Ηλιούπολη – η μάχη με το κουνούπι “τίγρη”




Ο Δήμος Ηλιούπολης ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης μας πως έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει προβεί σε ψεκασμούς σε δημόσιους χώρους κάτω από την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Κώστας Σεφτελής ενημερώνοντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε:

  1. Στα μέσα Μαϊου ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου γεωπόνος κ. Κολυμπίρης Δημήτριος σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την παρουσία εξειδικευμένου Γεωπόνου στα θέματα κουνουπιών επισκεφθήκανε όλες τις ύποπτες τοποθεσίες στο Δήμο μας για εστίες ανάπτυξης πληθυσμού κουνουπιών. Με δεδομένο ότι το κουνούπι υπάρχει κυρίως εκεί που είναι στάσιμα νερά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ρέμα της πικροδάφνης. Μετά από λεπτομερή εξέταση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με πληθυσμό κουνουπιών, αλλά υπήρχε πληθώρα συγγενών εντόμων. Με αυτό το δεδομένο αποφασίστηκε να μην γίνει ψεκασμός και να παρακολουθείτε η εξέλιξη του πληθυσμού των κουνουπιών.

  1. Το μεγάλο πρόβλημα γενικώς με το κουνούπι, είναι το κουνούπι «τίγρης». Αυτό μπορείς να το συναντήσεις διάσπαρτα μέσα στην πόλη και κυρίως εντός ιδιόκτητων εκτάσεων. Λόγω του ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς σε ιδιωτικούς χώρους, ο Δήμος μας πραγματοποίησε ψεκασμούς σε δημόσιους χώρους και σε σημεία που υπήρχαν λιμνάζοντα νερά Ρέμα Πικροδάφνης, Νεκροταφείο, Γκαράζ – ΚΥΤ, και σε κάποιες μικροεστίες σε άλση.
  2. Σχετικά με τους ψεκασμούς που έχουμε διενεργήσει και διενεργούμε, το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε είναι το Du dim που έχει εφαρμογή σε στάσιμες υγρές επιφάνειες. Οι ψεκασμοί υλοποιούνται με συχνότητα μηνιαία (σύμφωνα με τις οδηγίες και την δράση του σκευάσματος). Πρόκειται για ένα σκεύασμα που λειτουργεί ως ρυθμιστής ανάπτυξης. Δεν σκοτώνει δηλαδή ακαριαία το έντομο αλλά δρα σε συστήματα ανάπτυξής του π.χ. φτερά (δεν αφήνει να αναπτυχθούν) με αποτέλεσμα έμμεσα αυτό να πεθαίνει. Η επιλογή του σκευάσματος αυτού έγινε στο πλαίσιο της περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
  3. Με δεδομένο ότι το κουνούπι υπάρχει μόνο όπου υπάρχει στάσιμο νερό, είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της αντιμετώπισής του. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και το βάζο του ανθοδοχείου στο οποίο δεν ανανεώνεται το νερό είναι σοβαρότατη εστία ανάπτυξης κουνουπιών. Τρανό παράδειγμα είναι η περσινή μας εμπειρία στο νεκροταφείο Ηλιούπολης όπου η εστία των κουνουπιών ήταν τα ανθοδοχεία στα μνήματα.
  4. Για να πούμε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται συνολικά, θα πρέπει κάθε οικία να γνωρίζει τις πιθανές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να τις αντιμετωπίζει ανάλογα. Διότι μια ποιο προσεκτική προσέγγιση του θέματος, έδειξε ότι το πρόβλημα στην Ηλιούπολη δεν προκύπτει από κάποιες σοβαρές συγκεκριμένες γεωγραφικά εστίες, αλλά από πάρα πολλές μικροεστίες εντός ιδιόκτητων εκτάσεων, που αθροιστικά διογκώνουν το πρόβλημα.
  5. Ο Δήμος μας εξακολουθεί με προσοχή να ελέγχει την κατάσταση του πληθυσμού των κουνουπιών και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες αν χρειαστεί καθώς και τις σχετικές ενημερώσεις στους δημότες.

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής

 

Κώστας Σεφτελής

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ηλιούπολη – η μάχη με το κουνούπι “τίγρη”

  • 26/07/2012 at 8:51 μμ
    Permalink

    Μένω αγία μαύρα και συνολικά έχω σκοτώσει 4 τέτοια κουνούπια μεστο σπίτι μου απ’το Μάϊο..

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.