“Ακέφαλο” το ΤΑΙΠΕΔ – ο διορισμός δεν μπορεί να εγκριθεί στη Βουλή
Πηγή:newpost.gr

Το ότι δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι δεν σημαίνει ότι δεν είναι θέμα. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το όχημα μέσω του οποίου η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα εκπληρώσει τη βασική υπόσχεση προς τους Εταίρους για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έχει τεθεί εκτός μάχης.

 Ο λόγος είναι, ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διορίσει το νεο ΔΣ του Ταμείου καθώς, δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Από τη Δευτέρα, το Ταμείο είναι ακέφαλο και δεν αποκλείεται να παραμείνει έτσι εσαεί. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελείται από τους κ.κ.  Τ. Αθανασόπουλο στη θέση του προέδρου και Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Οι διορισμοί τους ωστόσο πρέπει να επικυρωθούν από τη βουλή. Αρμόδια είναι η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με μια πλειοψηφία δύο τρίτων, όπως το απαιτεί ο ιδρυτικός κόμος του ταμείου. Αυτήν την πλειοψηφία όμως, δεν την έχει η κυβέρνηση. Από τα 15 μέλη της Επιτροπής, τα 6 ανήκουν στη ΝΔ, 2 στο ΠΑΣΟΚ και 1 της ΔΗΜΑΡ δηλαδή 9. Για να εγκριθούν οι διορισμοί χρειάζονται 10 βουλευτές.
Οι υπόλοιποι 6 ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους  Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Φυσικά κανένα από αυτά τα κόμματα δεν πρόκειται να στηρίξει τη λειτουργία του ταμείου όταν  όλα άλλωστε όταν αναφέρονται σε αυτό μιλούν για το “ξεπούλημα” της χώρας. Ο διορισμός λοιπόν δεν μπορεί να εγκριθεί από τη βουλή…
Το πρόβλημα είναι ότι εκ του νόμου απαιτούμενη έγκριση της επιτροπής με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν είναι μια τυπική αλλά ουσιαστική παράμετρος, χωρίς αυτήν τα μέλη του ΔΣ δεν διορίζονται. Αναζητώντας διέξοδο η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να παραπέμψει την έγκριση στην Επιτροπή Θεσμών που είναι 13μελής, ωστόσο εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 σημαίνει εννέα θετικές ψήφους. Και εκεί όμως οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι μόλις επτά.

Το θέμα κάπως θα πρέπει να λυθεί, αφού η λειτουργία του ταμείου αποτελεί συμβατική υποχρέωση ήδη από το μεσοπρόθεσμο: Ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μητρόπουλο είχε ζητηθεί να παραμείνει στη θέση του ως τις 24 Αυγούστου., ώστε να ενημερώσει και τη νέα διοίκηση. Αυτή η προθεσμία έληξε την Παρασκευή από τη Δευτέρα το ταμείο είναι ακέφαλο.

Και τώρα λοιπόν τι. Υπάρχουν διαγωνισμοί του ταμείου που τρέχουν και ελλείψει ΔΣ τώρα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Ο σημαντικότερος διαγωνισμός που υποφέρει από αυτήν την αδράνεια είναι αυτός για το Ελληνικό, ωστόσο χωρίς διοίκηση το ταμείο ούτε τους διαγωνισμούς για τα κρατικά λαχεία και τον ΟΔΙΕ δεν μπορεί να επικυρώσει. Και μπορεί να θεωρείται βέβαιο, ότι η τρόικα δεν θα καταλάβει ούτε το αστείο, ούτε την νέα καθυστέρηση…

Θέμης Δαγκλής – newpost.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X