Δικαίωμα για δωρεάν & καθολική πρόσβαση στην Υγεία
Ιδιαίτερα καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού στην απαρχή δημιουργίας ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου, το οποίο με συντονισμένες δράσεις στοχεύει να συμβάλλει στην εξασφάλιση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην προστασία κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμών.

Με συνεχείς επαφές μας με ιατρικούς φορείς και ιδρύματα στο εξωτερικό, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο χώρο του κοινωνικού ιατρείου δημοσιογράφων ξένων δικτύων, κοινωνικών ερευνητών ξένων Πανεπιστημίων, ιατρών και απλών πολιτών, οι οποίοι μεταφέρουν την εικόνα αλλά και τις εμπειρίες που βιώνουν στην επαφή τους με τους ασθενείς και οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν το αίσθημα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού που κυριαρχούν στο Κοινωνικό ιατρείο καθώς και με τα αδιάσειστα στοιχεία τραγικών περιστατικών που συνεχώς αυξάνονται, καταφέραμε μετά το πρώτο ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης των Γάλλων ιατρών του Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας ΕPS de Ville Evrard στις 20 Νοέμβρη 2012, να ακολουθήσει από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματικοποίηση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής προστασίας ένα πολύ σημαντικό κάλεσμα για την συγκρότηση δικτύου από πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις στην Ευρώπη, που έμπρακτα πλέον με πολλαπλούς τρόπους και κοινές δράσεις, προτίθενται να στηρίζουν τις προσπάθειες όλων των Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα στον καθημερινό τους αγώνα.

Όλη αυτή η προσπάθεια του ΜΚΙΕ, έφερε σαν αποτέλεσμα όχι απλά ένα ακόμη ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά ένα καταρράκτη δράσεων ενός διεθνούς δικτύου προσηλωμένου σε ένα κοινό σκοπό αυτό “της ελεύθερης πρόσβασης στην περίθαλψη και την κοινωνική φροντίδα κάθε πολίτη- ασφαλισμένου ή ανασφάλιστου, εύπορου ή άπορου”

Ακολουθεί το ψήφισμα

Κάλεσμα σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματικοποίηση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής προστασίας

Σήμερα, στην Ελλάδα, ένας από τους τομείς όπου οι πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πληρώνουν ακριβά και τοις μετρητοίς τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας είναι αυτός της Yγείας.

– Κατά τα δυο τελευταία χρόνια, το 1/3 των δημόσιων νοσοκομειακών υπηρεσιών είτε έχει ήδη διαλυθεί είτε τελεί υπό διάλυση. Για παράδειγμα, σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων όπως η Θεσσαλονίκη, καταργούνται περί τις 1 000 νοσοκομειακές κλίνες, σε σύνολο 8 000 που καταργούνται στο σύνολο της χώρας.
– Το 1/3 του πληθυσμού δεν διαθέτει πια ασφαλιστική κάλυψη. Γι αυτούς, όπως και για πολλούς ακόμα, η πρόσβαση στην Υγεία έχει καταστεί αδύνατη.
– Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζονται τόσο οι συνθήκες εργασίας όσο και οι μισθοί : μείωση κατά 1/4 των θέσεων εργασίας και μέχρι και 50% των μισθών του προσωπικού υγείας.

Επιδεικνύοντας μια εγκληματική τύφλωση, οι διεθνείς αρχές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερα και το συντομότερο δυνατό.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, οι πολίτες οργανώνονται μέσα από πρωτοβουλίες όπως τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που λειτουργούν χάρη στον εθελοντισμό και τη μαχητικότητα αγωνιζόμενων ανθρώπων.

Οι αυτοδιαχειριζόμενες αυτές δομές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μαζική προσέλευση ατόμων αποκλεισμένων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και μια σημαντική έλλειψη πόρων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματικοποίηση της Υγείας και της κοινωνικής προστασίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό, πρώτο θύμα των πολιτικών λιτότητας,

– αφενός μέσα από μια κοινή ευρωπαϊκή δράση ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται στο σύνολο της Ευρώπης. Μια δράση που θα διεξαχθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αφορμή τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών στις 13 και 14 Μαρτίου 2013, και θα εγκαλεί τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές για τις δραματικές συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών λιτότητας στο χώρο της Υγείας,
– αφετέρου, προάγοντας και οργανώνοντας δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης με αποδέκτη τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης.

Το Δίκτυο καλεί επίσης τα μέλη του καθώς και όλες τις συλλογικότητες, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στην Υγεία, να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.