Αλ. Τσίπρας: “Μικρογραφία της περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής το Ελληνικό” (video)




 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επισκέφτηκε στις 5 Ιουνίου 2012 το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης προκειμένου να αναδείξει, μέσα από το θέμα του Ελληνικού, τις προτεραιότητες του συνδυασμού για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης και έκανε δημόσιες δηλώσεις παρουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου, εργαζομένων του Δήμου και πολιτών. Επεσήμανε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα σε πολιτικές επιλογές και θεσμικές αλλαγές που όχι απλά υποβαθμίζουν, αλλά καταστρέφουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στο όνομα μεγάλων κερδοσκοπικών συμφερόντων. Χαρακτήρισε ψευδές το δίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον», τονίζοντας ότι είναι και απαραίτητο και εφικτό η ανάπτυξη της χώρας να κινηθεί πάνω σε φιλοπεριβαλλοντικούς άξονες, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τις ΑΠΕ και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Τσίπρας τάχθηκε κατά της εκποίησης του Ελληνικού και των σχετικών διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και υποστήριξε τη μετατροπή του χώρου σε ένα πνεύμονα πρασίνου για όλη την Αθήνα με βάση τις προτάσεις του ΕΜΠ. Προϋπόθεση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι η συστηματική δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δυναμική παρουσία των πολιτών. Επισήμανε άλλωστε ότι η περίπτωση του Ελληνικού είναι ένα ξεχωριστό μοντέλο αυτοδιαχείρισης, με μακριά παράδοση σε σχετικούς αγώνες, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανακατάληψη ελεύθερων χώρων και ακτών σε όλη τη χώρα. Τέλος δεσμεύτηκε ότι ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτίθεται να καταργήσει το πλέγμα των περιβαλλοντοκτόνων θεσμών των μνημονιακών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και του Ν4062/12 για την αξιοποίηση του Ελληνικού, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη στο Δήμο Αθηναίων, η οποία τόνισε ότι γύρω από το Ελληνικό έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια ένα παναττικό κίνημα, που μέσα από δεντροφυτεύσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει δείξει στην πράξη τις δυνατότητες μετατροπής του χώρου σε ένα δημόσιο πάρκο.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης επεσήμανε ότι το ζήτημα του Ελληνικού δεν είναι μόνο τοπικό θέμα. Η μετατροπή της έκτασης σε δημόσιο πάρκο για όλη την Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα των δημοτικών αρχών και κατά συνέπεια ως βασικός στόχος τίθεται η αποτροπή του ξεπουλήματος της έκτασης και η ανατροπή της νομοθεσίας για την αποκαλούμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού.

Η συνάντηση έληξε με ερωτήσεις που απεύθυναν οι παρευρισκόμενοι στον κ.Τσίπρα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ από το www.protothema.gr
Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση «θα καταργήσει το πλέγμα των περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων και θα ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους ανάπτυξης, με επίκεντρο το περιβάλλον, ως πολύτιμο πόρο και πηγή ευημερίας για την κοινωνία και πάντα με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και την συνάντησή του με τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το μνημονιακό μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής πρέπει να ανατραπεί και πρόσθεσε ότι το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον είναι ένα ψευδές δίλημμα και ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, για θέσεις εργασίας μέσα από τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι μελέτες, η γνώση, οι επιστημονικές αναλύσεις των πανεπιστημίων της χώρας μας και ιδιαίτερα του ΕΜΠ, των επιστημονικών φορέων ευρύτερα, αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, το χώρο του παλιού αεροδρομίου, η μελέτη του ΕΜΠ είναι ένας μπούσουλας, είναι μια πυξίδα με την οποία θα πορευτούμε, είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσουμε, γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα των ερευνητικών φορέων και ιδιαίτερα των ελληνικών πανεπιστημίων, να παράγουν αποτελεσματικό έργο, το οποίο θα είναι και χρήσιμο στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία. Θα αξιοποιήσουμε, πρόσθεσε, αυτήν τη μελέτη, ενδεχομένως θα υπάρχουν και προσθήκες, αλλά θα αξιοποιηθεί αυτή τη μελέτη ως βάση για τον τρόπο με τον οποίον θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε, με τη βοήθεια φυσικά του τοπικού κινήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν χώρο που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι βασικός στόχος μιας κυβέρνησης της αριστεράς με σαφή οικολογική οπτική, θα είναι να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Έχουμε, όμως, πλήρη επίγνωση, σημείωσε, πως η κατάληψη κυβερνητικών θώκων δεν σημαίνει και κατάληψη της εξουσίας και κατά συνέπεια, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και ως κυβέρνηση της αριστεράς και της οικολογίας θα χρειαστούμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στους αγώνες, θα χρειαστούμε τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα στην πρώτη γραμμή να υποστηρίζουν τις δικές μας κυβερνητικές πρωτοβουλίες, για μεγάλες συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Και υπ΄ αυτή την έννοια, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, η δυνατότητα να ακυρώσουμε βεβαίως τους νόμους, ιδιαίτερα τον 4062 του 2012 του μνημονίου που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, είναι μια κυβερνητική επιλογή, η ευτυχής κατάληξη όμως αυτής της πρωτοβουλίας συναρτάται απολύτως και με τη δυναμική παρουσία των τοπικών κοινωνιών, των ενεργών πολιτών στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, απέναντι στα συμφέροντα των ισχυρών.

Ο Χρήστος Κορτζίδης ευχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα από καλύτερη θέση να μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος της αξιοποίησης του Ελληνικού και γιατί όχι, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε αυτός ο χώρος να παραμείνει δημόσια περιουσία, να είναι ανοιχτή η προοπτική του για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, κυρίως πρασίνου, με πολιτιστικές, αθλητικέ ς και άλλες κοινωφελείς χρήσεις στο χώρο αυτό και γενικότερα στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, η οποία πρέπει να ανήκει και να τη διαφεντεύει ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.