“Aυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό” – ο απολογισμός του 2012




Ο «Aυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό», κλείνει δυο χρόνια ζωής. Μέσα σ’ αυτά τα δυο χρόνια, πολλά έγιναν και πολλά άλλαξαν και κυρίως, αρκετοί νέοι φίλοι συνδέθηκαν μαζί του.
Για το διάστημα αυτό, υπάρχουν πολλές αναφορές και πολλά δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, στα οποία θα μπορούσε να ανατρέξει κανείς. Επίσης υπάρχει μια ημίωρη περίπου ταινία που έφτιαξε ο Στράτος Ιωακείμ, καθώς και η ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας» από την οποία μπορεί κάποιος να αντλήσει αρχειακό υλικό των δραστηριοτήτων μας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τις σημαντικότερες δραστηριότητες και παρεμβάσεις του «Αγρού», κατά τον δεύτερο χρόνο της ζωής του:
1.Συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης για την φύτευση, στις 4 Μαρτίου, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού 1150 ελιών. Συμμετείχαν 3.000 περίπου άνθρωποι όλων των ηλικιών από διάφορες περιοχές της Αττικής και διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις (συλλογική κουζίνα σε συνεργασία με την «Εναλλακτική Δράση», ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων της «Συνέλευσης πλατείας Συντάγματος» κλπ).
2.Πότισμα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του «Ελαιώνα» που δημιουργήσαμε στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
3. Ανοικτή Συζήτηση για τα Βιολογικά Προϊόντα που διοργάνωσε o Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού στις 5 Απριλίου με εισηγητές από τους Βιοκαλλιεργητές Αττικής, από τον Οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ, από τους βιοκαταναλωτές (ΒΙΟΖΩ), από τον Kοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός» και από την Εναλλακτική Δράση Βούλας.
4. Παρέμβαση – παρουσίαση της εμπειρίας του «Αγρού» σε συζήτηση στο κατειλημμένο χώρο «ΕΜΠΡΟΣ» (Ψυρρή).
5.Συμμετοχή με πάγκο και διανομή υλικού και σπόρων, στο Ποντιακό Πανηγύρι στα Σούρμενα, στις 21-22 Απριλίου.
6.Συμμετοχή – διανομή υλικού στο «Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ» στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, στις11-12 Μαϊου.
7.Συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και εισήγηση στο « 16o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ» που διοργανώθηκε από 6 έως 8 Ιουλίου στο Πάρκο Γουδή.
8. Ολοήμερη εκδρομή τον Ιούλιο, στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, στα Κιούρκα.
9.Συμμετοχή με εισήγηση σε Ημερίδα στην Πάτρα που διοργάνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τοπικές οικολογικές-περιβαλλοντικές οργανώσεις, και θέμα «Η αστική γεωργία: δημοτικοί και συλλογικοί λαχανόκηποι και ο ρόλος τους».
10.Συμμετοχή με εισηγήσεις –τοποθετήσεις στο διήμερο που διοργάνωσε το «Πάρκο Ναυαρίνου», στα Εξάρχεια, το Σαββατοκύριακο 22-23 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Διεκδικούμε τη γη – Ριζώνουμε τις αντιστάσεις»
11. Συμμετοχή σε τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης από 27-30 Σεπτεμβρίου με τίτλο «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Συνδιοργάνωση στον χώρο του «Ελαιώνα» που δημιουργήσαμε τον Μάρτη του 2012, μουσικής εκδήλωσης και συλλογικής κουζίνας σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός».
12. Συνδιοργάνωση και παρουσίαση του «Αγρού» στο τριήμερο 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας –Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού από 19-21 Οκτωβρίου.
13.Συμμετοχή στο μάζεμα των ελιών τον Νοέμβριο του 2012 από λιόδεντρα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Βλαστός» και την στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
14. Συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία στην Ηλιούπολη και την Γλυφάδα. Παραχώρηση σπόρων και φυτών και μεταφορά τεχνογνωσίας για την δημιουργία σχολικών κήπων.
15. Συμμετοχή με φωτογραφία από τον «Αγρό», στην ευρωπαϊκή καμπάνια «Good Food Marche» η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία προς τις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο του 2012.
Επίσης έγιναν εργασίες αναβάθμισης της αποθήκης του «Αγρού» (καθάρισμα, βάψιμο, εγκατάσταση υδροσυλλέκτη για συλλογή των νερών της βροχής κ.ά)

