Έτσι θα γίνει η αθηναϊκή Ριβιέρα




Του Νίκου Καρούτζου (από το capital.gr)>

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού που θα ελέγχεται σε ποσοστό 100% από το Ελληνικό Δημόσιο και θα έχει υπό τη διαχείρισή της συντριπτικό κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Αττικής, του οποίου θα αναλάβει την αξιοποίηση. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι υπό τη διαχείριση της εταιρείας θα περάσει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται μέχρι το Σούνιο, συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, πλην των τμημάτων τα οποία έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Η αρχική σκέψη ήταν, όπως είχε αποκαλύψει η «Α», να δημιουργηθούν εταιρείες ειδικού σκοπού για κάθε υπό αξιοποίηση ακίνητο, αλλά προτιμήθηκε η σύσταση μιας εταιρείας προκειμένου να προκύψουν και μελλοντικές υπεραξίες από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

 

Εποπτεία Σαμαρά>

 

Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, αλλά και υπό τη στενή παρακολούθηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε την εντολή προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει τάχιστα τις νομοθετικές διαδικασίες.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα αναλάβει να παραδώσει «με το κλειδί στο χέρι» πλήρως αδειοδοτημένα τα ακίνητα που προορίζονται προς αξιοποίηση. Ειδικότερα, ο στόχος είναι εντός έξι μηνών να έχουν δημιουργηθεί πακέτα ακινήτων προς άμεση αξιοποίηση τα οποία θα είναι ελκυστικά για τους επενδυτές. Τα πακέτα αυτά θα περιλαμβάνουν όλες τις άδειες που απαιτούνται, ώστε ο επενδυτής που θα υποβάλει προσφορά να μπορεί να ξεκινήσει το έργο άμεσα. Και τέτοιες άδειες μπορεί να είναι χρήσης γης, οικοδομικές, περιβαλλοντικές και γενικότερα οτιδήποτε απαιτείται για να ξεκινήσει ένα project.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, θα αναλάβουν να τρέξουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, αποφεύγοντας με επιτελικές παρεμβάσεις τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Για τέτοια εμπόδια θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ώστε να αποφευχθούν τα συνήθη προβλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβλέψεις αυτές θα διευκολύνουν τη λήψη αδειών από την εταιρεία κατά τα πρότυπα των εξουσιών και των διευκολύνσεων που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Οι διαδικασίες και το Χρηματιστήριο>

 

Είναι προφανές ότι η εταιρεία, σε περίπτωση που αξιοποιήσει σημαντικό κομμάτι της παραλιακής ζώνης εντός διετίας όπως είναι ο σχεδιασμός, θα μπορεί να αποφέρει άμεσα έσοδα στο Δημόσιο μέσω μερισμάτων. Παράλληλα, όταν δημιουργηθεί ένα αξιόλογο κομμάτι αξιοποιούμενης περιουσίας, στόχος είναι να εισαχθεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο ώστε να προκύψουν και υπεραξίες για το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση την ιδιοκτησία των ακινήτων θα διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η εταιρεία θα έχει τη διαχείριση πιθανότατα για 100 έτη και στη συνέχεια θα υπενοικιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα ακίνητα.

Η εταιρεία για κάθε project που θα έχει έτοιμο θα προκηρύσσει διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια ενοικίαση της υπό αξιοποίηση περιουσίας με εγγύηση ότι οι επενδύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αυτό εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού ο υποψήφιος επενδυτής δεν θα έχει το άγχος της ελληνικής γραφειοκρατίας, η οποία πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει μπλοκάρει σημαντικά επενδυτικά projects. Επιπλέον, το Δημόσιο θα μπορεί να σχεδιάσει συνολικά πώς επιθυμεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν περιβαλλοντικές ή άλλες υπερβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί πολλά έτη το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποτελεί μια απέραντη χωματερή πλην φωτεινών εξαιρέσεων, όπως το πάρκο του Φλοίσβου, ενώ στο παρελθόν προσπάθειες αποσπασματικής αξιοποίησης που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα να προσκρούσουν είτε στη γραφειοκρατία είτε σε απίστευτες πρακτικές αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το πρόσχημα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Οι κινήσεις της πολιτείας για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου φαίνεται ότι κινητοποίησαν δέκα δημάρχους δήμων του παραλιακού μετώπου, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί το θέμα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.