Ο Άγιος Δημήτριος γιορτάζει τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος




Με δράσεις που έχουν στόχο να εμπλέξουν, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά κοινά, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Στόχος του Δήμου Αγ. Δημητρίου με την υλοποίηση δράσεων για το Περιβάλλον, είναι, όχι μόνο η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών, αλλά κυρίως η συστράτευσή τους σε όλες τις πρωτοβουλίες του Δήμου που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος και στη δημιουργία μιας καθαρής και βιώσιμης πόλης.

“Γιατί όπως συνηθίζουμε να λέμε: οφείλουμε όλοι μας να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τη δική μας καθημερινότητα, αλλάζοντας πρώτα απ’ όλα τις δικές μας συνήθειες!”

Έτσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ημέρες Περιβάλλοντος στον Άγιο Δημήτριο” θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

• Παιδικό Θέατρο – Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 19:00 στην Πλατεία Άρη Βελουχιώτη.
Με θέμα την προστασία του Νερού και του Περιβάλλοντος και με τίτλο ”Αγκάθα Κρίση και Ηρακλής Πουνερό” από την παιδική σκηνή του θεάτρου Ελεύθερη Έκφραση. Με πολλή μουσική, τραγούδι και κέφι για όλους τους μικρούς μας δημότες!

• Σάββατο 9 Ιουνίου στις 19:00 στην Πλατεία Δημοκρατίας – Γιορτή Δημοτικών Παιδικών Σταθμών
Η γιορτή λήξης των παιδικών σταθμών θα έχει ως θέμα το Περιβάλλον και θα περιλαμβάνονται κουκλοθέατρο, εργαστήρια, κηπουρική, χειροτεχνίες και πολύ παιχνίδι για τους μικρούς μας δημότες. Η γιορτή των Παιδικών Σταθμών πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας η οποία βρίσκεται μπροστά από τον 1ο παιδικό σταθμό (Βεργίνας και Σκοπέλου).

Σε αυτό το κλίμα, με συνέπεια στη στρατηγική προτεραιότητα του Δήμου για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας του ρέματος της Πικροδάφνης και σε συνέχεια της εκστρατείας “Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη”, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει νωρίτερα αυτό το μήνα, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις με θέμα την Πικροδάφνη:

• Τρίτη 5 έως και το Σάββατο 9 Ιουνίου – Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη” στο σταθμό του μετρό Άγιος Δημήτριος. Οι επισκέπτες του σταθμού θα έχουν τη δυνατότητα, να θαυμάσουν υπέροχες φωτογραφίες με την ομορφιά και την πλούσια ζωντανή φύση του ρέματος της Πικροδάφνης.

• 10 Ιουνίου, ώρα 10:00πμ – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Ρέμα της Πικροδάφνης: Αξία και Προοπτικές” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων σχολικού συγκροτήματος Ζενέτου (Στρογγυλό). Ειδικοί επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το ΕΛΚΕΘΕ, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ο καθένας από τη δική του πλευρά και κλάδο, θα τοποθετηθούν σχετικά με την αξία και την προοπτική του ρέματος της Πικροδάφνης.

Ακόμη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθήνας: Θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Υδάτινοι Τόποι”, από την Παρασκευή 1 έως και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και θέμα το νερό ως πηγή ζωής και έμπνευσης.


Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία αστικά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική.
Από ψηλά φαίνεται σαν μια καταπράσινη διαδρομή που περνά μέσα από πυκνοδομημένες τσιμεντόκτιστες περιοχές.
Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους της Ηλιούπολης, του Αγ. Δημητρίου, του Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο. Εκεί, στις εκβολές του ρέματος δημιουργείται ένας αξιόλογος υδροβιότοπος
Το ρέμα της Πικροδάφνης, παρά την έντονη «κακοποίησή» του τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και την κατ’ επανάληψη μόλυνση των νερών του, αποτελεί κάθε χρόνο, σταθμό για αμέτρητα αποδημητικά πουλιά και παραμένει γεμάτο ζωή!
Βάτραχοι, σαύρες, έντομα του νερού, πολλά πουλιά όπως αλκυόνες και πελαργοί με μια απλή βόλτα στο ρέμα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα!
Η χλωρίδα της Πικροδάφνης είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με πολλά είδη δένδρων και θάμνων, αντιπροσωπευτικά της Μεσογειακής βλάστησης.
Η πλούσια και πυκνή βλάστηση των παρόχθιων περιοχών του ρέματος μοιάζουν με πραγματική πράσινη όαση μέσα στην πόλη μας!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.