Κλείσιμο των Δήμων στις 29 & 30 Αυγούστου. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 29/8 & έκτακτο συνέδριο στις 30/8 για τα Οικονομικά




 

Τον δρόμο του αγώνα επιλέγουν όλοι οι δήμοι μπροστά στις δραματικές εξελίξεις που φέρνουν οι νέες περικοπές των πόρων τους. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, οι δήμοι οδεύουν προς την κατάρρευση, την άμεση στάση πληρωμών και την παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών με βαρύτατες συνέπειες για τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες.

Για την Τετάρτη 29 Αυγούστου το πρωί (11:00 π.μ.) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους της Αττικής, ενώ την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού με την ηγεσία της ΚΕΔΕ στο μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη 30 Αυγούστου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διοργανώνει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των δήμων. ( Από τον δήμο μας για τη συγκέντρωση της Τετάρτης θα αναχωρήσουν στις 9:30π.μ. από την πλατεία Σουρμένων και στις 9:45 π.μ. από το Δημαρχείο).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης που βλέπουν τους δήμους και μαζί τους τις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κ.λπ.) να καταρρέουν, θα ζητήσουν να καταβληθούν άμεσα:

• Η 4η δόση από τα Οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) που ανέρχεται σε 213,85 εκατ. ευρώ, είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του 2012 -ΚΑΕ 6813 (07-120)- με τίτλο: «Εξόφληση Οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α΄Βαθμού» και εφόσον δεν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τα σημερινά δεδομένα χάνεται.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δήμαρχοι, εφόσον τα χρήματα αυτά δεν δοθούν, είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι και τη Δικαιοσύνη ώστε να τα διεκδικήσουν νομικά. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποστείλει από τις αρχές Αυγούστου επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος σε προηγούμενη συνάντηση με τους δημάρχους δήλωνε άγνοια για τα σχετικά κονδύλια, επιστολή στην οποία του επισημαίνουν σε ποιους κωδικούς είναι εγγεγραμμένα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει απάντηση.

• Η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ύψους 299 εκατ. ευρώ, καθώς η σχετική ΚΥΑ έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών από τις 19 Ιουλίου αλλά οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια της ΣΑΤΑ αφορούν επενδυτικές δαπάνες, ωστόσο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές, εφόσον υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως στην παρούσα συγκυρία.

• Τα 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012, με αποτέλεσμα τα 2,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δοθούν στους δήμους να γίνουν 2,4 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στη συνεδρίασή της την Τετάρτη 22 Αυγούστου αποφάσισε τις παρακάτω κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης:

1) Διήμερο κλείσιμο των Δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου.

2) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

3) Τη σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους.

4) Πρόταση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 30 Αυγούστου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

“Οι Δήμοι της Αττικής διεκδικούμε:

Α) Τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δις για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Β) Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Γ) Χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ.

Δ) Υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση.

Το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους. Οι Δήμοι της Αττικής θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους αυτούς που διαμορφώνονται, ζητώντας την ενεργητική συμπαράστασή τους”.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει σημάνει συναγερμό για τον κίνδυνο κατάρρευσης των Δήμων εδώ και ένα χρόνο. Συγκεκριμένα:

• Στις 21 Ιούλη του 2011 έκανε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΣ και έθεσε τα προβλήματα στον τότε Υπουργό κ. Χ. Καστανίδη.
• Στις 27 Μάρτη του 2012 συμμετείχε με δυναμικό τρόπο στην κινητοποίηση των δήμων της Αττικής στο ΥΠΕΣ.
• Στις 24 Απρίλη στην συμμετείχε στην πορεία των δημάρχων της χώρας στο ΥΠΕΣ.
• Στις 13 Ιούλη του 2012 ζήτησε από κοινού με τους δήμους Βύρωνα, Δάφνης-Υμητού, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέας Ιωνίας, και Σαρωνικού από το ΔΣ της ΚΕΔΕ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μέσα στον μήνα.
• Στις 24 Ιούλη του 2012 πραγματοποίησε νέα κινητοποίηση και συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΕΣ κ. Χ. Αθανασίου.
• Στις 30 Ιούλη του 2012 είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΣ κ. Ε. Στυλιανίδη.
 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.