ροδίσει στην επιφάνεια της.

Χρόνος εκτέλεσης: 75 λεπτά
Μερίδες: 25+ κομμάτια

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.