Ενιαίο πάρκο περίπου 700 στρεμμάτων στο Φάληρο




Ρεπορτάζ : Κασσιανός Τζέλης
(από την Ημερησία)
Με χρήσεις ξενοδοχείου και τουριστικής μαρίνας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση να καταστήσει ελκυστικά επενδυτικό το Φαληρικό Μέτωπο και το Συνεδριακό Κέντρο, που σχεδιάζεται να γίνει στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβο Ντο, προκειμένου να προχωρήσει σε αξιοποίησή του αμέσως μετά το project του Ελληνικού. Στόχος και η χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης που προβλέπεται να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πάρκο περίπου 700 στρεμμάτων, που θα ενοποιηθούν με το πάρκο που κατασκευάζεται στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, δημιουργώντας μια ενιαία ελεύθερη έκταση 1.000 στρεμμάτων.

Για την παραλία του Φαλήρου υπάρχει σε εξέλιξη ένας προβληματικός διαγωνισμός της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων για τη μετατροπή του Ταε Κβο Ντο σε Συνεδριακό Κέντρο, καθώς επίσης και το σχέδιο ανάπλασης της παραλίας μέχρι το ΣΕΦ, που η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδιάζε να θέσει σε δημοπράτηση με χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ, δημιουργώντας πάντως πολλές επιφυλάξεις.
Ενοποίηση :
Στην κυβέρνηση εξετάζουν αυτή τη στιγμή την ενοποίηση των δυο projects και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ή της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση του υπόλοιπου παράκτιου μετώπου, θα αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδύσουν στον φαληρικό όρμο με δέλεαρ το συνεδριακό κέντρο, την εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ, που μπορεί να μετατραπεί σε χώρο θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, την αξιοποίηση της «καδένας» με τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και μπόνους την αξιοποίηση της μαρίνας Φαλήρου, καθώς και παροχή χρήσης ξενοδοχείου που θα λειτουργεί συνδυαστικά με το συνεδριακό κέντρο και θα κάνει επωφελή μια ιδιωτική επένδυση που θα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Υποχρέωση του επενδυτή θα είναι να υλοποιήσει και το σχέδιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει και σκέψεις ενοποίησης του Φαλήρου με το project του Ελληνικού. Το θέμα βέβαια είναι ιδιαίτερα σύνθετο, άλλα στο υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει άμεσος «καθαρισμός» της έκτασης, καθώς θεωρούν ότι το Φάληρο μπορεί να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών, ιδιαίτερα μετά και την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στον χώρο του παλιού ιπποδρόμου, όπου θα φιλοξενηθεί η νέα Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.
Σχεδιασμός :
Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο που μπαίνει πλέον σε έναν ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησης περιλαμβάνοντας όλη την έκταση από το Φάληρο έως το Σούνιο, το υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει αυτή τη στιγμή τις προτάσεις των δήμων αλλά κυρίως το ιδιοκτησιακό ξεσκαρτάρισμα των εκτάσεων. Επιπλέον, υπάρχει ένας αριθμός ακινήτων στην περιοχή που δεν εμφανίζονται να είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και έχουν περάσει ήδη από κτηματογράφηση στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αυτές οι εκτάσεις που δεν έχουν διεκδικηθεί από κανέναν, θα περάσουν το 2013 στην κυριότητα του Δημοσίου και θα μπορούν να ενταχθούν «καθαρισμένες» πλέον στα σχέδια αξιοποίησης.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων θα περάσει στη διαχείριση της υπό σύσταση εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης που βρίσκεται σε προτεραιότητα για την αξιοποίησή του, οι μαρίνες του Αλίμου και της Γλυφάδας και το ΣΕΦ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.