To σημαντικότερο ωστόσο την χρονιά που πέρασε, ήταν η ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης τόσο του χώρου όσο και τρόπου εκτέλεσης των καλλιεργητικών εργασιών . Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε με τις ειδικές γνώσεις και την ουσιαστική παρουσία και καθοδήγηση η Τεχνολόγος Γεωπόνος Παναγιώτα Μαλτέζου η οποία με την σύνταξη προγράμματος, την ιεράρχηση και τον καταμερισμό των εργασιών καθώς και την δημιουργία ομάδων εργασίας συνέβαλλε στην καλύτερη οργάνωση του χώρου και του χρόνου μας .
Σήμερα υπάρχουν ομάδες εργασίας για τους σπόρους, το αρδευτικό δίκτυο ,την φυτοπροστασία κλπ. ενώ το πρόγραμμα των εργασιών συντάσσεται και αναρτάται στο διαδίκτυο αλλά και στον αγρό έτσι ώστε να ενημερώνονται τα μέλη εγκαίρως . Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι κατά σειρά προτεραιότητας και δίνονται αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσής τους.
Σε στεγασμένο χώρο του αγρού , υπάρχει βιβλίο επισκεπτών όπου ο καθένας που επισκέπτεται τον αγρό για οποιοδήποτε λόγο (ακόμα και για απλή παρατήρηση), συμπληρώνει τα στοιχεία του μαζί με τον χρόνο που βρισκόταν εκεί και το είδος εργασίας που εκτέλεσε .
Στα πλαίσια οικολογικής διαχείρισης στον αγρό σήμερα γίνονται τα ακόλουθα:
Πρόγραμμα αμειψισποράς (εναλλαγής των καλλιεργειών ) το οποίο βοηθά στην μη εξάντληση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος , αλλά εμποδίζεται σημαντικά η μετάδοση ασθενειών και εχθρών στα καλλιεργούμενα φυτά .
Συγκαλλιέργεια διαφορετικών φυτικών ειδών με απώτερο στόχο την αποτροπή προσβολής από εχθρούς και παθογόνα αλλά και την απορρόφηση διαφορετικών θρεπτικών στοιχείων .
Οι λιπαντικές ανάγκες των φυτών ικανοποιούνται με υλικά όπως η κοπριά οι ζωμοί , τα εκχυλίσματα φυκιών αλλά και η κομποστοποίηση πράσινων απορριμμάτων σε ανοικτού τύπου σωρούς αλλά και σε ένα κομποστοποιητή κλειστού τύπου που βρίσκονται στον χώρο του αγρού . Επιτυχής ήταν η εκτροφή γαιοσκωλήκων και η εξαπόλυσή τους ώστε να εμπλουτίσουν σταδιακά το έδαφος του αγρού με χούμο διαρκείας, θρεπτικά στοιχεία και αμινοξέα .
Φυτοπροστασία που βασίζεται κυρίως στην πρόληψη εμφάνισης εχθρών και ασθενειών. Αυτό επιτυγχάνεται με την αμειψισπορά την συγκαλλιέργεια όπως αναφέρθηκε ή με την χρήση ζωμών –βαμμάτων – εκχυλισμάτων που έχουν παρασκευαστεί για αυτό τον σκοπό ή με την χρήση ουσιών όπως το θειάφι και ο χαλκός . Για μερικούς εχθρούς και όπου κρίνεται αναγκαίο μπορεί να γίνει εξαπόλυση αρπακτικών, παρασίτων & παρασιτοειδών ή χρήση μικροβιακών σκευασμάτων.
Ενθάρρυνση βιοποικιλότητας και αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας , με την διατήρηση του υπάρχοντος φυτικού κεφαλαίου αλλά και με την φύτευση συγκεκριμένων φυτικών ειδών και αρωματικών φυτών τα οποία αποτελούν τροφή και καταφύγιο για ωφέλιμα έντομα ζωύφια και πουλιά που είναι σύμμαχοι του οικολογικά διαχειριζόμενου λαχανόκηπου .
Το 2012 ο αγρός παρήγαγε κατά την θερινή περίοδο πιπεριές , μελιτζάνες τομάτες, ηλίανθους ,καλαμπόκια ενώ για την χειμερινή καλλιεργήσαμε μαρούλι,σπανάκι,πράσσο,κρεμμύδι,σκόρδο,φράουλα,βαλεριανέλα,κουνουπίδι,μπρόκολο,λάχανο ,μπιζέλι ,μυρώνια σέλινο ,παντζάρι ,μαϊντανό ρόκα και ραδίκια . Ο αγρός έδωσε την χαρά της ικανοποίησης όχι μόνο στα μέλη και τους φίλους του αλλά μέρος από τις σοδειές μας δόθηκαν σε μέλη και στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με σκοπό την διανομή σε άπορες οικογένειες ή άτομα καθώς και σε ιδρύματα αστέγων .

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.