Στο περιβόλι του τρελού




*Του Σπήλιου Διαβολίτση>imaginistes.com – To Μπραχάμι Αλλιώς .

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική «φυτεύοντας ντομάτες, λάχανα, μπρόκολα και άλλα ζαρζαβατικά»;

 

Ο Μάκης Παπούλιας, εμπνευστής και “ψυχή” της ιδέας, επί τω έργω…

 

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική «φυτεύοντας καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια, μελιτζάνες και άλλα»;
Και όμως, είναι δυνατόν, το έτος 2012 σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της χώρας ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια δημοτικοί λαχανόκηποι, λες και βάλθηκαν οι δήμαρχοι και οι τοπικοί παράγοντες να φέρουν την αγροτική επανάσταση στην Ελλάδα, με πολλές δεκαετίες καθυστέρησης.

 

Προγραμματική εξαγγελία

Η δημοτική αρχή του Αγίου Δημητρίου προεκλογικά είχε τοποθετήσει σε κυρίαρχη θέση του προγράμματός της τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου (όπως και δημοτικού βοτανικού κήπου), αναδεικνύοντάς το με ανάλογες θεματικές εκδηλώσεις προεκλογικά, όπως και μέσα από τα έντυπά της, αλλά και από το πρόγραμμά της.

Υλοποιείται
Η ύπαρξη και δημιουργία ενός χώρου στον Άγιο Δημήτριο, κατάλληλα προετοιμασμένου, έτσι ώστε να υποδεχθεί και να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, σε συνεργασία με κατοίκους του δήμου, που θα επιδιδόταν ο καθένας σε προσωπικές καλλιέργειες στο χώρο που θα του είχε παραχωρηθεί, ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

Τρεις λόγοι:

Α. Αναβάθμιση και βελτίωση ποιότητας ζωής
Η δημιουργία του δημοτικού λαχανόκηπου στον Άγιο Δημήτριο είναι η αναγκαιότητα αναβάθμισης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, αφού έχει αποδειχθεί ότι η ενασχόληση με τις εργασίες ενός λαχανόκηπου, βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής ισορροπίας καταπολεμώντας το άγχος και προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας, αφού γευόμαστε τα τρόφιμα που παράγουμε με την προσπάθειά μας.

Β.  Ανεξαρτησία
Νέος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης, σε μια εποχή που τα μοντέλα (ποια μοντέλα άραγε σ’ αυτή τη χώρα…) έχουν πάει περίπατο και απ’ ό,τι φαίνεται ξεκινάμε από την αρχή.
Οι δημοτικοί λαχανόκηποι, θα πρέπει να αναπτυχθούν με τους παρακάτω τρόπους.:

1. Να βασίζονται σε παραδοσιακές τεχνικές κηπευτικής.
2. Να βασίζονται σε παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.
3. Να βασίζονται στην οικογενειακή εργασία.
4. Να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας.
5. Να υπάρχει ευελιξία στην επιλογή φυτών.
6. Να προτιμάται η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών.
7. Ο καλλιεργητής να χρησιμοποιεί δικούς του σπόρους.

Η ουσία αυτού του μοντέλου ανάπτυξης είναι ότι εξασφαλίζει αυτονομία και ανεξαρτησία σε ένα απάνθρωπό οικονομικό σύστημα που υπάρχει γύρω μας και που ταυτόχρονα καταρρέει.

 

 

 

Γ. Πρωτοβουλίες λόγω κρίσης

Με τη δυσβάστακτη οικονομική κρίση που μέρα με την ημέρα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι προφανώς αναγκαίο να ληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, προσφέροντάς τους ένα επιπρόσθετο «έμμεσο εισόδημα», με την προσωπική κατανάλωση αυτών που θα παράγουν.

Αδιαλλαξία

Όταν στην Νέα Υόρκη υπάρχουν 2.000 αστικοί λαχανόκηποι και στο Βερολίνο 30.000 και όταν στην Ελλάδα δεκάδες δήμοι έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους λαχανόκηπους, η αντιπολίτευση στο δήμο μας προφανώς και κυνηγάει την ουρά της, την τρομάζει το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου υλοποιεί προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες.
Και καλά, προεκλογικά δεν το κατάλαβαν και προτίμησαν να το χλευάσουν, τώρα δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους;
Ζουν σε άλλη χώρα, ή ζουν στη σφαίρα της αδιάκοπης αδιαλλαξίας και της απόλυτης άρνησης;
Ποιος ξέρει;

*Ο Σπήλιος Διαβολίτσης είναι Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Στο περιβόλι του τρελού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.