Ελληνικό: Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν έρευνα για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων

Συγγραφέας
22 Οκτωβρίου, 2025
5 λεπτά διάβασμα

Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οχλήσεις που προκαλούν τα έργα στο Ελληνικό στους κατοίκους των γύρω δήμων (Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου).

Τα βασικά σημεία της ερώτησης είναι:

  • Καταγγελίες Πολιτών: Περίπου 1.000 κάτοικοι, με τη στήριξη των Δήμων Γλυφάδας και Αλίμου, απέστειλαν εξώδικο στη Lamda Development, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων.
  • Συγκεκριμένα Ζητήματα: Τα προβλήματα εστιάζονται στην εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση από σκόνη, την υπέρβαση των ορίων θορύβου (και τις νυχτερινές ώρες), την όχληση από έντονους προβολείς και τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα (μποτιλιάρισμα, διαχείριση στάθμευσης, αποκοπή δρόμων).
  • Απουσία Ελέγχου: Οι βουλευτές τονίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία ανεξάρτητη μελέτη από την Πολιτεία για την επαλήθευση των καταγγελιών των πολιτών, ενώ η εταιρεία επικαλείται δικές της μελέτες.
  • Δικαστικές Ενέργειες: Αναφέρεται ότι κάτοικοι και Δήμοι είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας διακοπή εργασιών και αποζημιώσεις.

Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει στα εξής:

  1. Σκοπεύει να ζητήσει από το Γραφείο Ελληνικού και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να καθορίσουν και να υλοποιήσουν πρόγραμμα τακτικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων στα εργοτάξια;
  2. Πόσοι τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές: Παππάς Νικόλαος, Ζαμπάρας Μιλτιάδης, Δούρου Ρένα, Γιαννούλης Χρήστος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας και Ψυχογιός Γιώργος



Δείτε αναλυτικά:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Σκόνη, ηχορύπανση και κυκλοφοριακό από τα έργα στο Ελληνικό κάνουν αφόρητη τη ζωή των πολιτών – Να ελεγχθούν οι καταγγελίες τους για παραβάσεις της νομοθεσίας»

Η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού διαφημίζεται ως «το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης». Δυστυχώς, όμως, αυτό που «αναπλάθεται» σήμερα είναι η κοινωνική ζωή στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, η καθημερινότητα στις γειτονιές που συνορεύουν με την έκταση όπου γίνεται η επένδυση, η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, η χρήση δημοτικών χώρων, το κυκλοφοριακό στην ευρύτερη περιοχή, κ.ά.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν για χρόνια οι πολίτες στα νότια προάστια της Αττικής.

Από το 2019, μεθοδικά και επίμονα, «ξηλώνει» κάθε θετική -για τις τοπικές κοινωνίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη- παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάθε θετική πρόνοια της τροποποιητικής σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό. Το πάρκο, οι κοινόχρηστες υποδομές, η αναβάθμιση της ζωής απομακρύνονται. Η αποδοχή και στήριξη των μεγάλων επενδύσεων δεν μπορεί να γίνεται με εκπτώσεις.

Σήμερα στη νότια Αττική, οι πολίτες ζουν μια ζωή αφόρητη, μέσα στη σκόνη, το μποτιλιάρισμα, τη γενικότερη όχληση από τις εργασίες, την αποψίλωση καταπράσινων σημείων. Αλλά και την επόμενη μέρα θα κυριαρχούν προβλήματα από τη η απουσία πρόβλεψης για τις μετακινήσεις, τις τοπικές αγορές και τις δυνατότητες των υποδομών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες χιλιάδων νέων κατοίκων και επισκεπτών.

Περίπου 1.000 κάτοικοι του Κάτω Ελληνικού και διπλανών δήμων, με τη στήριξη των Δήμων Γλυφάδας και Αλίμου και τοπικών φορέων, απέστειλαν εξώδικο προς τη Lamda Development και τις κατασκευάστριες εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο. Καταγγέλλουν σοβαρές περιβαλλοντικές και καθημερινές οχλήσεις που πλήττουν την ποιότητα ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται για εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση από σκόνη (μη εφαρμογή τεχνικών περιορισμού της μετά την απόθεση υλικών), για υπερβάσεις των ορίων θορύβου (και τις νυχτερινές ώρες), για οχλήσεις (τη νύχτα) από τους έντονους προβολείς που είναι στραμμένοι προς τα σπίτια τους και για σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα (διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, αποκοπή δρόμων, δυσχέρεια πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, στάθμευση οχημάτων έργου σε απαγορευμένες θέσεις, κ.ά.).

Καταγγέλλουν σειρά παραβάσεων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της σχετικής νομοθεσίας, ενώ επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας τους με την εταιρεία δεν έχουν αποδώσει. Κάτοικοι και Δήμοι δηλώνουν δε έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και αιτούμενοι τη διακοπή συγκεκριμένων εργασιών, καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Παράλληλα, σχεδιάζουν καταγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και ζητούν την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση των όρων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ιδιαίτερα για μεγάλα μητροπολιτικά κατασκευαστικά έργα,

Επειδή διακυβεύεται η υγεία και η ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας,

Επειδή μέχρι στιγμής καμία ανεξάρτητη μελέτη δεν έχει γίνει εκ μέρους της Πολιτείας για την εξακρίβωση των καταγγελιών των πολιτών,

Επειδή, αντ’ αυτού, οργανισμοί που υπάγονται στην κυβέρνηση σπεύδουν να καταθέσουν υπέρ της αναδόχου εταιρείας σε νομικές προστριβές με τους Δήμους χωρίς καμία διαβούλευση με τους τελευταίους, όπως έπραξε το Υπερταμείο σε πρόσφατη προσφυγή της εταιρείας έναντι του Δήμου Γλυφάδας,

Επειδή η εταιρεία Lamda Development απαντώντας δημόσια στο εξώδικο ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει τους όρους της ΜΠΕ και αναφέρεται σε δικές της μελέτες και δειγματοληψίες, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών που γνωρίζουν ότι είναι προδήλως μεροληπτικές. Και επειδή φτάνει στο σημείο να αποδίδει σε άλλα κατασκευαστικά έργα -πλησίον των εργοταξίων- τις οχλήσεις και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει να ζητήσει από α) το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος, Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Τομέα, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καθορίσουν και να υλοποιήσουν πρόγραμμα τακτικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων στα εργοτάξια στο Ελληνικό για την διαπίστωση της τήρησης των όρων των ΜΠΕ ως οφείλει;

2. Πόσοι τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει ως σήμερα από τις υπηρεσίες του υπουργείου και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;

Μοιραστείτε το άρθρο

notia team

Ο συγγραφέας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το βιογραφικό του.

Δείτε όλα τα άρθρα από notia team

Συνεχίστε να Διαβάζετε

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από τη συλλογή μας