«ΠΩΛΕΙΤΑΙ» – Ένας χρόνος από την έναρξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό…




(elliniko-argyroupoli.gr)
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη μέρα που προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του Ελληνικού. Ένας χρόνος γεμάτος παλινωδίες και αντιφάσεις στις κυβερνητικές πολιτικές. Ένας χρόνος μέσα στον οποίο έχουν γίνει μία σειρά από αμήχανες κινήσεις για την εκκαθάριση του χώρου, και ταυτόχρονα έχει υιοθετηθεί ένα πλήθος προκλητικών ρυθμίσεων προς όφελος των επίδοξων επενδυτών. Ένας χρόνος με σοβαρές καθυστερήσεις στα επίσημα χρονοδιαγράμματα, που μόνο ως στρατηγική πίεσης των αναμενόμενων εσόδων προς τα κάτω μπορεί να ερμηνευτεί. Ένας χρόνος που εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι γεμάτος με υπόγειες επαφές, μυστικές συμφωνίες και αδιαφανείς διαδικασίες.

Παραθέτουμε εδώ ένα σύντομο χρονικό των κυβερνητικών κινήσεων του τελευταίου χρόνου, για μία συνολικότερη εικόνα των διαδικασιών.

Δεκέμβριος 2011:

  • Το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, προκηρύσσει την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε.». Όλα για τους επενδυτές…
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., η εταιρία που διαχειρίζεται το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία του Αγ.Κοσμά με στόχο την ιδιωτικοποίηση της έκτασης, αποστέλλει επιστολές προς το σύνολο των φορέων που στεγάζονται μέσα στο χώρο καλώντας τους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις τους.

Μάρτιος 2012:

  • Ψηφίζεται ο Νόμος για την «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού» με τον οποίο προβλέπονται εξαιρετικά υψηλοί όροι δόμησης, επιτρέπεται κάθε είδους χρήση και δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης της παραλίας, του αιγιαλού και του θαλάσσιου πυθμένα από τους επενδυτές.

Απρίλιος 2012:

  • Λήγει η προθεσμία Α΄ φάσης του διαγωνισμού για την υποβολή προτάσεων από τους επενδυτές. Προτάσεις υπέβαλλαν εννέα επενδυτικά σχήματα.

 Ιούνιος 2012:

  • Αποστέλλονται εξώδικα στο Σύλλογο Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», στο Σύλλογο Ποντίων Σουρμένων και στο ΠΟΛΚΕΟΑ για να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις τους εντός του πρώην αεροδρομίου.

Ιούλιος 2012:

  • Στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού εξαγγέλλεται μετατροπή της ακτής του Σαρωνικού από το ΣΕΦ έως το Σούνιο σε μία «ριβιέρα» με εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων εκτάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Το Ελληνικό αποτελεί για άλλη μία φορά το επίκεντρο του προγράμματος αυτού.
  • Διορίζεται νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ με πραξικοπηματικές διαδικασίες.
  • Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι η αρμοδιότητα της λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου του Αγ.Κοσμά παραμένει στο ΕΑΚΝ Αγ.Κοσμά, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί το τελευταίο διάστημα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. για απομάκρυνση κάθε αθλητικής δραστηριότητας από το χώρο στο πλαίσιο της εκποίησης του Ελληνικού.

Σεπτέμβριος 2012:

  • Ανακοινώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ ότι οι τέσσερεις εταιρείες  που επελέγησαν για να προχωρήσουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό είναι η Elbit Cochin Island Ltd (Ισραήλ), η Lamda Development SA (Ελλάδα), η London and Regional Properties (Μεγάλη Βρετανία) και η Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC (Κατάρ).

Οκτώβριος 2012:

  • Προωθούνται νέες θεσμικές ρυθμίσεις για την παράκαμψη του υπερκείμενου θεσμοθετημένου σχεδιασμού, για την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση της παραλίας, του αιγιαλού και της παρόχθιας ζώνης από τον επενδυτή, επιμέρους ιδιοκτησιακά ζητήματα, καθώς και  για την κατασκευή της «σήραγγας της Αργυρούπολης», με σκοπό να διευκολυνθούν οι επίδοξοι επενδυτές και να διασφαλιστούν τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

Νοέμβριος 2012:

  • Με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δίνεται η δυνατότητα να πουληθεί το σύνολο των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αντί του 70% των μετοχών που προβλεπόταν έως τότε, χωρίς καμία αιτιολόγηση και μέσα από απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες. Πρακτικά το ελληνικό δημόσιο αποσύρεται πλήρως από οποιοδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ότι πρόκειται να συμβεί στο Ελληνικό.

Περισσότερα για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.