«Το προξενιό της Λενιώς» στο Π. Φάληρο


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19:00
Η ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι»
Παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το προξενιό της Λενιώς» του Ηλία Δήμα
ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φυσικής Αγωγής,
συγγραφέα πολλών βιβλίων σχετικών με την παράδοση.
Πρόκειται για ένα ηθοπλαστικό έργο, δοσμένο με πολύ χιούμορ βασισμένο
στην παραδοσιακή κοινωνία και τον τρόπο που γινόταν τα προξενιά.
Πολυχώρος Δημαρχείου ( Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων )
( Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος )

Πρόκειται για μία  ηθογραφία που μας ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε κάποιες άλλες εποχές.

 

 

Λίλια  Παπαδοπούλου (πρόεδρος του συλλόγου): «. Θα σας ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα»

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου Λίλια  Παπαδοπούλου είπε τα εξής: «Καλώς ήρθατε στην αποψινή μας θεατρική παράσταση. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω την κύρια δήμαρχο για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου, αλλά και  να την ευχαριστήσω επειδή πάντα μας αφιερώνει, από τον πολύτιμο χρόνο της. Ακόμα  θέλω να ευχαριστήσω  όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ, γιατί όταν ο σύλλογος μας ζητάει την παρουσία σας, είναι πάντα δεδομένη. Απόψε μέσα από το θεατρικό μας έργο,  που διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις, θα σας ταξιδέψουμε σε ένα γραφικό χωριό της Ηπείρου. Θα σας πάμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα. Εποχές όμως με αρχές,  όπου ο λόγος ήτανε συμβόλαιο. Καμιά  φορά όμως, κάποιος πατέρας,  όπως ο πατέρας της Λενιώς απόψε στο έργο μας,  για την ευτυχία του παιδιού του,  όταν τύχαινε να έχει τσούπρες (κορίτσια)  που έπρεπε να παντρέψει, έλεγε κάποιο ψέμα. Εσείς θα κρίνετε το μέγεθος του. Έτσι διαδραματιζότανε κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Κάτι τέτοιο είναι  η υπόθεση του αποψινού μας έργου. Πρωταγωνιστές είναι μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων, πρέπει όμως να ξέρετε πως είναι ερασιτέχνες και  έχουν ως  μοναδικό εφόδιο το μεράκι. Για αυτό θέλω να είστε στην κριτική σας επιεικείς και γενναιόδωροι στο χειροκρότημα σας. Σας εύχομαι καλές απόκριες και καλή σας διασκέδαση.

 

 

Ηλίας Δήμας (αντιπρόεδρος του συλλόγου): «Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά»

Από την πλευρά του ο εμπνευστής του έργου Ηλίας Δήμας,  τόνισε πως το σενάριο δεν προέρχεται από τη φαντασία του. «Είναι κάτι που γινότανε στις παραδεισιακές κοινωνίες. Έχουμε πολλά τέτοιου είδους περιστατικά στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ίσως να έχω αναπτύξει το κωμικό  περισσότερο λόγω αποκριάς, ιδιαίτερα που σήμερα το γέλιο μας είναι απαραίτητο,  σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Θα μου πείτε αυτό που θα δούμε, γιατί μας το παρουσιάζεται απόψε; Για να το εφαρμόσουμε και εμείς στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε; Εγώ θα το έλεγα θετικό, αλλά ξέρω ότι εσείς θα το αρνηθείτε. Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε  ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά.  Εμείς όταν λέμε διάσωση, διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης θα κρατήσουμε τις αξίες εκείνες που χρειάζεται κάθε κοινωνία  για τη χειραφέτηση της, έναντι της εισβολής των ξένων θεσμικών στοιχείων,  γιατί τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν παραμένουν σταθερά, μεταβάλλονται, αλλάζουν και στις νέες πραγματικότητες θα δώσουν νέες μορφές πολιτιστικής λειτουργίας. Κρατήστε λοιπόν τα θετικά.. και καλή σας διασκέδαση».

 

 

Πολλοί οι συντελεστές-Πολλαπλάσιοι οι παρευρισκόμενοι

Το ρόλο του Λιάκου( γαμπρού) ερμήνευσε ο επίκουρος καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Διονύσης Καρδάσης και της Λενιώς (σιτεμένης νύφης) η Κωνσταντίνα Αγοραστού. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμήνευσαν με επιτυχία τα μέλη του συλλόγου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς:  Χρήστος Μπόλος, Θεοδώρα Ντόλου, Δανάη Καρακίτσου, Στεφανία Σαράφη, Λάμπρος Τριανταφύλλου, Τάσος Καραλής, Ντίνα Τσιβρά, Αλέξης Καπλάνης, Γιάννης Παπαχρήστου, Γιώργος Τσιβράς, Ζήκος Κοντογεώργης και κάποιοι άλλοι που πλαισίωσαν το  ψίκι (πομπή του γάμου). Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Ηλία Δήμα και η διδασκαλία χορευτικών και τραγουδιών της Τζένης Κωστούση.
Παραβρέθηκαν η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούστου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Κουτσανδρέας, οι αντιδήμαρχοι Αγγελος Γαβαλάς και Παύλος Ειρηνάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Καντζέλη, Αρετή Καταπόδη, οι επικεφαλείς παρατάξεων Φάνης Οικονομάκος και  Θανάσης Βάσιος, ο πρώην δήμαρχος Παντελής Ειρηνάκης  η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κλαίρη Δεληγιάννη, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλείων «η ολυμπιακή φλόγα» Ανδρέας Μπαγρής και δεκάδες φίλοι του συλλόγου.

http://tokougki.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X